Πληροφορική: To 92% των θέσεων εργασίας θα αλλάξει λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

τεχνητή νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Επαναστατικές Αλλαγές στην Αγορά Εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για το πώς θα διαμορφώσει το μέλλον της εργασίας, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής. Οι επερχόμενες αλλαγές αναμένονται να είναι βαθιές, επηρεάζοντας την κοινωνία σε πολλά επίπεδα.

Μια πρόσφατη έκθεση από την Κοινοπραξία AI-Enabled ICT Workforce, στην οποία συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αποκαλύπτει ότι το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα μεταβληθεί σημαντικά λόγω των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Η έκθεση, με τίτλο «The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs», παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων αυτών.

Μεγαλύτερη επίδραση σε θέσεις εργασίας μεσαίου και αρχικού επιπέδου

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θέσεις εργασίας που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι αυτές του μεσαίου (40%) και αρχικού επιπέδου (37%), καθώς οι απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες αλλάζουν ριζικά. Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, η υπεύθυνη χρήση της, η ταχεία μηχανική, η παιδεία AI και η αρχιτεκτονική μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) θα γίνουν πιο σημαντικές σε αυτή τη νέα εποχή. Ταυτόχρονα, παραδοσιακές δεξιότητες όπως η διαχείριση δεδομένων, η δημιουργία περιεχομένου και ο βασικός προγραμματισμός θα υποχωρήσουν σε σημασία.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα της πληροφορικής, καθώς οι απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών δημιουργούν ένα διαφορετικό περιβάλλον για τους εργαζομένους. Η κοινοπραξία, αποτελούμενη από εταιρείες όπως η Cisco, η Accenture, η Google, η IBM, η Microsoft και άλλες, δεσμεύεται να βοηθήσει τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Η δέσμευση για εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων

Η Φρανσίν Κατσούδας, διευθύντρια προσωπικού, πολιτικής και σκοπού στη Cisco, τονίζει τη σημασία της αναβάθμισης δεξιοτήτων, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει μια πρωτοφανή ευκαιρία για την τεχνολογία να βελτιώσει τη ζωή της ανθρωπότητας. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Η κοινοπραξία έχει αναλάβει τη δέσμευση να εκπαιδεύσει και να αναβαθμίσει τις δεξιότητες 95 εκατομμυρίων ανθρώπων τα επόμενα 10 χρόνια. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής της AI.

Δεσμεύσεις των εταιρειών της Κοινοπραξίας

Αναλυτικά, οι εταιρείες-μέλη της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εκπαίδευση εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, η Cisco έχει στόχο να εκπαιδεύσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες έως το 2032, ενώ η IBM στοχεύει στην εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια θα επικεντρωθούν στην AI έως το 2026. Παρόμοιες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει και οι υπόλοιπες εταιρείες-μέλη, επενδύοντας σε προγράμματα εκπαίδευσης που καλύπτουν θέματα όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μετασχηματίσει δραστικά τον τομέα της πληροφορικής, απαιτώντας την προσαρμογή και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους. Μέσω της συλλογικής αυτής προσπάθειας, η κοινοπραξία στοχεύει να προετοιμάσει το εργατικό δυναμικό για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version