Η απομάκρυνση των Ελλήνων από την καθημερινή ειδησεογραφία καταγράφεται πλέον με εντυπωσιακά νούμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόιτερς της Οξφόρδης. Η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από την παγκόσμια τάση αποφυγής των ειδήσεων, ωστόσο τα ποσοστά παρουσιάζουν ακόμα πιο έντονη πτώση σε σχέση με άλλες χώρες.
Το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις μειώνεται δραματικά
Σύμφωνα με τη σύγκριση των δεδομένων του 2022 και του 2024, η μείωση του ενδιαφέροντος αφορά κάθε είδος ειδησεογραφίας. Η πολιτική ειδησεογραφία συγκέντρωσε το 2024 το ενδιαφέρον μόλις του 43% των πολιτών, έναντι 58% που ήταν πριν από δύο χρόνια. Τα διεθνή νέα σημείωσαν αντίστοιχη κάμψη, πέφτοντας από το 66% στο 50%.
Ακόμα και στον τομέα του lifestyle, όπου παραδοσιακά υπήρχε μεγαλύτερη ελαφρότητα στην προσέγγιση, η αποστροφή αυξήθηκε στο 79%, ενώ το 2022 ήταν στο 68%. Στην κάλυψη της κλιματικής αλλαγής, το ποσοστό αδιαφορίας ανήλθε στο 53%, από 40% πριν από δύο χρόνια.
Η χαμηλή εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ και η απότομη πτώση
Η πτώση αυτή φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ήδη χαμηλή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στα Μέσα και τη δημοσιογραφία γενικότερα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ρόιτερς, ενώ σε πολλές χώρες η εμπιστοσύνη μειώνεται σταδιακά, στην Ελλάδα τα επίπεδα παρέμεναν χαμηλά και η πτώση του ενδιαφέροντος ήταν πιο απότομη και έντονη.
Η επιρροή των social media και των νέων πλατφορμών
Μια ακόμα σημαντική αιτία για αυτή την αλλαγή εντοπίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον τρόπο λειτουργίας των ψηφιακών πλατφορμών. Οι ερευνητές του Ρόιτερς παρατηρούν ότι αλλαγές όπως η απόφαση της Meta να υποβαθμίσει την προτεραιότητα ειδήσεων και δημόσιων συζητήσεων στα Facebook, Instagram και Threads έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Προτιμήσεις που αλλάζουν και νέες συνήθειες
Παράλληλα, πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Spotify και το YouTube έχουν κερδίσει τεράστιο έδαφος, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο για πολλούς ανθρώπους. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα πλέον επιλέγει να ενημερώνεται ή να ψυχαγωγείται μέσα από αυτές τις υπηρεσίες, εγκαταλείποντας τα κλασικά ειδησεογραφικά μέσα.
Πηγή: topontiki.gr