Ολική αλλαγή σε κληρονομιές και διαθήκες – Στο «κόλπο» και οι σύντροφοι πια!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα των κληρονομιών και των διαθηκών, με σκοπό την προσαρμογή των σχετικών διατάξεων στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μέτρα που επηρεάζουν τόσο τους κληροδότες όσο και τους κληρονόμους, ενώ παράλληλα εισάγουν δικαιώματα για άτομα που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία αναγνώριση στο πλαίσιο της κληρονομικής διαδικασίας. Αυτή η αναθεώρηση της νομοθεσίας είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το 1946, και τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρωθυπουργό.

Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά την κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών. Πλέον, οι διαθήκες θα συντάσσονται μόνο ενώπιον συμβολαιογράφου, εξαλείφοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας διαθήκης που φυλάσσεται ιδιωτικά, χωρίς επίσημη καταγραφή. Οι ιδιόχειρες διαθήκες, ακόμα και αν έχουν συνταχθεί από τον διαθέτη και βρίσκονται σε ασφαλή χώρο, δεν θα θεωρούνται έγκυρες από εδώ και στο εξής.

Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της κληρονομιάς

Μια άλλη αλλαγή που εισάγεται είναι ο περιορισμός του χρόνου για την αποδοχή ή την αποποίηση της κληρονομιάς. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτων που παραμένουν σε αδιέξοδο λόγω αδιαφορίας των κληρονόμων. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, επιτρέποντας την ορθότερη διαχείριση των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων που μένουν αναξιοποίητα.

Κληρονομικά δικαιώματα για συντρόφους ζωής

Μία από τις πιο επαναστατικές αλλαγές είναι η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν υπάρχει επίσημη έγγραφη συμφωνία, όπως γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης. Μέχρι τώρα, οι σύντροφοι που δεν είχαν παντρευτεί ή συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην κληρονομιά του εκλιπόντος. Η νέα νομοθεσία έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, προσδίδοντας δικαιώματα σε άτομα που είχαν αποκλειστεί.

Περιορισμός κληρονομικού δικαιώματος για τυπικές συζυγικές σχέσεις

Αντίθετα, περιορίζεται το δικαίωμα κληρονομιάς σε περιπτώσεις συζύγων που διατηρούσαν τυπικές σχέσεις με τον εκλιπόντα. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση, ο επιζών σύζυγος θα έχει πλέον μικρότερο μερίδιο στην κληρονομιά, αποσκοπώντας στη δικαιότερη κατανομή της περιουσίας.

Εξαίρεση υπερήλικων γονέων από την κληρονομιά

Οι υπερήλικες γονείς αποκλείονται επίσης από το δικαίωμα της κληρονομιάς. Αυτό το μέτρο έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η περιουσία θα μεταβιβάζεται σε νεότερους συγγενείς, οι οποίοι πιθανώς να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για μια καινοτομία που διαφοροποιεί τη νομοθεσία από τις παραδοσιακές πρακτικές.

Κληρονομικές συμβάσεις

Τέλος, η νέα νομοθεσία προβλέπει την εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που είναι ήδη εφικτό σε πολλές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, ένας διαθέτης μπορεί να τακτοποιήσει τις κληρονομικές του υποθέσεις όσο βρίσκεται εν ζωή, μειώνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων ανάμεσα στους κληρονόμους και αποφεύγοντας χρονοβόρες νομικές διαμάχες. Οι κληρονομικές συμβάσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην αποφυγή περιττών δικαστικών διαδικασιών και να προάγουν τη διαφάνεια στις οικογενειακές υποθέσεις.

Exit mobile version