Πέθανε ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης

Πέθανε ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη ως επιχειρηματίας και οικογενειάρχης. Η οικογένειά του, με βαθιά συγκίνηση, ανακοίνωσε την απώλειά του στις 12 Νοεμβρίου 2024, σε ηλικία 91 ετών. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα γίνουν σε στενό κύκλο, για να αποχαιρετήσει ήρεμα η οικογένειά του τον αγαπημένο τους πατέρα και παππού.

Η ζωή του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου στις 4 Δεκεμβρίου 1933, ως γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ αδέλφια της οικογένειας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι Παύλος, Αμαλία, Σήφης, Νίκος, Γιώργος, Θεόδωρος και Ελένη. Η οικογένειά του διακρίθηκε για τη συνοχή και την αλληλεγγύη της, διαμορφώνοντας αξίες που τον ακολούθησαν σε όλη τη ζωή του.

Η πορεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και η αντίσταση

Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1955, ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό. Αργότερα, λόγω της έντονης αντιστασιακής του δράσης κατά της δικτατορίας, απομακρύνθηκε από το ναυτικό και εξορίστηκε στην Αμοργό. Ο Βαρδινογιάννης, με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, ενίσχυσε το αντιδικτατορικό κίνημα και συνέβαλε στις προσπάθειες ανεφοδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση εξέγερσης. Η αντιστασιακή του δράση τον κατέστησε μια από τις εμβληματικές μορφές εκείνης της περιόδου.

Ανάληψη της οικογενειακής επιχείρησης

Μετά την αναγκαστική αποστράτευσή του, ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον αδερφό του. Με όραμα και δυναμισμό, ο Βαρδινογιάννης κατάφερε να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

Επίθεση της 17 Νοέμβρη – Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…


Το 1990, βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η οποία επιχείρησε να τον εξοντώσει με τρεις ρουκέτες. Παρόλο που το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρές ζημιές, ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στη θωράκισή του. Η επίθεση αυτή άφησε ισχυρό αντίκτυπο στην επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα της χώρας, αλλά ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται ακατάπαυστα, δίνοντας το παράδειγμα της αντοχής και της αποφασιστικότητας.

Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».

Πώς έγινε η απόπειρα

Ήταν 9:20 το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 1990, όταν ο 57χρονος επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Η οργάνωση 17Ν είχε στήσει ενέδρα και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, όμως ο επιχειρηματίας διασώθηκε χάρη στην ισχυρή θωράκιση του οχήματός του, καθώς και λόγω της μη συντονισμένης πυροδότησης βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Στην ομολογία του το 2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός, μετά τη σύλληψή του, αναγνώρισε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τη συμμετοχή τριών επιπλέον μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εγραφαν οι εφημερίδες: «Το μεγάλο κτύπημα με το οποίο είχε απειλήσει η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, στις τελευταίες προκηρύξεις της, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με μια καλοστημένη επιχείρηση που στόχο είχε τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Τα μέλη της “17Ν” προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρδινογιάννη, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο οποίο, για μεγαλύτερη “σιγουριά”, είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών. Παρά τη φοβερή έκρηξη η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε ενώ οι τρεις ρουκέτες δεν βρήκαν, ευτυχώς, τον στόχο τους.»

Η οικογενειακή του ζωή

Ήταν παντρεμένος με τη Μαριάννα Μπουρνάκη από το 1961 και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα. Με τη σύζυγό του παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της το 2023, δημιουργώντας μια ισχυρή οικογένεια που συνεχίζει την παράδοσή τους στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική προσφορά.

Η γνωριμία και ο γάμος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη τη γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά και την ερωτεύτηκε παράφορα. Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη.

Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο σπίτι της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη.

Το επιχειρηματικό του έργο

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης ήταν από τους πρωτοπόρους της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε., ενώ από το 1972 συμμετείχε ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, η οποία εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δράση στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην οικονομία της Ελλάδας.

Exit mobile version