Τα κόλπα των φοροφυγάδων: «Πειραγμένα» POS, αδήλωτες ταμειακές μηχανές, εκπτώσεις για μετρητά και άλλες πρακτικές.
Εντυπωσιακό είναι το εύρος των τεχνασμάτων και πρακτικών που χρησιμοποιούν όλο και πιο πολλοί επαγγελματίες και καταστηματάρχες για σκοπούς φοροδιαφυγής, εν μέσω μιας περιόδου που το «πλαστικό χρήμα» κερδίζει έδαφος.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», τα τεχνάσματα αυτά περιλαμβάνουν «πειραγμένα» POS που στέλνουν τις εισπράξεις κατευθείαν στο εξωτερικό, αδήλωτες ταμειακές μηχανές, παπούτσια μόνο για το ένα πόδι, αποδείξεις από διπλανά καταστήματα, αποδείξεις μικρότερης αξίας από την πραγματική συναλλαγή, εκπτώσεις για πληρωμή με μετρητά και χωρίς απόδειξη, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους στην αγορά.
Όπως δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι, η παραβατικότητα υπερβαίνει το 50%, και σε αυτήν, σύμφωνα με το «Έθνος», συμμετέχουν σχεδόν όλοι, από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι ιερείς και νοικοκυρές.
Μεταξύ των περιστατικών που περιγράφονται περιλαμβάνεται περίπτωση ιερέα στην Κω που διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές σε μοναστήρι οι οποίες περιελάμβαναν και γεύμα σε ταβέρνα που ανήκε στη γυναίκα του, η οποία δεν έκοβε αποδείξεις.
Επίσης, σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε με καθεστώς ΜΚΟ, επίσης χωρίς να δίνει αποδείξεις, για μαθήματα χορού κόστους 25 ευρώ την ώρα.
Σε άλλη περίπτωση, ελεγκτές εντόπισαν ελεύθερο επαγγελματία που έκοβε «αποδείξεις- μαϊμού», από υπολογιστή-ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία.
Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο «Έθνος» πως το φαινόμενο των αδήλωτων ταμειακών μηχανών έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, για να προσθέσει ότι οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στα συστήματα POS λόγω της κατακόρυφης αύξηση των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).
Σημειώνεται πως το καλοκαίρι ελεγκτές είχαν εντοπίσει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν ειδικά τερματικά μηχανήματα POS τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το εξωτερικό (Βουλγαρία, Μάλτα) με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να μεταφέρονται απευθείας εκτός Ελλάδας και να χάνονται τα ίχνη τους από την Εφορία.
Άλλες περιπτώσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα, προερχόμενες από οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, περιλαμβάνουν απόδειξη σε πελάτη από καφετέρια, η οποία προέρχεται από κοντινό μαγαζί βιβλίων-χαρτικών, μαρμαρά που προτείνει εικονική απόδειξη με μικρό ποσό και ένδειξη «ρετάλια», καθώς και παραγγελία παπουτσιών από την Κίνα τα οποία ήταν «για δειγματισμό» και ήταν και τα δύο για το δεξί πόδι (μετά από ημέρες παρέλαβε και τα αριστερά με την ίδια ένδειξη).
Επίσης, αναφέρεται περίπτωση φαστφουντάδικου που παρείχε έκπτωση 10% σε όποιους πλήρωναν με μετρητά και χωρίς απόδειξη.
Πηγή: ethnos.gr