Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα καλύπτει το σύνολο της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα, με στόχο την πλήρη διαφάνεια και εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων.
Πρωτοβουλία για πλήρη διαλεύκανση των προβλημάτων
Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα εξετάσει κάθε πτυχή του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (14.7.25) ο Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε, ο σκοπός είναι να εντοπιστούν οι παθογένειες και τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρόταση, τονίζοντας ότι:
«Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έχοντας αναλύσει διεξοδικά τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή θα εξετάσει κάθε πτυχή της υπόθεσης, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, στοχεύοντας στην αναζήτηση της αλήθειας και στη θεσμική εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων».
Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η πρωτοβουλία αυτή αφορά ολόκληρη την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε:
«Να διερευνηθούν όλα τα προβλήματα, να εντοπιστούν οι ευθύνες και να επέλθει πλήρης κάθαρση, προς όφελος των παραγωγών και συνολικά του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της χώρας».
«Δεν εξαιρούμε κανέναν, ούτε δικούς μας υπουργούς»
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, απάντησε ξεκάθαρα:
«Το αντίθετο. Όταν για μια πληγή που διαρκεί δεκαετίες το Δημόσιο έχει πληρώσει 2,37 δισ., είναι λάθος να αντιμετωπίζεις το θέμα ως πρόβλημα μιας μόνο περιόδου».
Συνέχισε λέγοντας:
«Πρέπει να εξεταστεί συνολικά. Δεν αποκλείουμε κανέναν, ούτε δικούς μας υπουργούς. Ποιοι έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους; Ποιοι εντόπισαν απατεώνες και τους έστειλαν στη δικαιοσύνη; Ακόμα και η δικογραφία δείχνει πως δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Πήραμε δύσκολη πολιτική απόφαση να μεταφερθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Πρέπει να δούμε τα λάθη. Δώσαμε 20 ημέρες στα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις και δεν υπήρξε καμία. Αναλάβαμε εμείς την ευθύνη. Δεν κρυβόμαστε. Συγκάλυψη είναι να κρύβεις τη δική σου περίοδο».
«Η διερεύνηση να πιάσει ρίζες από το 1998»
Ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε πως το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαχρονικό χαρακτήρα, καθώς κάθε χρόνο διανέμονται επιδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 645.000 παραγωγούς.
Τόνισε:
«Η Εξεταστική θα έχει την πλήρη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, χωρίς κανέναν περιορισμό στις εξελίξεις. Αναζητούμε τις πραγματικές ευθύνες, χωρίς μικροπολιτική προσέγγιση. Η λειτουργία του Οργανισμού από το 1998 θα μπει στο μικροσκόπιο».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχουν επιβληθεί στη χώρα πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη να εντοπιστούν οι αιτίες των δημοσιονομικών διορθώσεων.
Διοικήσεις, υπουργοί και τεχνικές επιλογές στο μικροσκόπιο
Όπως ανέφερε, η Επιτροπή θα ερευνήσει:
– Τι έπραξαν οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα.
– Ποιες ήταν οι εισηγήσεις τους προς τους εκάστοτε υπουργούς και πώς ανταποκρίθηκαν αυτοί.
– Ποιοι υπουργοί παρέπεμψαν υποθέσεις απάτης στη Δικαιοσύνη.
– Πώς χειρίστηκαν οι διοικήσεις τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εμφανίστηκαν στους διασταυρωτικούς ελέγχους.
– Ποιοι αιτήθηκαν και εκτέλεσαν διασταυρωτικούς ελέγχους, τα αποτελέσματα και τη διάρκειά τους.
– Ποια κενά υπήρχαν στο σύστημα.
– Ποιος ήταν ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Αν υπήρξαν αθέμιτες παρεμβάσεις ή ανεπαρκείς εσωτερικοί έλεγχοι στον Οργανισμό.
Τεχνική λύση, βοσκότοποι και καθυστερήσεις σχεδίων βόσκησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα χρόνια προβλήματα με την «τεχνική λύση», που αποτέλεσε κοινή πρακτική διαφορετικών κυβερνήσεων για την καταβολή ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους.
Ανέφερε επίσης το ζήτημα του καθορισμού των βοσκοτόπων και τη συσχέτισή τους με:
– Το δασολόγιο
– Το κτηματολόγιο
– Τα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Επισήμανε ότι η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης μέχρι σήμερα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη σωστή λειτουργία του συστήματος επιδοτήσεων.
Όσον αφορά τα στοιχεία που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε πως:
«Αυτά τα στοιχεία εστάλησαν χωρίς αξιολόγηση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σύσταση Προανακριτικής. Δεν έχουν ασκηθεί ούτε διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα».
«Η αλήθεια πάνω από όλα, χωρίς καμία συγκάλυψη»
Καταλήγοντας, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε:
«Προτείνουμε τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση. Θέλουμε κάθαρση και εξυγίανση του συστήματος, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης. Δεν μας απασχολεί η κομματική αξιοποίηση, αλλά η αλήθεια και η θεσμική ενίσχυση. Η Επιτροπή θα μπορεί να εξετάσει και ποινικές ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές».
Και κάλεσε τα κόμματα:
«Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την πρόταση για Εξεταστική, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 μέχρι σήμερα».