Πέθανε η σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ

Η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

«Πέθανε τη νύκτα στο νοσοκομείο Sant Pau», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο νοσοκομείο αυτό της Βαρκελώνης. Η κηδεία της σοπράνο, η οποία αντιμετώπιζε από χρόνια προβλήματα υγείας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη μητρόπολη της Καταλονίας.

Την είδηση για τον θάνατο της Μονσεράτ Καμπαγιέ μετέδωσε και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά από το ντουέτο της με τον Φρέντι Μέρκιουρι

Mια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες με καριέρα μισού αιώνα, η Καμπαγιέ νοσηλευόταν από τα μέσα Σεπτεμβρίου εξαιτίας ενός προβλήματος στη χοληδόχο κύστη, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι.

Το 1965 ήταν η τυχερή της χρονιά καθώς αντικατέστησε μια άλλη υψίφωνο στον δύσκολο ρόλο της Λουκρητίας Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Ντονιτσέτι στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες ήταν και η εμφάνισή της στην “Νόρμα” του Μπελίνι, στη Σκάλα του Μιλάνου το 1972.

Η Καμπαγιέ απέκτησε διεθνή φήμη το 1987 όταν έπειτα από επιθυμία της ΔΟΕ ηχογράφησε το τραγούδι “Barcelona”, ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Η πόλη καταγωγής της Καμπαγιέ, η Βαρκελώνη, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν «η καλύτερη στον κόσμο». Η Καμπαγιέ ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά, συνοδευόμενη από την ηχογράφηση του Μέρκιουρι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991, πριν από τον τελικό του UEFA Champions League το 1999 στο στάδιο Καμπ Νου.

Προερχόταν από φτωχή οικονομικά οικογένεια. Σπούδασε μουσική στο κονσερβατόριο του Λισέου και τεχνική του τραγουδιού μαζί με τους Nαπολεόνε Ανοβάτσι, Εουτζένια Κεμένι και Κοντσίτα Μπαντία.

Το 1956 εγκαταστάθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της ως Μιμή στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Το 1962, η Καμπαγιέ επέστρεψε στην Βαρκελώνη και έκανε το ντεμπούτο της στο Λισέου με τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Στράους Arabella.

Στην Ελλάδα η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηρώδειο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του José Collado.

Το 1995, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο El Greco, ο οποίος αφιερώθηκε στον ομώνυμο Έλληνα ζωγράφο.

Η Καμπαγιέ αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ήταν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ και ίδρυσε μια οργάνωση στην Βαρκελώνη για παιδιά με αναπηρία. Το 2003, πρωταγωνίστησε στο δικό της ντοκιμαντέρ με τίτλο Caballé Beyond Music, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί δημοφιλείς τραγουδιστές της όπερας, μεταξύ των οποίων οι Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras και Renée Fleming.

Τον Δεκέμβριο του 2015, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και της επιβλήθηκε πρόστιμο 254.231 ευρώ.

Ήταν παντρεμένη με τον ισπανό τενόρο Μπερναμπέ Μαρτί με τον οποίον είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Μάλιστα η κόρη της, η Μονσεράτ Μαρτί, είναι επίσης σοπράνο της όπερας.

Στη διάρκεια της ζωής της αντιμετώπισε αρκετές φορές προβλήματα υγείας: το 1985 νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες με όγκο στον εγκέφαλο, ενώ το 1993 αντιμετώπισε καρδιακά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες απέτισε σήμερα φόρο τιμής στην Καμπαγιέ γράφοντας στο Twitter ότι χάθηκε μια «μεγάλη πρέσβειρα της Ισπανίας, μια διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο. Η φωνή και η ευαισθησία της Μονσερά Καμπαγιέ θα μείνουν για πάντα μαζί μας».

iefimerida.gr

Exit mobile version