«Πανικός» στον Βόλο: 100 άτομα εσπευσμένα στα νοσοκομεία, ο σοκαριστικός απολογισμός από το μολυσμένο νερό

Βόλο

Στον δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, έχει προκληθεί οργή και αγανάκτηση μετά την αποκάλυψη ότι πάνω από 100 άτομα κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πιθανότατα λόγω του νερού.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Περιοχή

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, η μαζική συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οδήγησε στην αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ για ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο της Μαγνησίας αύριο Δευτέρα (03.06.2024).

Μέχρι στιγμής, επτά παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, έχουν ξεκινήσει έρευνες.

“Υπάρχει μείζον θέμα με το νερό”

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από την Διεύθυνση υγείας της ΠΕ Μαγνησίας.

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες συστάσεις. Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο του Οργανισμού θα μεταβεί στην περιοχή.

Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται:

«Να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κπλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του».

«Καμπανάκι» από ειδικούς: Φόβοι ότι θα «σαρώσουν» ελονοσία και γαστρεντερίτιδα στις περιοχές που «θάφτηκαν» στη λάσπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για ασθένειες που πιθανώς θα θερίσουν στις πληγείσες περιοχές.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες… Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», ανέφερε αρχικά.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών.

«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων.

«Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Exit mobile version