Γιατί τα περιττώματα των πτηνών είναι άσπρα, πώς μπορείτε να καθαρίσετε από αυτά το αυτοκίνητο σας με μηδενικό κόστος και ποια χρώματα είναι πιο επικίνδυνα.
Δεδομένα έχει τύχει να παρκάρετε κάτω από δέντρο -ή καλώδια της ΔΕΗ- και άρα δεδομένα έχετε απορήσει με τη δυνατότητα των πτηνών στην αφόδευση. Κατά πάσα πιθανότητα έχετε απορήσει, με το λευκό χρώμα των περιττωμάτων. Ξέρετε πώς προκύπτει; Ή αν το χρώμα του αυτοκινήτου σας προκαλεί τις εξελίξεις;
Πριν φτάσουμε στα πτηνά, θα ασχοληθούμε με τους ανθρώπους.
Στη διδακτέα ύλη της Ε’ δημοτικού υπάρχει και η φωτογραφία που ακολουθεί.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο που δημοσίευσε προ ωρών το Conversation, τα 3/4 των περιττωμάτων αποτελούνται από νερό. Το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο 1/3 είναι τροφή που δεν αφομοιώνει το σώμα μας. Μόλις βγει -αυτή η τροφή- από το πεπτικό σύστημα, το χρώμα είναι καφέ, ανεξάρτητα από το τι έχετε φάει ή τι έχετε πιει, χάριν σε μια χημική ουσία που παράγει το σώμα. Λέγεται στερκοβιλίνη και είναι προϊόν διάσπασης της αιμοσφαιρίνης. Είναι πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Χωρίς την στερκοβιλίνη το χρώμα θα ήταν λευκό.
Να σημειώσουμε εδώ, πως οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που δίνουν στα τρόφιμα πολλά διαφορετικά χρώματα, διασπώνται πλήρως κατά τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, το τελικό χρώμα εξαρτάται από το τι τρώμε και το πόσο γρήγορα κινούνται όλα στο σύστημα μας. Αν η ταχύτητα είναι μεγάλη, δεν προλαβαίνουν να εκτελεστούν όλες οι εργασίες επαρκώς. Τέλος, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει ό,τι τρώμε και πίνουμε. Το καλαμπόκι, για παράδειγμα δεν αφομοιώνεται πλήρως από τους ανθρώπους.
Ήλθε η ώρα να επικεντρώσουμε στα πουλιά: εν αντιθέσει με τα θηλαστικά, δεν παράγουν ούρα. Αντ’ αυτών, εκκρίνουν αζωτούχα απόβλητα υπό μορφή ουρικού οξέως που παραπέμπει σε λευκή πάστα -η οποία δεν διαλύεται εύκολα με νερό. Εκτός και αν είναι καυτό. Και μόλις διαβάσατε το tip για να καθαρίζετε το αυτοκίνητο σας, χωρίς να καταστρέψετε το χρώμα, μόνοι.
Για την ιστορία, έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2012 και την έκαναν Βρετανοί ενημέρωσε ότι το χρώμα που φαίνεται να προτιμούν λιγότερο τα πτηνά είναι το πράσινο. Μετά είναι το ασημένιο, ενώ το άσπρο τη γλιτώνει πιο πολύ από το μαύρο.
Ποιο είναι στο Νο1 της λίστας τους;
Το φωτεινό κόκκινο (18%). Στο Νο2 είναι το μπλε (14%) και στο Νο3 το μαύρο (11%). Το λευκό προτιμήθηκε στο 7% των περιπτώσεων, το γκρι/ασημένιο στο 3% και το πράσινο στο 1%.
Ο λόγος που μελετήθηκε το φαινόμενο ήταν πολύ σοβαρός: είχε εκτιμηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες πως τα περιττώματα των πουλιών στα οχήματα κοστίζει κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες 57.000.000 δολάρια σε επισκευές (σημερινά 69 εκατομμύρια). Η αγάπη για το κόκκινο χρώμα επιβεβαιώθηκε και το 2020, σε έρευνα που έκανε η Ηalfords (βρετανική εταιρία με ανταλλακτικά αυτοκινήτων). Κέρδισε το 18% των προτιμήσεων, με το μπλε να λαμβάνει το 14%.