Μία μόλις εβδομάδα πριν από το πολυσυζητημένο άνοιγμα των σχολείων, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές και οι καθηγητές εντός και εκτός σχολικών τάξεων, ανά βαθμίδα.
Παράλληλα, δίνονται αντίστοιχες οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών καταστάσεων που ανακύπτουν εντός του σχολικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα τι μπορεί να κάνει το παιδί αν τελειώσει το αντισηπτικό ή τι κάνει πριν μπει στην τάξη.
Το νέο σχολικό σκηνικό περιλαμβάνει χρήση μασκών, οι οποίες θα διανεμηθούν στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ.
Όπως υπογράμμισε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών και των διδασκόντων, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, η πλήρης και ομαλή λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς.
Ωστόσο, εξετάζονται κι άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία σε συνδυασμό με εναλλάξ παρουσία στο σχολείο μέρους των μαθητών) καθώς αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο εφεδρικό σχέδιο.
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, ο ΕΟΔΥ, δίνει οδηγίες ατομικής υγιεινής, αναφέρεται στην τήρηση των αποστάσεων και στα περιβαλλοντικά μέτρα, καθώς και στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων και στη χρήση μάσκας.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ περιγράφονται και τα ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά. Πιο αναλυτικά, τονίζεται ότι τα πιο συχνά συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μυαλγίες
- Ρίγος
- Πονοκέφαλος
- Δυσκαταποσία
- Ρινική καταρροή/συμφόρηση
- Ναυτία / έμετος
- Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα Νηπιαγωγεία
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων, ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους.
Σημαντικό μέτρο για την αποτροπή ύπαρξης του ιού στο Νηπιαγωγείο, είναι όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη, απαγορεύεται να προσέρχονται στο Νηπιαγωγείο.
Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια με γιατρό.
Κύριο μέτρο στα Νηπιαγωγία επίσης, θα αποτελέσει ο περιορισμός των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων. Τα παιδιά θα διαχωριστούν σε μικρές ομάδες που θα αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά
Όπως αναφέρει ο ΕΔΟΥ, είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με επεξήγηση της λογικής των μέτρων σε συνδυασμό με τη συζήτηση των χαρακτηριστικών της νόσου.
Σε κάθε σχολική μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε τα άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν απαιτούν την προσέλευση στο σχολείο.
Τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθώς και στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Όπως και στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, έτσι και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι η σημαντική η συστηματική εκπαίδευση των παιδιών, με επίδειξη του τρόπου εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, με πρακτική εξοικείωση των παιδιών υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.
Επίσης, όπως στις μικρότερες τάξεις, έτσι και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα πρέπει να αποφεύγουν την κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Συστήνεται ακόμα, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού.