Θέση για το θέμα των προσλήψεων 2.000 μόνιμων γιατρών πήρε με συνέντευξη που έδωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία έσπευσε να απαντήσει στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για το εν λόγω ζήτημα.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε ενημέρωση του τύπου, ανέφερε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες» και μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία: «Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».
Οι αριθμοί που έδωσε ο υπουργός Υγείας φαντάζουν ιδανικοί και ικανοί να επιλύσουν τα παρόντα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό.
Συμφωνούν, όμως, με τα όσα δηλώνουν οι άνθρωποι που ζουν την κατάσταση, όντας εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία;
Το libre μίλησε με την κα Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, για το θέμα των προσλήψεων των 2.000 μόνιμων γιατρών.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περίπου 1.300 επικουρικοί ιατροί. Είναι ο ίδιος αριθμός επικουρικών από παλαιότερα και συνεχίζει να διατηρείται καθώς παρατείνονται οι συμβάσεις τους, είτε εξάμηνες είτε οκτάμηνες. Θέσεις των μόνιμων γιατρών μπορεί να έχουν προκηρυχθεί, το σημαντικό, όμως, είναι πόσοι έχουν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία!
Για εμάς σημασία έχει ο γιατρός όταν παρουσιάζεται στο γραφείο προσωπικού και ξεκινάει να δουλεύει. Σημασία δεν έχει το ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις, αλλά σε ποια φάση βρίσκονται αυτές οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και πότε θα παρουσιαστούν οι γιατροί. Και αυτό το θέσαμε και στον κ. υπουργό, και ακόμα όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε λάβει…
Το να προκηρύξεις θέσεις δεν λέει τίποτα. Σημασία έχει τα συμβούλια κρίσεως να έχουν λειτουργήσει, να έχουν προχωρήσει οι κρίσεις, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να παρουσιαστούν οι γιατροί στα γραφεία προσωπικού. Εκεί, μετράμε τους γιατρούς!».
Επιμένω σε αυτό: Η εικόνα που έχετε από τα νοσοκομεία, δείχνει να έχουν ενισχυθεί με μόνιμο ιατρικό προσωπικό; Έστω και αν δεν είναι 2.000…
«Κυρίως, με επικουρικούς γιατρούς έχουμε ενισχυθεί και στον αριθμό που σας ανέφερα πριν, γύρω στους 1.200-1.300. Αλλά, οι επικουρικοί δε λύνουν το πρόβλημα, παρόλο που έρχονται, χρησιμοποιούνται από το σύστημα και βοηθάνε πολύ. Είναι σωστοί επαγγελματίες, αλλά γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα φύγουν. Μας είχε ανακοινωθεί –και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε δεσμευτεί– ότι όσοι είχαν βοηθήσει το σύστημα Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, θα μονιμοποιούνταν. Παρόλα αυτά, δεν μονιμοποιήθηκαν, απλώς ανανεώνονται οι συμβάσεις τους…
Σχετικά με τις θέσεις μονίμων γιατρών, μας ενημέρωσαν ότι θα προκηρυχθούν τώρα το Δεκέμβριο… Τα νούμερα που ανέφερε ο κύριος Πλεύρης, την Παρασκευή, είναι προκηρύξεις θέσεων. Το ότι έχουμε ενισχυθεί με επικουρικούς αυτό μπορούμε να το πούμε στον αριθμό που αναφέραμε πριν. Αλλά 2.000 μόνιμοι γιατροί δεν έχουν έρθει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κρίσεις και να παρουσιαστούν οι γιατροί άμεσα στα νοσοκομεία. Είχαμε, τα προηγούμενα χρόνια, υπολογίσει τα κενά και είχαμε ζητήσει την κάλυψη 6.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμων γιατρών. Δε ζητήσαμε, φυσικά, ποτέ να έρθουν κατευθείαν 6.000 γιατροί. Σταδιακά, μπορούν να γίνονται οι προκηρύξεις και να έρχονται οι γιατροί να εντάσσονται στο σύστημα».
Το άμεσο αίτημά σας για ενίσχυση των νοσοκομείων ποιο είναι;
«Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Τώρα! Η αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά σημαντική, για να μπορέσει να ορθοποδήσει το σύστημα. Είμαστε 19 μήνες τώρα σε έκτακτη κατάσταση και υπάρχει τέτοια πίεση που δεν μπορεί να τη φανταστεί κάποιος εκτός νοσοκομείου…
Οι γιατροί πλέον και οι νοσηλευτές δεν έχουν άλλη υπομονή. Έχουν πιεστεί πολύ, υπερβολικά, και έχουν εξαντληθεί. Υπάρχουν νοσηλεύτριες που κάνουν δύο βάρδιες την ημέρα: πρωί και νύχτα! Δε βγαίνουνε αλλιώς οι βάρδιες. Δεν έχουμε μόνο τους Covid ασθενείς. Έχουμε και τους non Covid ασθενείς που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Και είναι και αυτοί βαριά περιστατικά…».
Πηγή: libre.gr