Πέντε άτομα επέζησαν για 36 ώρες πάνω στο φτερό ενός αεροπλάνου σε βάλτο περικυκλωμένο από αλιγάτορες

Η συγκλονιστική ιστορία πέντε ανθρώπων που επέζησαν για 36 ώρες πάνω στο φτερό ενός αεροπλάνου, περικυκλωμένοι από αλιγάτορες στον Αμαζόνιο, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Αναγκαστική προσγείωση και άμεση κινητοποίηση

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 1η Μαΐου, όταν ένα μικρό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την πόλη Μπάουρες με προορισμό το Τρινιδάδ, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Οι αρχές στη Βολιβία σήμαναν άμεσα συναγερμό και ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες στον Αμαζόνιο.

Το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε έναν απομονωμένο ποταμό στην περιοχή του Ιτανόμας, μέσα σε ένα δύσβατο και γεμάτο βάλτους τοπίο. Πάνω στο φτερό του παρέμεναν για ώρες οι τρεις γυναίκες, ένα μικρό παιδί και ο 29χρονος πιλότος, περιμένοντας βοήθεια.

Δύσκολες ώρες μέσα στον βάλτο

Σύμφωνα με τον πιλότο, η περιπέτεια ξεκίνησε όταν ο κινητήρας παρουσίασε αιφνίδια βλάβη και το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Η απόφαση να το προσγειώσει κοντά σε λίμνη μέσα σε βαλτώδη περιοχή ήταν καθοριστική για την επιβίωση όλων.

«Στεκόμασταν πάνω στο αεροπλάνο και ήμασταν περικυκλωμένοι από αλιγάτορες – κάποιοι έφτασαν σε απόσταση τριών μέτρων», αφηγήθηκε. Ο ίδιος θεωρεί πως η διαρροή καυσίμων στο σημείο ίσως να λειτούργησε αποτρεπτικά για τα αρπακτικά.

«Δεν μπορούσαμε να πιούμε νερό, ούτε να φύγουμε. Ήμασταν εγκλωβισμένοι», πρόσθεσε, περιγράφοντας και μια τρομακτική στιγμή, όταν ένα ανακόντα εμφανίστηκε στο σημείο.

Επέζησαν με μόνη τροφή λίγο αλεύρι

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 36 ωρών, οι πέντε επιβάτες επιβίωσαν τρώγοντας μόνο αλεύρι που είχε μαζί της μία από τις γυναίκες. Χωρίς καθαρό νερό και με τον ήλιο να καίει, η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση ήταν μεγάλη.

Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, η διάσωσή τους τελικά δεν προήλθε από οργανωμένη ομάδα, αλλά από ντόπιους ψαράδες που εντόπισαν το αεροπλάνο στην περιοχή και ειδοποίησαν τις αρχές.

Διάσωση και μεταφορά στο νοσοκομείο

Μετά τον εντοπισμό του αεροσκάφους, στήθηκε επιχείρηση με ελικόπτερο που μετέφερε τους διασωθέντες στο πλησιέστερο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις. Παρά τις κακουχίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι επιζώντες ήταν σε «εξαιρετική κατάσταση».

Ο Γουίλσον Άβιλα, επικεφαλής των τοπικών επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης, επιβεβαίωσε πως οι επιβάτες είχαν διατηρήσει ψυχραιμία και βοήθησαν ο ένας τον άλλον.

Ανακούφιση και ευχαριστίες μετά το τέλος της περιπέτειας

Ο διευθυντής του Υγειονομικού Τμήματος του Μπένι, Ρούμπεν Τόρες, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον συντονισμό της διάσωσης.

«Υπήρξε πολλή φημολογία και πολλές θεωρίες όσο το αεροσκάφος αγνοείτο. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γιατί στο τέλος όλες οι υπηρεσίες ενώθηκαν και σώσαμε αυτές τις ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version