Πέθανε ο συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, που υπέγραφε συχνά με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση του αδερφού του, Βασίλη Γεωργουσόπουλου.

Η ζωή και η εκπαίδευση

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικοί δάσκαλοι, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης και ο Γιάννης Σιδέρης, καθόρισαν την πορεία του. Εργάστηκε τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, συμβάλλοντας ενεργά στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας.

Σημαντικά επιτεύγματα

Το 1978, του ανατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η επιμέλεια του βιβλίου «Δραματική ποίηση», που παρέμεινε διδακτικό υλικό για 25 χρόνια στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003, διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου, όπου ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα για την ανάδειξη της θεατρικής κληρονομιάς.

Διακρίσεις και αναγνώριση

Το 2008 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε το 2006 επίτιμο διδάκτορα. Μεταξύ άλλων, έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1986 για το έργο του «Τα μετά το θέατρο» και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1999 για το έργο «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ». Σημαντική ήταν και η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως των Αθηνών το 2000.

Δημοσιογραφία και λογοτεχνική συμβολή

Από το 1971, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως κριτικός θεάτρου στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Δημοσίευσε κριτικά δοκίμια και επιφυλλίδες σε σειρά βιβλίων όπως «Κλειδιά και κώδικες θεάτρου», «Τα μετά το θέατρο», και «Παγκόσμιο θέατρο».

Το έργο του ως Κ.Χ. Μύρης

Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, παρουσίασε ποιητικές συλλογές, διηγήματα και μεταφράσεις αρχαίου δράματος. Ξεχωρίζουν τα έργα «Αμήχανον Τέχνημα», «Η Καμπάνα – Οδάξ», καθώς και συλλογές τραγουδιών μελοποιημένες από σπουδαίους συνθέτες. Η συμβολή του στη μετάφραση του αρχαίου δράματος υπήρξε καθοριστική, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ευρύτερο κοινό.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη στο χώρο της θεατρικής τέχνης, της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του.

Exit mobile version