Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Απεβίωσε ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος και μεταφραστής, που με τη δουλειά του άφησε έντονο αποτύπωμα στην ελληνική δημοσιογραφία και τον πολιτιστικό χώρο. Πάλεψε γενναία με τον καρκίνο, και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στον δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό χώρο, όπου είχε χαράξει μακρά και ουσιαστική πορεία.

Ανακοίνωση της Οικογένειας και η επιθυμία του ίδιου

Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε γνωστή ο γιος του, Βασίλης Τριανταφυλλίδης, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα: «Ο πατέρας μου, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ολοκλήρωσε εχθές το βράδυ τη γήινη διαδρομή του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Ξεκουράστηκε μετά από μια τεράστια δοκιμασία». Η τελευταία επιθυμία του Δημήτρη ήταν να γίνει η κηδεία του στη Ριτσώνα, την οποία οι οικείοι του θα τιμήσουν.

Η Ζωή του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Γεννημένος το 1959 στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο, όπου ολοκλήρωσε τόσο τις προπτυχιακές όσο και τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Στη συνέχεια, επέκτεινε την εκπαίδευσή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στον τομέα της Θεολογίας. Αυτή η πολυσχιδής εκπαίδευση του επέτρεψε να αποκτήσει μια βαθιά κατανόηση των θεμάτων που διαμόρφωσαν το έργο του ως διανοούμενος και μεταφραστής.

Η αγάπη του για τη Ρωσική Γραμματεία και το μεταφραστικό του έργο

Η αγάπη του για τη ρωσική γραμματεία φανερώθηκε νωρίς στη ζωή του, και τον οδήγησε να αφιερωθεί στην απόδοση έργων της ρωσικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας στην ελληνική γλώσσα. Μετέφρασε πάνω από 130 βιβλία που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, και κριτική λογοτεχνίας. Με την επιμέλεια και τη δέσμευσή του, έφερε κοντά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πνεύμα της ρωσικής σκέψης και κουλτούρας.

Ίδρυση του περιοδικού «Στέπα» και προσφορά στον πολιτισμό

Το 2014, ο Τριανταφυλλίδης ίδρυσε το περιοδικό «Στέπα», ένα τετραμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στον ρωσικό πολιτισμό. Μέσα από τις σελίδες του, δημοσίευε μεταφράσεις σημαντικών στοχαστών και λογοτεχνών, τόσο από το παρελθόν όσο και από τη σύγχρονη ρωσική σκηνή, δημιουργώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας για το ελληνικό κοινό με τη ρωσική κουλτούρα. Η συμβολή του περιοδικού στην προώθηση του διαλόγου με τον ρωσικό πολιτισμό ήταν πολύτιμη, καθώς επέτρεψε σε αναγνώστες και μελετητές να ανακαλύψουν νέες όψεις και αθέατες πτυχές μιας πολυδιάστατης κουλτούρας.

Συνεργασίες και σύγχρονη αρθρογραφία

Εκτός από τη δουλειά του στο «Στέπα», ο Τριανταφυλλίδης δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά, συνεισφέροντας στη συζήτηση γύρω από θέματα πολιτισμού, κοινωνίας και θεολογίας. Τα τελευταία χρόνια, η γραφή του βρήκε έκφραση μέσα από τη συνεργασία του με τον ιστότοπο Liberal, όπου αναδείκνυε θέματα επικαιρότητας και πολιτισμού με τη γνώριμη, διεισδυτική του ματιά.

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης αφήνει πίσω του ένα έργο με διάρκεια και βάθος, ενώ η προσφορά του στο πεδίο της μετάφρασης και της δημοσιογραφίας παραμένει ζωντανή στη μνήμη των αναγνωστών και των συναδέλφων του.

Exit mobile version