ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαφανίστηκαν 230.000 «αγρότες» – Τι αποκαλύπτει το ΟΣΔΕ

Η αποκάλυψη ενός σκανδάλου με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στο φως ότι 230.000 πολίτες, που δήλωναν αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, φαίνεται πως τελικά δεν δικαιούνται επιδοτήσεις, καθώς δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία τους στο ΟΣΔΕ.

Το ΟΣΔΕ αποκάλυψε τη μεγάλη «έξοδο» των ψευδο-αγροτών

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο καταγραφής στον αγροτικό τομέα, δείχνει ξεκάθαρα τη δραστική μείωση των δηλώσεων από πρόσωπα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αγρότες ή κτηνοτρόφοι.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί περίπου 450.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά μόλις 150.000 έχουν οριστικοποιηθεί. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων λήγει στις 31 Ιουλίου. Πέρσι, οι δηλώσεις έφτασαν τις 680.000, γεγονός που αναδεικνύει μια τεράστια μείωση 230.000 αιτήσεων.

Το τέλος των «φουσκωμένων» επιδοτήσεων

Η αποκλιμάκωση του φαινομένου δείχνει τις αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος, το οποίο βασιζόταν σε αυτοδηλώσεις χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων, πλέον αναγκάζεται να ξεκινήσει εκκαθαριστικές διαδικασίες, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μηχανισμού.

«Δεν θα παίρνουν επιδοτήσεις οι απατεώνες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε:

«Οφείλουμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα και από εκεί και πέρα, να μην παίρνουν επιδοτήσεις οι απατεώνες. Αυτοί που τις δικαιούνται, να τις λαμβάνουν κανονικά.»

Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό να διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο και να αποδοθούν ευθύνες, τόσο πολιτικές όσο και ποινικές. Όσον αφορά στους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, σημείωσε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τους, αλλά η κοινοβουλευτική εξέταση της υπόθεσης θεωρείται απαραίτητη.

Πρόωρες αποχωρήσεις και καθυστερήσεις δηλώσεων

Πάνω από 3.000 μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη αποχωρήσει από προγράμματα ενίσχυσης, στα οποία είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, πολλοί παραγωγοί καθυστερούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε λόγω πρακτικών δυσκολιών είτε επειδή ελπίζουν σε παράταση της προθεσμίας.

Exit mobile version