Ποιος είναι ο Alibaba; Απορρίφθηκε από 30 δουλειές και έγινε από τους πλουσιότερους στον κόσμο- Η ιστορία

Ως νέος, απέτυχε σε αρκετές εξετάσεις στο σχολείο. Αργότερα έκανε αίτηση στα αγαπημένα του πανεπιστήμια πολλές φορές αλλά η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: «Λυπούμαστε πολύ, αλλά δεν γίνατε δεκτός».

Και μετά ήρθαν άλλες απογοητεύσεις. Εκδήλωσε ενδιαφέρον για 30 δουλειές. Και όλες τον απέρριψαν. Σε μια περίπτωση μάλιστα ήταν ο μόνος που δεν κατάφερε να πάρει μια θέση, μεταξύ των δεκάδων υποψηφίων.

Και μετά δοκιμάστηκε σε δύο επιχειρηματικά σχέδια. Απέτυχε και στα δύο.

Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε. Εσείς τι θα κάνατε μετά από τόσες αποτυχίες; Πιθανότατα να τα παρατούσατε. Όχι όμως ο Jack Ma. Γιατί όπως όλα δείχνουν, ήταν αποφασισμένος να πετύχει.

Σύμφωνα με τον Independent η αρχή έγινε το 1995, από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ που ήταν η αφορμή για τη μεγάλη ιδέα που θα τον κάνει αργότερα έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Ήταν άσχετος με το ίντερνετ και τον προγραμματισμό αλλά μαγεύτηκε όταν το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε εάν ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Η πρώτη του αναζήτηση online ήταν η λέξη «μπύρα», όπως αναφέρει το Business Insider σε παλιότερο αφιέρωμά του, όπου διαπίστωσε με έκπληξη ότι στα αποτελέσματα δεν εμφανίστηκε καμία κινεζική. Και τότε του ήρθε η ιδέα: να φτιάξει μια εταιρεία ίντερνετ για την Κίνα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα μάζεψε 17 φίλους του στο σπίτι του. Τους ανέπτυξε την επιχειρηματική του ιδέα: μια online πλατφόρμα που θα συνέδεε τις κινεζικές επιχειρήσεις με τη διεθνή αγορά. Η Alibaba.

Εξηγούσε το όραμά του στους φίλους του επί ώρες, οι οποίοι γνώριζαν για τις αποτυχίες του, αλλά είδαν και την αποφασιστικότητά του. Στο τέλος πείστηκαν. Οι 17 φίλοι του επένδυσαν συνολικά 60.000 δολάρια στην εταιρεία του Jack. Η εταιρεία επέτρεπε στους εξαγωγείς να ανεβάζουν τα προϊόντα τους και οι πελάτες θα μπορούσαν να τα αγοράσουν απευθείας από την πλατφόρμα.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1999, η Alibaba είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολαρίων από την Goldman Sachs και άλλα 20 εκατ. δολάρια από την Soft Bank, μια Ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία ήθελε να επενδύσει σε νέες τεχνολογικές εταιρίες.

Αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη σε τζίρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από τις Apple, Google και Microsoft. Ο ίδιος είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, με την περιουσία του να υπολογίζεται περίπου στα 25 δισ. δολάρια.

*Πως προέκυψε το όνομα της εταιρείας;

Μα φυσικά από τον «Αλί μπαμπά και τους 40 κλέφτες».

Ένας μυστικός κωδικός που ξεκλείδωνε μια μυστική πύλη, πίσω από την οποία κρύβονταν μεγάλοι θησαυροί. Όπως η Alibaba που λειτούργησε σαν πύλη που έδινε την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις της Κίνας να βγουν στην παγκόσμια αγορά.

Exit mobile version