Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Χάλεντ, γνωστός και ως «ο Πρίγκιπας που κοιμάται», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 36 ετών, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες σε κώμα, προκαλώντας συγκίνηση στη Σαουδική Αραβία και όχι μόνο.
Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του πατέρα
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το Σάββατο 19 Ιουλίου, μέσα από ανάρτηση του πατέρα του, πρίγκιπα Χάλεντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ, ανιψιού του δισεκατομμυριούχου Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ. Στην πλατφόρμα X, ο πρίγκιπας Χάλεντ έγραψε με θλίψη:
«Ω, ηρεμήσε ψυχή, επέστρεψε στον Κύριό σου, ευχαριστημένη και ευάρεστη σε Αυτόν, και μπες ανάμεσα στους δίκαιους υπηρέτες Μου, και μπες στον Παράδεισό Μου… Με βαθιά πίστη στο θέλημα του Αλλάχ και μεγάλη θλίψη, θρηνούμε τον αγαπημένο μας γιο».
Η ανάρτηση συνοδεύτηκε από ασπρόμαυρη φωτογραφία του γιου του, ξαπλωμένου σε νοσοκομειακό κρεβάτι. Η εξόδιος ακολουθία προγραμματίστηκε για την Κυριακή 20 Ιουλίου, με την οικογένεια να ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ένα παιδί που βρισκόταν για σχεδόν μία γενιά στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.
{يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ، ارْجِعِي إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً، فَادْخُلِي فِي عِبَادِي، وَادْخُلِي جَنَّتِي}
بقلوب مؤمنة بقضاء الله وقدره وببالغ الحزن والأسى ننعى إبننا الغالي
الأمير الوليد بن خالد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود رحمه الله
الذي انتقل… pic.twitter.com/QQBbMWGOOG— خالد بن طلال بن عبد العزيز ( أبو الوليد ) (@allah_cure_dede) July 19, 2025
Το τροχαίο που άλλαξε τα πάντα
Ο Αλ Ουαλίντ, που οι δικοί του αποκαλούσαν με στοργή «Ντεντέ», είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1990. Το 2005, σε ηλικία 15 ετών και ενώ φοιτούσε σε στρατιωτική ακαδημία στο Λονδίνο, ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο. Τα βαριά τραύματα στο κεφάλι και η εσωτερική αιμορραγία τον οδήγησαν σε βαθύ κώμα, από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ.
Μεταφέρθηκε σε Ιατρικό Κέντρο στο Ριάντ, όπου νοσηλεύτηκε για 19 ολόκληρα χρόνια. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, ο πατέρας του στάθηκε δίπλα του ακούραστα, διατηρώντας τον στη ζωή με μηχανική υποστήριξη και μετατρέποντας το δωμάτιο του σε ένα χώρο γεμάτο πίστη και ελπίδα.
Μια ζωή μέσα σε αναμονή και πίστη
Στο νοσοκομείο, ο πρίγκιπας Χάλεντ δημοσίευε συχνά φωτογραφίες και βίντεο με τις μικρές κινήσεις του γιου του – όπως το τρέμουλο ενός δαχτύλου ή το σήκωμα ενός χεριού – που γίνονταν δεκτές με δέος από τους χιλιάδες ακόλουθους του.
Σε σημαντικές γιορτές όπως το Ραμαζάνι, το Έιντ ή την Εθνική Ημέρα της Σαουδικής Αραβίας, το δωμάτιο του Αλ Ουαλίντ στολιζόταν λες και συμμετείχε ο ίδιος, σαν να ήταν παρών και συνειδητός.
Η αφοσίωση του πατέρα
Ο πρίγκιπας Χάλεντ δεν εγκατέλειψε ποτέ τον γιο του. Στάθηκε συνεχώς στο πλευρό του, φροντίζοντας ώστε ο χώρος του να αποπνέει πνευματική γαλήνη. Για εκείνον, ο γιος του ήταν πάντα ζωντανός, παρ’ όλο που δεν επανήλθε ποτέ σε πλήρη συνείδηση.
Κατά τη διάρκεια των ετών, η ιστορία του Αλ Ουαλίντ έγινε σύμβολο πίστης και αντοχής. Το δωμάτιο του έγινε τόπος προσευχής για μέλη της βασιλικής οικογένειας, απλούς πολίτες, αλλά και ξένους ηγέτες που ήθελαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Το τέλος μιας μακράς σιωπηλής μάχης
Ο θάνατος του Αλ Ουαλίντ σηματοδότησε το τέλος μιας ήσυχης, αλλά διαρκούς μάχης που κράτησε σχεδόν είκοσι χρόνια. Η απώλεια δεν συγκλόνισε μόνο την οικογένειά του, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, που είχε παρακολουθήσει με συμπόνια την μακρόχρονη δοκιμασία του.