Όλα τα Επιδόματα του 2020: Δείτε ΕΔΩ πότε θα μπουν τα χρήματα – (Δικαιούχοι, Αιτήσεις – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Επιδόματα 2020: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στην τράπεζα των δικαιούχων – Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν οι αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας.

Όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πληρώνονται πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του κάθε μήνα. Επίδομα ενοικίου, ΚΕΑ, προνοιακά επιδόματα αλλά και συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων θα πληρωθούν για τον μήνα Φεβρουάριο 2020 την τελευταία εργάσιμη ημέρα.

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της καταβολής των χρημάτων (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).

Οι δικαιούχοι θα έχουν διαθέσιμα τα χρήματά τους, μέσω ΑΤΜ από το απόγευμα της Πέμπτης, 27 του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΑ μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σύμφωνα με τις αλλαγές που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.

Πώς θα κάνετε αίτηση για το ΚΕΑ

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενήλικο υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης ή τον/την σύζυγο του υπόχρεου υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος του νοικοκυριού.

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος ή τον/την σύζυγο του υπόχρεου υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

1.1.α) Υποβολή της αίτησης απευθείας από τον αιτούντα:

Ο αιτών υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος Κ.Ε.Α., χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβαση στη φορολογική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (τους ίδιους που χρησιμοποιεί για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα ότι συναινεί στην διασταύρωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

Όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης και ο αιτών συμπληρώνει αυτά που τυχόν λείπουν.

Μετά τη συμπλήρωση της αίτησης και σε περίπτωση που δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, ο αιτών δύναται να υποβάλλει οριστικά την αίτηση.

Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας διαμονής του, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που νοικοκυριό περιλαμβάνει ενήλικα μέλη που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ξεχωριστά από τον κύριο αιτούντα (π.χ. ζευγάρια που έχουν παντρευτεί πρόσφατα και που δεν ζούσαν μαζί κατά το διάστημα της τελευταίας φορολογικής δήλωσης) η αίτηση ΔΕΝ μπορεί να υποβληθεί απευθείας από τον αιτούντα, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί αποκλειστικά στους Δήμους ή στα Κέντρα Κοινότητας.

1.1.β) Υποβολή της αίτησης μέσω των Δήμων ή των ΚΕΠ:

Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δήμου διαμονής του ή του Κέντρου Κοινότητας, υπογεγραμμένο από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού (ακόμα και στις περιπτώσεις μονοπρόσωπου νοικοκυριού) το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος (ή μπορεί να αναζητηθεί στους δήμους ή στα Κέντρα Κοινότητας).

Οι υπογραφές στο έντυπο συναίνεσης πρέπει να έχουν θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής (για όλα τα ενήλικα μέλη εκτός από τον αιτούντα που το προσκομίζει).

Με το έντυπο συναίνεσης τα μέλη του νοικοκυριού συναινούν στο σύνολο των διασταυρώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων τους.

Σημειώνεται ότι εάν η αίτηση αφορά και φιλοξενούμενους, το έντυπο συναίνεσης υπογράφεται υποχρεωτικά και από όλα τα ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη και στα αντίστοιχα πεδία του συμπληρώνονται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας ενημερώνει τον αιτούντα για όσα στοιχεία έχουν προσυμπληρωθεί και είναι διαθέσιμα από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Ο αιτών επισημαίνει τα στοιχεία που λείπουν.

Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος, αφού συμπληρώσει τα στοιχεία της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εκτυπώνει την πλήρη αίτηση με τα δηλωθέντα στοιχεία.

Η εκτυπωμένη αίτηση υπογράφεται από τον αιτούντα, πριν την οριστική της υποβολή και φυλάσσεται στο φυσικό αρχείο από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.

Με την υπογραφή του ο αιτών δηλώνει ότι επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της αίτησης και σε περίπτωση που δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων η αίτηση δύναται να υποβληθεί οριστικά.

Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αίτηση μπορεί να αποθηκευτεί σε πρόχειρη μορφή, σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί πλήρως, μέχρι το τέλος του μήνα που δημιουργήθηκε (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Αίτηση η οποία δημιουργήθηκε στις 2 Ιουλίου μπορεί να παραμείνει αποθηκευμένη σε πρόχειρη μορφή μέχρι τις 31 Ιουλίου. Τον Αύγουστο πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου).

Τα άτομα θα έχουν πρόσβαση στην αίτηση που έχουν αποθηκεύσει σε πρόχειρη μορφή και θα μπορούν να την ενημερώνουν χρησιμοποιώντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή μέσω των υπαλλήλων των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας.

1.2. Προσκόμιση και έλεγχος δικαιολογητικών

Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας ελέγχουν τα δικαιολογητικά και βεβαιώνουν την αποδοχή ή τη μη αποδοχή των δηλωθέντων στην αίτηση, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εν συνεχεία, υποβάλλουν οριστικά την αίτηση και τηρούν φυσικό αρχείο των δικαιολογητικών κάθε νοικοκυριού.

1.3. Εκτύπωση της αίτησης μετά την οριστική υποβολή

Μετά την οριστική υποβολή, και σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί, η πράξη έγκρισης εκτυπώνεται σε ένα αντίτυπο, το οποίο παραλαμβάνεται από τον αιτούντα.

