Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το θαύμα του Ιησού με τα ψάρια, παρουσιάζοντας μια φυσική εξήγηση που θα μπορούσε να αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια έγιναν ξαφνικά διαθέσιμα στους ψαράδες.
Η Βίβλος περιγράφει δύο περιστατικά όπου ο Ιησούς μετατρέπει τις άκαρπες προσπάθειες αλιείας των μαθητών του σε μια άφθονη συλλογή ψαριών που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τους για αρκετές εβδομάδες. Τα περιστατικά αυτά, γνωστά ως τα «θαυματουργά ψαρέματα», έλαβαν χώρα στη λίμνη Kinneret του Ισραήλ.
Ένας φυσικός μηχανισμός πίσω από το θαύμα
Η τελευταία μελέτη από το Λιμνολογικό Εργαστήριο της λίμνης Kinneret υποδεικνύει ότι συγκεκριμένες φυσικές συνθήκες μπορεί να έχουν συμβάλει στην εντυπωσιακή παρουσία των ψαριών κοντά στην επιφάνεια της λίμνης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά την περίοδο που τα φυτοπλαγκτά σχηματίζουν άνθηση, τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται δραματικά, ειδικά στα βαθιά νερά της λίμνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους ψαριών, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Κατά τη διάρκεια του 2012, εντοπίστηκαν δύο συμβάντα όπου χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν νεκρά στην ακτή, καλύπτοντας έκταση περίπου 2,4 μιλίων. Η μελέτη προτείνει ότι αυτή η φυσική διαδικασία μπορεί να εξηγεί την «εύκολη» συλλογή ψαριών στις βιβλικές αφηγήσεις.
Η θεωρία και τα βιβλικά κείμενα
Η συγκεκριμένη μελέτη φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με τη φύση των θαυμάτων του Ιησού. Τα βιβλικά θαύματα της αλιείας παρουσιάζονται στο Ευαγγέλιο του Λουκά και του Ιωάννη, όπου ο Ιησούς υποδεικνύει στον Σίμωνα Πέτρο να ρίξει ξανά τα δίχτυα του, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή σύλληψη εκατοντάδων ψαριών. Ειδικά στον Ιωάννη 21:11, το δίχτυ γεμίζει με 153 μεγάλα ψάρια χωρίς να σκιστεί, παρά το βάρος.
Οι συνθήκες στη λίμνη και το φαινόμενο της θερμικής διαστρωμάτωσης
Η λίμνη Kinneret, που ονομάζεται και Θάλασσα της Γαλιλαίας, είναι γνωστή για τη στρωματοποιημένη της δομή, με το επιφανειακό νερό να παραμένει ζεστό και πλούσιο σε οξυγόνο, ενώ το κάτω στρώμα είναι πιο ψυχρό και στερείται οξυγόνου. Αυτή η διαδικασία θερμικής διαστρωμάτωσης, που λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο, συνδυάζει το ζεστό επιφανειακό στρώμα με το ψυχρότερο κάτω, προσφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλη τη λίμνη.
Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, οπότε η λίμνη γίνεται «ανοξική», καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση της περισσότερης υδρόβιας ζωής. Αυτό οδηγεί σε συγκεντρώσεις ψαριών στις παραλίες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί εξήγηση για τα περιστατικά που περιγράφονται στις Γραφές.
Παρατηρήσεις και παρόμοια φαινόμενα
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μοναδικό στη λίμνη Kinneret. Παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στη λίμνη Erie και στις εκβολές του ποταμού Neuse στη Βόρεια Καρολίνα. Στη λίμνη Kinneret έχουν καταγραφεί μόνο άλλες δύο τέτοιες περιπτώσεις, μία τον Απρίλιο του 2007 και μία στις αρχές του 1900.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών σχετίζονται με περιόδους αυξημένης άνθησης του φυτοπλαγκτού, το οποίο, αν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τοξινών, δημιουργώντας «νεκρές ζώνες» χωρίς οξυγόνο που οδηγούν σε μαζικούς θανάτους ψαριών.
Μια πιθανή εξήγηση για τα θαύματα
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή και οι φυσικές συνθήκες στη λίμνη Kinneret θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για τα βιβλικά θαύματα που καταγράφονται στο θαύμα του «Πολλαπλασιασμού των Άρτων και των Ψαριών» και το «Θαυματουργό Ψάρεμα». Οι συνθήκες της λίμνης, όπως και τότε, με πυκνή γεωργική δραστηριότητα, θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τα ίδια ακριβώς φαινόμενα και πριν από 2.000 χρόνια.
*Με πληροφορίες από την Daily Mail