Ο Κώστας Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή.
Ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.
Ο Κώστας, ο Θανάσης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος δημιούργησαν μαζί τη “ΒΙΑΝΕΞ”.
Από το 1924…
Tο όνομα «Γιαννακόπουλος» είχε συνδεθεί από το 1924 με το φάρμακο. Τότε ήταν που άνοιξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το πρώτο του φαρμακείο στην οδό Πειραιώς.
Δίπλα του τα τρία παιδιά του, Παύλος, Θανάσης και Κώστας, έμαθαν τη δουλειά.
Το 1951, ο γιος του Παύλος έκανε το βήμα που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την πορεία της οικογένειας: Ιδρυσε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Αφού εξασφαλίσε συνεργασίες με μεγάλες ξένες φαρμακοβιομηχανίες (Jannsen, Roussel, Alcon, Merck, Takeda, Boots, Sigma Tau κ.λπ.) «όργωσε» την Ελλάδα.
Το 1971 η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και άλλαξε το όνομά της. Η ΒΙΑΝΕΞ, το 1974, άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.
Η ανάπτυξή της ήταν αλματώδης.
Με το πέρασμα των χρόνων η ΒΙΑΝΕΞ αγόρασε ακόμη δύο εργοστάσια: Αυτό της Winthrop-Sterling (το 1983) και εκείνο της Upjohn (το 1985), αμφότερα στην Παλλήνη.
Το 1997 ακολούθησαν οι εγκαταστάσεις της Hoechst στη Βαρυμπόμπη, όπου στεγάζει την κεντρική διοίκηση και το κέντρο διανομής. Δύο χρόνια αργότερα, οι Γιαννακόπουλοι αγόρασαν τη μονάδα παραγωγή αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών.
Το 2006, η ΒΙΑΝΕΞ ίδρυσε την Eldrug (από το: Ελληνικό Φάρμακο), μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ, η οποία έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο στην παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου φάρμακου made in Greece.
Η Eldrug βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της υπέρτασης. Μάλιστα, το πρώτο -που έχει φτάσει σε υψηλότερο στάδιο ωρίμανσης- δείχνει να έχει προοπτικές εμβολίου. Θα μπορούσε δηλαδή -σε μερικά χρόνια- να αποδειχθεί ότι πρόκειται για το πρώτο σκεύασμα που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που προσβάλλονται από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά τα χρόνια, οι προτάσεις εξαγοράς -από πολυεθνικούς κολοσσούς- πέφτουν βροχή. Αλλά η εταιρεία είναι και παραμένει ελληνική.
Η διέξοδος από την κρίση
Η ΒΙΑΝΕΞ πίστευε ακράδαντα πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η καινοτομία και γι’ αυτό δεν δίστασε να επενδύσει ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς στην έρευνα.
Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞπήρε την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή και δυο χρόνια μετά, το 2013, συνάπτει συμφωνία με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγής του 100% στην Κίνα.
Το 2015, η ΒΙΑΝ Α.Ε., εταιρεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών Depon, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Bristol-Myers-Squibb.
Τον Μάρτιο του 2016, οι Γιαννακόπουλοι εξαγόρασαν από κοινού με τον όμιλο Παπάζογλου την εταιρία Superfoods επεκτεινόμενοι στα συμπληρώματα διατροφής.
«Η εξαγορά της Superfoods έρχεται σε μια συγκυρία, που βρίσκει πληγωμένο τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Την ίδια χρονιά, γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και τα 33 χρόνια συνεχούς συνεργασίας των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και MSD παρουσία των κ.κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, Αθανάσιου Γιαννακόπουλου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Haseeb Ahmad με συμμετοχή και του προσωπικού των δύο εταιρειών που έχουν στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή νέας συμφωνίας με την οποία επεκτείνεται η συνεργασία των δύο εταιρειών και για τα επόμενα χρόνια.
Με έμφαση στην έρευνα
Η ΒΙΑΝΕΞ ξεκίνησε, επίσης, συνεργασίες με Πανεπιστήμια για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών μορίων, που έχουν δράση σε σοβαρές ασθένειες.
Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων της βασίζεται σε κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, σε συνεργασία με τα ιατρικά τμήματα της ΒΙΑΝΕΞ. Όλες οι κλινικές μελέτες σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής (GCP – Good Clinical Practice).
Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ, πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παράγει και που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, παράγει και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναλγητικά και αντισηπτικά), συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα παιδικής διατροφής και διαγνωστικά.
Σε μια συνολική επιφάνεια 64.000 τετραγωνικών μέτρων και με συνολική επιφάνεια κτιριακών εγκαταστάσεων τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, η ΒΙΑΝΕΞ, πρωτοπορεί, ποντάροντας στην καινοτομία, την έρευνα και την κοινωνία.
Η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί σήμερα εργαζόμενους, τόσο στα κεντρικά της Αθήνας, στις μονάδες παραγωγής όσο και ως ιατρικούς επισκέπτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο κ.α.
Η ΒΙΑΝΕΞ ήταν η πρώτη από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων -όλων των κλάδων- που πιστοποιήθηκε κατά το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO (μαζί με την Ελαΐς). Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα και εξαγωγικά, καθώς τα προϊόντα της έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με εξαγωγές σε 128 χώρες (από την Ιαπωνία μέχρι το Περού).
Κοντά στον Παναθηναϊκό
Αν και το όνομά του Κώστα Γιαννακόπουλου δεν συνδέθηκε ποτέ επίσημα με τον Παναθηναϊκό, όλοι γνώριζαν ότι ήταν κοντά στην ομάδα.
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον χαμό του Κώστα Γιαννακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», αναφέρει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός στη συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Συλλυπητήρια ΕΣΑΚΕ
Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, για την απώλεια του Κώστα, εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης ο ΕΣΑΚΕ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Κώστα Γιαννακόπουλου.
Εκφράζουν, επίσης, τα ειλικρινά συλλυπητήρια τους στους αδελφούς του, Παύλο και Θανάση και σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια του εκλιπόντος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».