Παίζουμε με τη φωτιά: Στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας

Έχουμε τον τρόπο;

Το ότι μπορεί να καούμε …είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Έτσι δεν είναι;

Μετά τον ντροπιαστικό αναμφίβολα αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, η ελληνική πλευρά έκανε ρελάνς.

Η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ είναι μια επιθετική κίνηση που δείχνει μεν την αποφασιστικότητα της χώρας μας, απ’ την άλλη όμως παίζει επικίνδυνα με τη… φωτιά του Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, προανήγγειλε αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, κίνηση που κλιμακώνει την ένταση και αναμένεται να γίνει κόκκινο πανί για τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα τη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στη ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει στρατό στη Λιβύη – Περιμένουμε από τη Γερμανία να εκφράσει την θέση μας

Κάλεσμα στη Γερμανία να εκφράσει την ευρωπαϊκή και ελληνική άποψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δεν ισχύουν, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου, ωστόσο κάλεσε τους Γερμανούς (που μας άφησαν απ’ έξω μετά από πιέσεις Ερντογάν) να μεταφέρει την εκπεφρασμένη θέση της Ε.Ε.

Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής που ενδεχομένως να επιβλέπει μια πιθανή εκεχειρία.

Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι πιθανό να φέρει αντιμέτωπους Έλληνες (στο πλευρό του Χαφτάρ) και Τούρκους (στο πλευρό του Σάρατζ) στρατιώτες στο έδαφος τρίτης χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα», πρόσθεσε.

Exit mobile version