Επίδομα γέννησης

Σε δυο δόσεις θα καταβάλλεται το επίδομα γέννας για όσα παιδιά γεννηθούν από 1/1/2020 και εφεξής.

Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά:

-στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
-στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Ειδικότερα θεσπίζεται από 1.1.2020 επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού. Για την καταβολή του επιδόματος, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που προϋπάρχουν στην οικογένεια.

Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του.

Προσοχή, το παιδί που γεννιέται και για το οποίο ζητείται η επιδότηση συνυπολογίζεται ως «εξαρτώμενο τέκνο» στο εισοδηματικό όριο της οικογένειας.

Η κλίμακα ισοδυναμίας που ακολουθήθηκε για τα εισοδηματικά κριτήρια «κοπιάρει» με ακρίβεια την κλίμακα που θεσμοθετήθηκε το 2018 για το Επίδομα Παιδιού, διατηρώντας μάλιστα και την ευνοική μεταχείριση των μονογονεικών οικογενειών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.

Το εισοδηματικό κριτήριο και η μονιμότητα της διαμονής στην Ελλάδα, προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και από το σχετικό εκκαθαριστικό.

Για τα παιδιά που γεννιούνται τους πρώτους μήνες του έτους και πριν ακόμη υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό της εφορίας του προ-προηγούμενου χρόνου.

Συνεπώς για τα παιδιά που θα γεννηθούν τους πρώτους μήνες του 2020 πριν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2019, θα ληφθούν υπόψη για την χορήγηση του επιδόματος τα εισοδήματα του 2018, δηλαδή η τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το εισοδηματικό κριτήριο προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά αμφοτέρων των συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης.

Δικαιούχος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού ή σε ειδικές περιπτώσεις ο πατέρας, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας εμπίπτει σε μία από τις εξής κατηγορίες:

Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012 και εντεύθεν.

Το επί 12ετία μόνιμο και νόμιμο της διαμονής στη χώρα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους.

Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους.

Το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από τράπεζες και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού. Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Επίδομα Παιδιού

Δυο αλλαγές έρχονται το 2020 στο επίδομα παιδιού που θεσμοθετήθηκε το 2018. Αναλυτικότερα για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος, μετανάστες – πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι ομογενείς, δεν είναι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες με βάση το νέο νόμο του 2019 και δεν έχουν ούτε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε όσους διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι τα εξαρτώμενα τέκνα τους να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το μόνιμο και νόμιμο της διαμονής επί 12ετία στη χώρα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος. Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η υποβολή δήλωσης για κάθε έτος ανελλιπώς και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών παραμένει η 5ετία μόνιμης και νόμιμης διαμονής ως προϋπόθεση για την λήψη του επιδόματος παιδιού.

Για τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Η ρήτρα αυτή εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2020-2021.

Ωστόσο υπάρχει και μεταβατική διάταξη για τους μετανάστες που λαμβάνουν ήδη από το 2018 το Επίδομα Παιδιού, ώστε να μην το χάσουν από το 2020 αλλά να συνεχίσουν να το λαμβάνουν με την προϋπόθεση της 5ετίας.

Αναφέρεται λοιπόν πως «πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους έχει χορηγηθεί επίδομα παιδιού εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα παιδιού υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης».

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων του επιδόματος παιδιών

Επίδομα ενοικίου – στέγασης

Αντίστοιχες αλλαγές φέρνει και για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου – στέγασης. Όπως ίσχυε, οι δικαιούχοι πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως αυτό αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό. Ωστόσο προστίθεται πως ειδικά οι πολίτες τρίτων χωρών – οι οποίοι δεν έχουν την ιδιότητα του ομογενούς, του πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε, του πρόσφυγα, του ανιθαγενούς, του πολίτη στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους – χρειάζονται για να εισπράξουν το επίδομα να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 12 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ταυτόχρονα εισάγεται νέο κριτήριο η πραγματική φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση, αφενός, της εγγραφής τους σε σχολείο, αφετέρου, της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2020-2021.

Μεταβατική διάταξη υπάρχει και για τους πολίτες τρίτων χωρών που λαμβάνουν ήδη το επίδομα στέγασης – ενοικίου. Ειδικότερα αναφέρεται πως οι μετανάστες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα στέγασης, εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το επίδομα τους χορηγήθηκε, και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιητικής ρύθμισης.

Επίδομα Ορεινών μειονεκτικών περιοχών

Προβλέπεται ότι το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι πλέον αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η νέα αυτή πρόβλεψη ισχύει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2018 και καταλαμβάνει τις ενισχύσεις που καταβάλλονται μετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2018 αλλά αφορούν σε ενισχύσεις οφειλόμενες για το έτος αυτό, οι οποίες δηλώνονται στη φορολογική διοίκηση με βάση το έτος καταβολής τους.

Στη συνέχεια θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2018 σε 5.400 δικαιούχους και θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ για την καταβολή των επιδομάτων για το 2019.

Το Επίδομα αυτό δίνεται άπαξ μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 και φτάνει τα 600 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α δεν υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ ανά οφειλέτη,

β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
Επίσης το ΚΕΑΟ διαγράφει ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το χρόνο που γεννήθηκαν ή το χρόνο βεβαίωσης τους στο ΚΕΑΟ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Exit mobile version