Πάπυρος 3.000 ετών αποκαλύπτει γιατί σταμάτησαν να θάβουν τους Φαραώ στις Πυραμίδες (Photo)

Ένας πάπυρος, που χρονολογείται στο 1.100 π.Χ. αποκαλύπτει τα μυστικά των ληστειών των τάφων των Φαραώ στην Αίγυπτο.

Ο πάπυρος είναι μέρος αυθεντικών δικαστικών αρχείων και περιλαμβάνει τις ομολογίες οκτώ ανδρών που έκλεψαν τον τάφο του Φαραώ της 17ης  Δυναστείας,  Sobekemsaf II και την περιγραφή του πώς έστησαν το έγκλημα.

Τις λεπτομέρειες από τον πάπυρο αποκάλυψε η ιστορικός Μπέτανι Χιούτζες, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της στο Channel 5.

Η ιστορικός τονίζει ότι η ανακάλυψη αυτού του πάπυρου εξηγεί γιατί οι Αιγύπτιοι σταμάτησαν να θάβουν τους βασιλείς στις Πυραμίδες και πέρασαν στους τάφους στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

«Όλα είχαν λεηλατηθεί χιλιάδες χρόνια από τους επιδρομείς των τάφων. Οι ληστές ήταν ένας βασικός λόγος που οι Αιγύπτιοι άρχισαν να θάβουν τους ηγέτες τους σε αυτή την απομακρυσμένη τοποθεσία (της Κοιλάδας των Βασιλέων).

Οι Φαραώ αρχικά θάβονταν σε μεγάλες πυραμίδες ως ένδειξη αναγνώρισης της δύναμής τους και της εξουσίας τους.

Όμως οι Πυραμίδες αυτές ήταν κραυγαλέα ένδειξη ότι εκεί μέσα υπήρχε επίσης θαμμένος θησαυρός και ήταν απίστευτα δελεαστικό για ληστές και επιδρομείς» εξηγεί η  Μπέτανι Χιούτζες.

«Γι ‘αυτό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άρχισαν να θάβουν τους βασιλιάδες τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε αυτή την κοιλάδα, ελπίζονταν ότι οι τάφοι τους θα έμεναν ασφαλείς για πάντα» συνεχίζει.

«Αλλά οι ληστές δεν το έβαλαν κάτω, παρόλο που κινδύνευαν με βίαιη τιμωρία, ακόμα και εκτέλεση» τόνισε.

«Αυτός ο πάπυρος περιέχει την ομολογία ενός ληστή τάφων που είχε συλληφθεί και αποκαλύπτει τα μυστικά αυτών των αρχαίων εγκληματιών.

Έτσι ξέρουμε ότι πρώτα έπαιρναν τον χρυσό και το ασήμι και επειδή ήταν τα πιο πολύτιμα αλλά και επειδή ήταν πολύ εύκολο να τα λιώσουν.

Έπειτα έπαιρναν τα αρώματα και διάφορα υφάσματα που θα μπορούσαν να πουλήσουν ακριβά και τέλος μεγάλα αντικείμενα, όπως άμαξες ή έπιπλα».

Πηγή: Express

Exit mobile version