Ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός δεν είναι πια κοντά μας, προκαλώντας θλίψη σε συναδέλφους, φίλους και θαυμαστές που τον αγάπησαν μέσα από τους ρόλους του και την ευγένεια του χαρακτήρα του.
Με αξιοπρέπεια απέναντι στην αρρώστια
Ο Νίκος Γαλανός έδωσε μια γενναία μάχη με τον καρκίνο, χωρίς ποτέ να χάσει την αξιοπρέπειά του. Ο γοητευτικός Ζεν Πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που σημάδεψε με το πέρασμά του δεκαετίες ολόκληρες, αντιμετώπισε την ασθένεια με εσωτερική δύναμη και ηρεμία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του
Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε εμφανιστεί πριν από λίγα χρόνια στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, όπου μίλησε ανοιχτά για την πορεία του στο θέατρο, την τηλεόραση και τη ζωή του γενικότερα. Είχε μοιραστεί εμπειρίες, στιγμές και αναμνήσεις από τα γυρίσματα, αλλά και τις προσωπικές του σκέψεις, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στις καρδιές των τηλεθεατών.
Η τελευταία του συνέντευξη στο Στούντιο 4
«Δεν φοβάμαι τον θάνατο»
Σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην εκπομπή “Στούντιο 4”, ο Νίκος Γαλανός είχε μιλήσει με ειλικρίνεια και απλότητα για τη ζωή, τον θάνατο και την αποδοχή:
«Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Τον σέβομαι. Είναι μέρος της ζωής. Το μόνο που με νοιάζει είναι να φεύγουμε με αξιοπρέπεια και να έχουμε αφήσει κάτι πίσω μας, ανθρώπινο, ουσιαστικό.»
Η συγκίνηση ήταν έντονη και το κοινό άκουσε με προσοχή τα λόγια του, που είχαν τη σοφία ενός ανθρώπου που έζησε και αγάπησε βαθιά.
Μια πορεία γεμάτη τέχνη και σεβασμό
Ο Νίκος Γαλανός δεν ήταν μόνο ένας εντυπωσιακός ηθοποιός, αλλά κι ένας άνθρωπος που κέρδισε την αγάπη του κοινού για την ηθική και την καλοσύνη του. Με συμμετοχές σε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, υπήρξε διαχρονική μορφή του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ ποτέ δεν δίστασε να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε.
Ο κόσμος της τέχνης και της ψυχαγωγίας έγινε φτωχότερος. Όμως το αποτύπωμα που άφησε, τόσο καλλιτεχνικά όσο και ανθρώπινα, θα παραμείνει δυνατό.
Ποιος ήταν ο αγαπημένος Νίκος Γαλανός
Ο Νίκος Γαλανός υπήρξε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και αργότερα της τηλεόρασης, με μια καριέρα που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τις μέρες μας.
Τα πρώτα βήματα στον κινηματογράφο και το θέατρο
Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945 με το πραγματικό όνομα Νίκος Σουπιωνάς. Το πρώτο του βήμα στον κινηματογράφο έγινε το 1962, όταν ερμήνευσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Οργή». Παράλληλα, φοιτούσε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, κάτι που θα έθετε τις βάσεις για μια σημαντική πορεία στο θέατρο.
Το θεατρικό του ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Εκείνη την εποχή συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως «Κραυγή» (1964), «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» (1964), «Ο Ουρανοκατέβατος» (1965), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968), «Πανικός» (1969) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969), παγιώνοντας την παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Η δεκαετία του 1970 και η καθιέρωση
Η δεκαετία του 1970 αποτέλεσε κομβικό σημείο για την καριέρα του. Η συμμετοχή του στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι» δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, στον ρόλο του Αλέκου Βενιέρη, τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό.
Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ταινίες που έμειναν κλασικές, όπως «Ορατότης μηδέν» (1970), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970), «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972) και η μεγάλη επιτυχία «Η αμαρτία της ομορφιάς» (1972).
Η είσοδος στην τηλεόραση
Το 1974 ο Γαλανός έκανε και το τηλεοπτικό του ντεμπούτο μέσα από τη σειρά «Οι Δίκαιοι». Έκτοτε, συμμετείχε σε πλήθος τηλεοπτικών σειρών, πάντα σε ρόλους που ξεχώριζαν. Μεταξύ αυτών ήταν οι «Το Ταξίδι», «Έρωτας και Επανάσταση», «Η μάχη των πελαργών» και «Οι φρουροί της Αχαΐας».
Πλούσια παρουσία στην τηλεόραση
Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών, η παρουσία του στην τηλεόραση παρέμεινε σταθερή και έντονη. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό σειρών, μεταξύ των οποίων:
«Μαρίνα Αυγέρη», «Το δίχτυ», «Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης», «Ένας Πυγμαλίων», «Η μενεξεδένια πολιτεία», «Λέσχη μυστηρίου», «Ο κόσμος και ο Κοσμάς», «Μαντώ Μαυρογένους», «Τα σκληρά καρύδια», «Οι Ιερόσυλοι», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Καφενείο Εμιγκρέκ», «Η βεντέτα», «Ο Άγνωστος», «Αντίζηλες», «Το Τραστ», «Ανατολικός Άνεμος», «Τμήμα Ηθών», «Κάζα ντι μακαρόνι», «Η Ελίζα και οι άλλοι», «Πάθος», «Η οργή των θεών», «Χαραυγή», «Τολμηρές Ιστορίες», «Η Λάμψη», «Έκπτωτος Άγγελος», «Το κλειδί», «Κάτω από την Ακρόπολη», «Αν μ’ αγαπάς», «Μη μου λες αντίο», «Απαγορευμένη Αγάπη», «Τα χρυσά κορίτσια», «1 μήνας και κάτι», «Ποιος μας πιάνει!», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «4», «Κλεμμένα Όνειρα», «9 Μήνες», «Έρωτας Μετά», «Η Γη Της Ελιάς».
Ένας ηθοποιός με διάρκεια και συνέπεια
Ο Νίκος Γαλανός κατάφερε να διατηρηθεί στον χώρο για πάνω από έξι δεκαετίες, κάτι που από μόνο του μαρτυρά τη συνέπεια και τη διαρκή του προσαρμογή στις εξελίξεις του θεάματος. Είτε στον κινηματογράφο, είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση, ο ίδιος απέδειξε πως μπορεί να υπηρετεί τους ρόλους του με σοβαρότητα, σεμνότητα και συνέπεια.
Η πορεία του δεν χαρακτηρίζεται από εντυπωσιασμούς, αλλά από μια ήρεμη δύναμη, με την οποία άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της ελληνικής ψυχαγωγίας.