Τι “δείχνουν” τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Ελάχιστοι οι αριστούχοι.
Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.
Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.
Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.
Έως τις 14 Ιουλίου οι αιτήσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού
Από τις 7 έως και τις 14 Ιουλίου 2016 καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από αύριο, Πέμπτη, να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, μέσω της πλατφόρμας που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.
Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, καλούνται να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2016», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.
Η αναλυτική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Πηγή: news247.gr