Όποιος με φωνάξει, θα διώχνω όλες τις στεναχώριες και τα εμπόδια από την ζωή του – Γιορτάζει αύριο η μεγάλη αγία

Η Αγία Κυριακή, που τιμάται στις 7 Ιουλίου, θεωρείται από τους πιστούς μεγάλη θαυματουργή και προστάτιδα από κάθε ψυχικό πόνο. Στην ιστορία της ξεχωρίζουν γεγονότα βαθιάς πίστης και δοκιμασίας που συγκινούν κάθε χρόνο τους προσκυνητές.

Το θαύμα στο Περτούλι και η δύναμη της προσευχής

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Περτούλι καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, ωστόσο η εικόνα της Αγίας έμεινε ανέγγιχτη και φωτεινή. Το γεγονός προκάλεσε έντονη συγκίνηση στους πιστούς, ενώ πολλοί το θεώρησαν θαύμα. Παρόμοιες εμπειρίες έχουν καταγραφεί από πιστούς, όπως μια γυναίκα που θεραπεύτηκε μετά από προσευχή στην Παναγία Παντάνασσα.

Προστάτιδα από την κατάθλιψη και κάθε ψυχικό βάρος

Η Αγία Κυριακή αναγνωρίζεται για την πνευματική της χάρη να ανακουφίζει από την κατάθλιψη. Αυτή η ιδιότητα προκύπτει όχι μόνο από τις διηγήσεις για τα θαύματά της, αλλά και από στίχους στον παρακλητικό της κανόνα:

«Νυκτός Χριστού μάρτυς και σκοτασμού, της πλάνης φυγούσα, ηξιώθης θείου φωτός, καμέ φωτισθήναι ταις λιταίς σου, θεοφεγγέσιν ακτίσι αξίωσον».

Ο στίχος αυτός τονίζει τη δύναμη της Αγίας να ξεφεύγει από την ψυχική θλίψη και το σκοτάδι με πίστη στον Χριστό. Το μαρτύριό της, η υπομονή και η αφοσίωση, εμπνέουν ακόμα και σήμερα όσους υποφέρουν.

Όπως λέγεται: «Όποιος με φωνάξει, θα διώχνω όλες τις στεναχώριες και τα εμπόδια από τη ζωή του».

Η ζωή της Αγίας Κυριακής

Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, παιδί των ευσεβών χριστιανών Δωρόθεου και Ευσεβίας. Καθώς προσεύχονταν επί χρόνια για να αποκτήσουν παιδί, η γέννησή της θεωρήθηκε θεία παρέμβαση. Ονομάστηκε Κυριακή επειδή γεννήθηκε την ημέρα του Κυρίου.

Από μικρή έδειξε βαθιά πίστη, αφιερώνοντας τον εαυτό της στον Χριστό. Αρνήθηκε κάθε πρόταση γάμου, δηλώνοντας πως είναι αρραβωνιασμένη με τον Κύριο. Η απόφασή της αυτή προκάλεσε την οργή ενός δικαστή, ο οποίος την κατήγγειλε, μαζί με τους γονείς της, στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Οι γονείς της εξορίστηκαν στη Μελιτηνή, όπου και πέθαναν μαρτυρικά. Η Κυριακή οδηγήθηκε ενώπιον του Μαξιμιανού για ανάκριση.

Σκληρά βασανιστήρια και θεϊκές επεμβάσεις

Η Αγία Κυριακή βασανίστηκε σκληρά, αρνούμενη να αποκηρύξει την πίστη της. Ένα βράδυ, άκουσε τη φωνή του Θεού:

«Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια Κυριακή, το πνεύμα μου είναι μαζί σου».

Μετά από κάθε δοκιμασία, η πίστη της ενδυναμωνόταν. Μεταφέρθηκε στον Ιλαριανό, έπαρχο της Βιθυνίας, ο οποίος επιχείρησε να τη μεταστρέψει στην ειδωλολατρία. Η Κυριακή κρεμόταν από τα μαλλιά της ενώ το σώμα της καιγόταν, αλλά εκείνη δεν λύγιζε. Ο Χριστός, σύμφωνα με τις διηγήσεις, θεράπευσε θαυματουργικά τις πληγές της μέσα στη φυλακή. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλούς ειδωλολάτρες να πιστέψουν – και τελικά να εκτελεστούν για την πίστη τους.

Θάνατος γεμάτος πίστη και ευλογία

Κατά την τελευταία της ανάκριση, οδηγήθηκε σε ναό για να θυσιάσει στα είδωλα. Η Αγία Κυριακή προσευχήθηκε στον Χριστό και τότε σημειώθηκε σεισμός – τα αγάλματα κατέρρευσαν και οι δήμιοι κατατρομοκρατήθηκαν. Ο διάδοχος του Ιλαριανού, Απολλώνιος, συνέχισε τα βασανιστήρια: τη ρίχνουν στη φωτιά, αλλά δεν καίγεται· την αφήνουν στα άγρια θηρία, αλλά αυτά μένουν ήσυχα.

Τελικά, την καταδίκασαν σε αποκεφαλισμό. Πριν εκτελεστεί, η Κυριακή προσευχήθηκε, ζήτησε από τον Θεό να παραλάβει την ψυχή της και ευχαρίστησε για το μαρτύριο. Όταν ο δήμιος πλησίασε να την σκοτώσει, την βρήκε ήδη νεκρή – ήταν μόλις 21 ετών.

Η τιμή της Αγίας σε όλη την Ελλάδα

Η Αγία Κυριακή τιμάται σε πολλά σημεία της Ελλάδας: στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στα Σέρβια, στη Λευκάδα στο εκκλησάκι απέναντι από το Νυδρί, αλλά και σε περιοχές όπως ο Βραϊλάς Δωρίδας και ο Πύργος Ηλείας, όπου υπάρχει μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος σε αυτήν. Με λαμπρότητα εορτάζεται και στην Καρίτσα Πιερίας, προσελκύοντας πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Απολυτίκιο της Αγίας Κυριακής

Ήχος δ. Ταχύ Προκατάλαβε.

Ως βρύσις πολύκρουνος παρθενομάρτυς Χριστού, κατήρδευσας πάνσοφε την Εκκλησίαν αυτού, και ήθλησας άριστα. Έσωσας τους εν σκότει της ειδωλομανίας, αίγλη των σων θαυμάτων, Κυριακή αθλοφόρε. Διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Exit mobile version