«Παίρνω αντικαταθλιπτικά και ζω»: 5 διάσημες Ελληνίδες που έχουν κατάθλιψη, θα πάθετε πλάκα με τη μία

Η μάχη με την κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις – ούτε η δημοσιότητα, ούτε η επιτυχία προστατεύουν από την ψυχική φθορά. Όλο και περισσότεροι επώνυμοι επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τις δυσκολίες τους, σπάζοντας το ταμπού γύρω από την ψυχική υγεία. Παρακάτω, πέντε γνωστές Ελληνίδες εξομολογούνται δημόσια τις εμπειρίες τους με την κατάθλιψη, προσπαθώντας να ενθαρρύνουν και άλλους να ζητήσουν βοήθεια.

Η εξομολόγηση της Έλενας Ακρίτα

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τον πολυετή αγώνα της με την κατάθλιψη. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του πατέρα της, όταν ήταν μόλις 10 ετών.

«Εμένα πέθανε ο πατέρας μου όταν ήμουν 10 χρονών και από τότε άρχισαν τα σπέρματα, οι σπόροι της κατάθλιψης, που εκδηλώθηκε γύρω στα 30 μου. Ταυτόχρονα δούλευα, έκανα τη ζωή μου, αλλά η κατάθλιψη υπήρχε πάντα. Έκανα πάρα πολλά χρόνια να την αντιμετωπίσω. Έζησα 30 χρόνια σχεδόν στο σκοτάδι αυτής της κατάθλιψης. Έζησα 30 χρόνια, και το λέω για όλους εσάς που είστε τώρα σπίτι και μας ακούτε ενδεχομένως, πιστεύοντας το “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω”. Όχι. Υπάρχει δεν μπορώ. Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη είναι πολύ βαθιά τα σκοτάδια του. Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη δεν πηγαίνει από εδώ μέχρι το μπάνιο. Δεν μπορεί, όχι δεν θέλει. Σας παρακαλώ πολύ, όσοι έχετε και το κρύβετε δεν είστε μόνοι και δεν είστε οι μόνοι».

Η εμπειρία της Αθηνάς Οικονομάκου

Η Αθηνά Οικονομάκου περιέγραψε τη δική της δυσκολία με ειλικρίνεια, εξηγώντας ότι βίωσε μια περίοδο υπερκόπωσης που την οδήγησε στα πρόθυρα της κατάθλιψης.

«Μια μίνι υπερκόπωση και πέρασα και μια ελαφριάς μορφής κατάθλιψη. Δεν μπήκα σε νοσοκομείο αλλά έφτασα σε σημείο που δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Είχα μια τρομερή άρνηση για όλα. Ήμουν πολύ πεσμένη ψυχολογικά».

Συμπλήρωσε πως:

«Δυσκολίες αντιμετώπισα σε πολλούς τομείς, με βασικότερο αυτόν της προσωπικής μου ισορροπίας. Η ζωή μου ήταν πολύ έντονη, οπότε έπρεπε η προ μωρού Αθηνά με τη μαμά Αθηνά να έρθουν σε μια ισορροπία. Μπορεί η ζωή μου να φαίνεται λαμπερή και υπέροχη, όμως κι εγώ ως νέα μανούλα έζησα και ζω ακριβώς τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες και αντιμετωπίζω τις ίδιες δυσκολίες με τις υπόλοιπες γυναίκες. Επιλέγω όμως να μην εκθέτω αυτό το κομμάτι σε συνεντεύξεις ή στα social media γιατί είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Δεν διαφέρω σε τίποτα από τη μέση Ελληνίδα μητέρα που περνάει δύσκολες στιγμές και χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και υποστήριξη από τους δικούς της ανθρώπους. Απλώς, τα επτά χρόνια ψυχανάλυσης με βοήθησαν να μην υποκύψω σε πιθανή κατάθλιψη. Έμεινα στις σκέψεις».

Η ανοιχτή παραδοχή της Μαρίας Κίτσου

Η Μαρία Κίτσου, γνωστή για τον ρόλο της στις «Άγριες Μέλισσες», δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι ζει με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή από την εφηβεία της.

«Η διάγνωση έγινε στα 17 μου και έκτοτε παλεύω να τα αντιμετωπίσω με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Αλλά, ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν. Επίσης, σε ένα τεστ ενσυναίσθησης που μου έκανε ο γιατρός μου χτύπησα… κόκκινο. Πώς να μην έχω κατάθλιψη όταν μπαίνω τόσο πολύ “στα παπούτσια” των άλλων; Αν μου πείτε κάτι στενόχωρο για σας, θα το βιώσω μέχρι το μεδούλι! Μπορεί να με διαλύσει».

Μιλώντας στο «Ενώπιος Ενωπίω» εξήγησε την απόφαση της να μοιραστεί την εμπειρία της:

«Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά».

Η εμπειρία της Κάτιας Δανδουλάκη με την απώλεια

Η Κάτια Δανδουλάκη είναι μία ακόμη προσωπικότητα που δεν δίστασε να μιλήσει για την κατάθλιψη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ταμπού και πως η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία.

Η ίδια έχει περάσει δύσκολες στιγμές, ειδικά μετά την απώλεια του συζύγου της, Μάριου Πλωρίτη. Όπως έχει εξομολογηθεί, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να τον πενθήσει όπως θα ήθελε, την οδήγησε επτά χρόνια αργότερα σε καταθλιπτικά επεισόδια.

Η προσωπική εξομολόγηση της Πηνελόπης Πλάκα

«Έφτασα κάποια στιγμή στα όρια της κατάθλιψης, με βοήθησε ψυχολόγος. Δεν καταλάβαινα τι έχω αλλά καταλάβαινα ότι ήμουν κλεισμένη σε ένα σπίτι για 7 μήνες. Είχα τα παντζούρια κλειστά, δεν έβλεπα κόσμο, δεν μιλούσα στο τηλέφωνο» αποκάλυψε σε συνέντευξή της, μεταξύ άλλων, στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Οι μαρτυρίες αυτών των γυναικών στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα: η ψυχική υγεία δεν είναι ντροπή. Η αναζήτηση βοήθειας είναι δύναμη. Και κάθε βήμα προς την κατανόηση και αποδοχή είναι ένα βήμα προς τη θεραπεία.

Exit mobile version