Ομογενής καθηγήτρια Petousis Harris από τη Νέα Ζηλανδία, είπε πως το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η άμεση καραντίνα που επέβαλλε η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντεν με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην χώρα ήταν το κλειδί για τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να βγει νικήτρια στην μάχη με τον κορονοϊό.
Αυτό υποστηρίζει η ομογενής αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Auckland, Helen Petousis Harris, εκφράζοντας την ελπίδα της ο πλανήτης να είναι καλύτερα προετοιμασμένος στην επόμενη πανδημία.
Η Petousis Harris που για 22 χρόνια εργάζεται στον τομέα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS και υπογράμμισε πως η χώρα της επέβαλλε την καραντίνα, προτού τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά.
Αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα η Helen Petousis Harris, είπε πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς η άφιξη νέων μολύνσεων από το εξωτερικό είναι πιθανή, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια που θα αναλάβουν οι χώρες του πλανήτη για τον έλεγχο του ιού, ως ιδιαίτερα δύσκολη.
«Πρέπει να κάνουμε τα βήματα αυτά με προσοχή, πραγματοποιώντας όσο περισσότερα διαγνωστικά τεστ μπορούμε, καθώς και να ιχνηλατούμε νέες μολύνσεις καθώς είναι πιθανόν να αφιχθούν αυτές από το εξωτερικό, ακόμη και αν λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν προς την χώρα. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως είμαι σίγουρη είναι για την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο, ο έλεγχος του COVID-19», είπε.
Η καθηγήτρια Petousis Harris, μίλησε για ενα δεύτερο κύμα μολύνσεων, το οποίο χαρακτήρισε πιθανό και συνεχίζοντας είπε πως δεν θα πρέπει να χαμηλώσουμε την άμυνα μας, όπως έκαναν άλλες χώρες και τώρα βρίσκονται σε μια νέα αύξηση κρουσμάτων.
Ο πλανήτης θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος, όταν αυτό έρθει. Αυτή είναι η μεγάλη της ελπίδα.