Πατήρ Δημήτριος, ο Άγγλος κατάσκοπος που εξομολογούσε την βασιλική οικογένεια

Λειτουργούσε στο Κολωνάκι, έκανε αγιασμούς σε αριστοκράτες και μετέφερε πληροφορίες στις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες.

Ήταν 26 Ιανουαρίου του 1947 όταν ο Ριζοσπάστης κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δαυίδ Μπαλφούρ ή ο Πάτερ Δημήτριος».

Η μεγάλη αποκάλυψη είχε γίνει και όλοι όσοι γνώριζαν τον διάσημο ιερέα έμειναν εμβρόντητοι, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν παρά ένας πράκτορας της βρετανικής Ιντέλιτζεντ Σέρβις. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας κοσμούσε η κεντρική φωτογραφία που ήταν χωρισμένη στα δύο. Στη μια πλευρά απεικονίζονταν ο γνωστός σε όλους παπά Δημήτριος και στην άλλη ένας μεγαλόσωμος άνδρας που κανείς δεν γνώριζε ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν, αφού τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Το κείμενο με τις αποκαλύψεις είχε την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραγιώργη, διευθυντή της εφημερίδας Ριζοσπάστης και ιστορικής μορφής του ΚΚΕ. Εκείνος ήταν που αποκάλυψε πως αποστολή του παπά Δημήτριου δεν ήταν να εξομολογεί τον κόσμο αλλά να συλλέγει πληροφορίες για την Ιντέλιτζεντ Σέρβις.

 Η στρατολόγηση του από τις μυστικές υπηρεσίες

Ο Ντέιβιντ Μπαλφούρ γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1903. Είχε άριστη ανατροφή μιας και η οικογένεια του ήταν από τις εύπορες τις εποχής, ενώ αξιοζήλευτες ήταν και οι σπουδές του. Είχε σπουδάσει στα πανεπιστήμια της Πράγας, του Σάλτσμπουργκ, της Ρώμης και αργότερα των Αθηνών.

Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, πολωνικά και ελληνικά και αργότερα έμαθε και τουρκικά. Όλα αυτά τα προσόντα τον έκαναν περιζήτητο στις μυστικές υπηρεσίες που δεν άργησαν να τον στρατολογήσουν.

 Η χειροτόνηση τους ως Αρχιμανδρίτης στο Άγιο Όρος

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 όταν ο Μπαλφούρ έγινε δόκιμος μοναχός στο τάγμα των Βενεδικτίνων. Στη συνέχεια όμως γνώρισε την Ορθόδοξη Θεολογία και αυτός ήταν και ο λόγος που εγκατέλειψε το μοναστήρι και ασπάσθηκε την Ορθοδοξία στη Λιθουανία.

Το 1932 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος όπου και έμεινε στο ρώσικο μοναστήρι. Εκεί έλαβε και το όνομα Δημήτριος, ενώ παράλληλα γράφτηκε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ο Μπαλφούρ ή παπά Δημήτριος όπως ήταν πια το όνομα του πέρασε έξι ολόκληρους μήνες αυστηρής απομόνωσης στο Άγιο Όρος, δεν κατάφερε όμως ποτέ να κερδίσει την συμπάθεια των μοναχών. Η μόνη σχέση που δημιούργησε ήταν με τον Ρώσο λόγιο καλόγερο Σωφρόνιο. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που συνδέουν και το όνομα του συγκεκριμένου ανθρώπου με μυστικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί κάτι ποτέ.

Το 1936 ξεκινά τις σπουδές του στη Θεολογική σχολή Αθηνών, υπηρετώντας στο μοναχικό τάγμα του τέως Καρυστίας, Παντελεήμονα. Ο Παντελεήμων ήταν αυτός που χειροτόνησε αρχιμανδρίτη τον Άγγλο Ντέιβιντ Μπαλφούρ. Όπως γράφει ο Καραγιώργης στο άρθρο του  «Είναι αυτός που είπε το περιβόητο καλύτερα σαράντα χρόνια με τους γερμανούς, παρά μια ώρα με το ΕΑΜ».

Εξομολογούσε τους μεγαλοαστούς της Αθήνας

Το όνομα του Πατήρ Δημήτριου ήταν γνωστό πριν ακόμη φτάσει στην Αθήνα, έτσι δεν άργησε να γίνει περιζήτητος στις εύπορες οικογένειες της πρωτεύουσας. Ως αρχιμανδρίτης πια γράφεται ως αδερφός στη Μονή Πεντέλης και έτσι συνεχίζει τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ελληνικά του είχαν τελειοποιηθεί ακόμη και στις ψαλμωδίες, ενώ πια κυκλοφορούσε στο Κολωνάκι όπου μεγαλοαστοί τον καλούσαν για να τους εξομολογήσει. Έκανε αγιασμούς σε ευκατάστατα σπίτια, μεταξύ των οποίων και του στρατηγού Παπάγου.

Στη συνέχεια γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, που διαδέχθηκε τον Μεταξά και αυτοκτόνησε λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Με τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει ορίστηκε εύκολα, εφημέριος στο παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού, όπου και κατοικούσε μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Ο δικός του χώρος όμως βρισκόταν στην οδό Πλουτάρχου 2, στο Κολωνάκι και όπως αναφέρονταν στο δημοσίευμα  το κτίριο «ανήκε στην αγγλική πρεσβεία και στους τηλεφωνικούς καταλόγους εμφανιζόταν ως έδρα της Γραμματείας του Πολιτικού Τμήματος του σερ Νόρτον».

Από το 1937 έως το 1939 ο παπά Δημήτριος αναλαμβάνει εκκλησιαστικά καθήκοντα κοντά στη βασιλική οικογένεια. Οι στενές σχέσεις που είχε αποκτήσει με τον βασιλέα Γεώργιο B´, τον διάδοχό Παύλο και την τότε πριγκίπισσα Φρειδερίκη τον βοήθησαν πολύ ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει με ευκολία στο παλάτι και να συλλέγει οποιαδήποτε πληροφορία. Πολλά μέλη της οικογένειας εξομολογούνταν συχνά στον ιερέα, έτσι οι Βρετανοί είχαν πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Ξύρισε τα γένια και ντύθηκε στο χακί

Το 1941 όταν πια διαφαίνονταν ότι οι Γερμανοί θα κήρυτταν τον πόλεμο στην Ελλάδα, ο Μπαλφούρ πέταξε τα ράσα, ξυρίστηκε και έβαλε την στρατιωτική του στολή. Με το προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας αναχωρεί από την Αθήνα για Κάιρο. Μετά την απελευθέρωση, ο ταγματάρχης Ντέιβιντ Μπαλφούρ, έφτασε και πάλι στην Αθήνα, ως στέλεχος πια της Βρετανικής Πρεσβείας.

Εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την αποκάλυψη

Ο Μπάλφουρ αποχώρησε από την Ελλάδα όταν καταγγέλθηκε ως πράκτορας με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Στη συνέχεια ως διπλωματικός υπάλληλος της βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών υπηρέτησε στο Ισραήλ, στο Προξενείο της Σμύρνης, στην Γενεύη και αλλού. Ακόμη, εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1989, αφού εκπόνησε πλήθος μελετών για την Ορθόδοξη Θεολογία.

Πηγή: newsbeast.gr

Exit mobile version