Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες στις Κυκλάδες – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

σεισμοί

Συνεχείς σεισμοί στη Σαντορίνη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Περισσότεροι από 200 σεισμοί καταγράφηκαν μέσα σε 48 ώρες στην περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό. Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα οδήγησε στην πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:00, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε επίσης δεύτερη σύσκεψη στο δημαρχείο της Σαντορίνης, με τη συμμετοχή της ΕΜΑΚ και του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα. Παράλληλα, συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής.

Τι συμβαίνει με τους συνεχείς σεισμούς

Σύμφωνα με τις Επιτροπές που συνεδρίασαν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι:

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας της Σαντορίνης παραμένει σε ύφεση.
Οι σεισμοί των τελευταίων 48 ωρών είναι αυξημένοι, με περισσότερους από 200 καταγεγραμμένους στην περιοχή της Ανύδρου, με μέγιστο μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.
Η σεισμική ακολουθία φαίνεται να προέρχεται από υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μέτρα προστασίας

Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες πρότειναν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα:

Τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.
Οι πολίτες καλούνται να:
Αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
Μην πλησιάζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Αποφεύγουν τις λιμενικές περιοχές Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Απομακρύνουν επικίνδυνα αντικείμενα από κτίρια και να αδειάζουν τις πισίνες.
Προτιμούν ασφαλείς διαδρομές, ειδικά σε περιοχές με έντονες κλίσεις, όπου μπορεί να σημειωθούν κατολισθήσεις.
Απομακρύνονται άμεσα από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι, ώστε να επανεξετάσουν την κατάσταση.

Κίνδυνος ισχυρού σεισμού; – Τι λένε οι ειδικοί

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή.

«Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και επικεντρώνεται στην Άνυδρο, ένα νησάκι μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, περίπου 20-25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. Παρότι είναι μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία, έχει ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά. Μπορεί να εξελιχθεί σε σμηνοσειρά ή να προκαλέσει έναν ισχυρότερο σεισμό, αν και όχι καταστροφικό», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε:

«Η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα, όπως έχει δείξει η έρευνα, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Όταν υπάρχει μια τόσο έντονη σεισμική ακολουθία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι ο κίνδυνος πάντα υπάρχει».

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία και ακυρώθηκαν εκδηλώσεις

Αναφερόμενος στην ανησυχία των πολιτών, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων και την αποφυγή συναθροίσεων δεν ελήφθη επειδή αναμένεται μεγάλος σεισμός, αλλά για την αποφυγή πανικού.

«Όταν συμβαίνει ένας μέτριος σεισμός και υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων σε έναν χώρο, μπορεί να προκληθεί πανικός. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια προγραμματισμένη εκδήλωση σε στάδιο με 600 άτομα. Αν γινόταν την ώρα εκείνη ένας σεισμός 5 Ρίχτερ, ακόμα κι αν δεν ήταν καταστροφικός, ο πανικός θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς».

Για την απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία, ανέφερε:

«Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία αν τα παιδιά αισθάνονται σεισμούς κάθε 5-10 λεπτά; Οι δάσκαλοι τι θα κάνουν; Θα τα βγάζουν έξω κάθε φορά; Αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το 2016 όταν υπήρξε σεισμός στα Ιωάννινα και αναβλήθηκε αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα. Αντίστοιχα, αναβλήθηκαν και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια».

Συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια συνήθη πρακτική διαχείρισης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών λόγω πανικού.

Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο

Απαντώντας στις φήμες περί ηφαιστειακής δραστηριότητας, ο καθηγητής Παπαζάχος ξεκαθάρισε:

«Δεν υπάρχει αφύπνιση του ηφαιστείου. Υπάρχει μια μικρή παραμόρφωση στο εσωτερικό του, όπως είχε συμβεί και το 2011-2012, χωρίς όμως επιπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που καταγράφονται τώρα στην Άνυδρο».

Κλείνοντας, τόνισε πως τα φαινόμενα αυτά είναι φυσιολογικά:

«Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τη Σαντορίνη. Δεν έχουμε καμία δραματική εξέλιξη, ούτε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Exit mobile version