Οι πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινούν

Σε επτά χώρες οι πρώτες στον κόσμο δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Οι γιατροί έχουν ξεκινήσει τις πρώτες παγκόσμιες δοκιμές σε ασθενείς ενός νέου εμβολίου mRNA, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με ειδικούς, το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Στόχος το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία BioNTech και στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), που είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα. Η λειτουργία του βασίζεται στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και στην αποτροπή της επανεμφάνισής τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει.

Πρώτη κλινική δοκιμή φάσης 1 σε ανθρώπους

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η οποία αποτελεί την πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε 34 ερευνητικά κέντρα, διασκορπισμένα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες ασθενείς και η μέθοδος δράσης του εμβολίου

Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς με διαφορετικά στάδια καρκίνου, από το αρχικό πριν από εγχειρήσεις ή ακτινοβολίες έως και το προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο, θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί προμηθεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με δείκτες καρκίνου από το ΜΜΚΠ, ώστε να το εκπαιδεύσει να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν αυτούς τους δείκτες.

Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης χωρίς βλάβη στα υγιή κύτταρα

Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον καρκίνο, χωρίς να προκαλούνται βλάβες στα υγιή κύτταρα, κάτι που διαφοροποιεί αυτή τη μέθοδο από την παραδοσιακή χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στη μελέτη.

Αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα στην έρευνα κατά του καρκίνου

Ειδικοί στον τομέα της ογκολογίας, όπως ο καθηγητής Σίοβ Μινγκ Λι του University College London Hospitals, τονίζουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας “πολύ συναρπαστικής νέας εποχής” στην έρευνα για τον καρκίνο. Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Επιστημών, λόρδος Βάλανς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο αυτό έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές.

Exit mobile version