Όλοι μιλούν για την τοποθέτηση του Τάσου Δούση σχετικά με την ταινία «Υπάρχω», που καταγράφει τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο γνωστός δημοσιογράφος εξέφρασε, μέσω ανάρτησής του στα social media, την έντονη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση της ταινίας, ενώ δεν δίστασε να θίξει ζητήματα που θεωρεί πως έμειναν εκτός.
Με καυστικό λόγο, ο Δούσης αναφέρθηκε τόσο σε αυτά που παρουσιάστηκαν, όσο και σε όσα παρέμειναν σιωπηρά.
Η κριτική του Τάσου Δούση για την ταινία «Υπάρχω»
Στην ανάρτησή του, ο Δούσης γράφει:
«Για τον Καζαντζίδη και τα μπουζούκια με τους ούγκανους “Υπάρχω”. Ο κόσμος του Καζαντζίδη, η Ελλάδα που τραγούδησε με τα “Αχ και Βαχ”, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα της ήττας, της φτώχειας και της μιζέριας έχει αλλάξει, αλλά το αγνό λαϊκό αίσθημα που έβγαζε ο Καζαντζίδης ήταν μοναδικό».
Ωστόσο, ο Δούσης τονίζει ότι ο Καζαντζίδης δεν ήταν μόνο ένας λαϊκός τραγουδιστής. Ήταν ένας άνθρωπος που πήρε θέση ενάντια στον υπόκοσμο της νύχτας, στους νεόπλουτους και στις παραβατικές συμπεριφορές της εποχής του.
Δεν συμβιβάστηκε με την παρακμή
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, σύμφωνα με τον Δούση, έκανε τη διαφορά επιλέγοντας να μην τραγουδάει για εκείνους που δεν εκτιμούσαν την τέχνη του. «Προτίμησε τη φτώχεια από το να γίνει γελωτοποιός των μεθυσμένων παραβατικών, κλεφτών και νεόπλουτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η θέση αυτή τον κατέστησε σύμβολο, ενώ η φωνή του παρέμεινε αυθεντική γιατί δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις του υποκόσμου. Ο Δούσης υπογραμμίζει πως αυτή η στάση ζωής δεν αποτυπώθηκε όπως έπρεπε στην ταινία.
«Η αλήθεια έμεινε έξω από την οθόνη»
Ο δημοσιογράφος ασκεί δριμεία κριτική στους δημιουργούς της ταινίας για την αποτυχία να παρουσιάσουν τη δυναμική στάση του Καζαντζίδη απέναντι στην παρακμή της νύχτας. «Αυτά είναι που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο Καζαντζίδης αποτελούσε τη φωνή της κοινωνίας που δεν δέχθηκε να συμβιβαστεί με τα «βρώμικα λεφτά» και την ψευτογκλαμουριά.
Ο Δούσης κλείνει την ανάρτησή του με αιχμές προς εκείνους που διατηρούν την ίδια κουλτούρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα του υποκόσμου εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά χωρίς Καζαντζίδη να την αντιμετωπίσει».