Η Ελλάδα, με τα διαφορετικά τοπία της και την πλούσια βιοποικιλότητα, φιλοξενεί πολλά είδη οχιών.
Αυτά τα δηλητηριώδη φίδια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον άνθρωπο εάν δεν προσεγγιστούν με προσοχή.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις περιοχές της Ελλάδας όπου απαντώνται συνήθως οχιές και θα συζητήσουμε τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να λάβετε εάν τύχει να σας δαγκώσει.
Περιοχές της Ελλάδας με οχιές
Οι οχιές διανέμονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από βραχώδη εδάφη, δασικές εκτάσεις και μεσογειακά κλίματα. Μερικές από τις εξέχουσες περιοχές όπου μπορεί να συναντήσετε οχιές περιλαμβάνουν:
1. Πελοπόννησος: Η χερσόνησος της Πελοποννήσου, με τους διαφορετικούς οικοτόπους της, φιλοξενεί πολλά είδη οχιάς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευρωπαϊκής αθροιστή (Vipera berus). Βρίσκονται στις ορεινές περιοχές, όπως οι οροσειρές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα.
2. Κρήτη: Η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, είναι γνωστή για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της. Είναι το σπίτι της κρητικής οχιάς (Vipera aspis cretensis), ένα υποείδος της οχιάς. Αυτό το δηλητηριώδες φίδι βρίσκεται στις βραχώδεις περιοχές και τα φαράγγια του νησιού.
3. Θεσσαλία: Η περιοχή της Θεσσαλίας, που βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα, φιλοξενεί μια ποικιλία ειδών φιδιών, συμπεριλαμβανομένης της οθωμανικής οχιάς (Montivipera xanthina), ένα δηλητηριώδες φίδι γνωστό για τον εντυπωσιακό κίτρινο χρωματισμό του. Κατοικούν στις βραχώδεις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου και σε άλλες ορεινές περιοχές.
4. Ήπειρος: Η Ήπειρος, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι μια άλλη περιοχή όπου απαντώνται συνήθως οχιές. Η οχιά με κέρατα μύτης (Vipera ammodytes), ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στην Ευρώπη, μπορεί να συναντηθεί σε αυτήν την περιοχή. Προτιμά ενδιαιτήματα όπως ξηρά λιβάδια, βραχώδεις πλαγιές και δασικές εκτάσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα μετά το δάγκωμα
Η βαρύτητα της δηλητηρίασης από δάγκωμα φιδιού εξαρτάται σύμφωνα με τους γιατρούς από την ηλικία και την γενική κατάσταση του θύματος, την θέση και το βάθος του δείγματος, το μέγεθος του φιδιού αλλά και από το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.
Τα τοπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο
- Πρήξιμο
- Εκχύμωση
- Φυσαλίδες που επεκτείνονται καθώς η ώρα περνά
Σε περίπτωση που το δηλητήριο απορροφηθεί από τον οργανισμό, η βαρύτητα των συμπτωμάτων γίνεται μεγαλύτερη περιλαμβάνοντας:
- Εμετό
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Εμπύρετο ρίγος
- Εφίδρωση
- Αιμορραγία
- Ταχυκαρδία
- Υπόταση
- Κατάσταση σοκ
Τι να κάνετε σας δαγκώσει οχιά
Ενώ τα δαγκώματα φιδιών είναι σχετικά σπάνια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση δαγκώματος οχιάς.
1. Μείνετε ήρεμοι: Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε τον πανικό. Ο πανικός μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, δυνητικά εξαπλώνοντας το δηλητήριο πιο γρήγορα στο σύστημά σας.
2. Ζητήστε ιατρική βοήθεια: Καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οι επαγγελματίες υγείας είναι εξοπλισμένοι για να χειρίζονται τα δαγκώματα φιδιών και να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία.
3. Ακινητοποιήστε την πληγείσα περιοχή: Προσπαθήστε να ακινητοποιήσετε το δαγκωμένο μέλος ή μέρος του σώματος κρατώντας το ακίνητο και στο ίδιο επίπεδο με την καρδιά σας. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του δηλητηρίου.
4. Αφαιρέστε τα συσταλτικά αντικείμενα: Αφαιρέστε τυχόν συσταλτικά αντικείμενα όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια ή στενά ρούχα από το δαγκωμένο μέλος, καθώς μπορεί να αρχίσει να διογκώνεται.
5. Μην περιδέσετε και μην ρουφήξτε το δηλητήριο: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν συνιστώνται η περίδεση και η προσπάθεια απορρόφησης του δηλητηρίου. Αυτά τα μέτρα μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό και δεν βελτιώνουν τα αποτελέσματα.
6. Παρακολούθηση ζωτικών σημείων: Ενώ περιμένετε ιατρική βοήθεια, παρακολουθήστε τα ζωτικά σας σημεία όπως ο σφυγμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση. Αναφέρετε τυχόν αλλαγές σε επαγγελματίες γιατρούς.
Οι οχιές είναι συναρπαστικά πλάσματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην Ελλάδα.
Οι οχιές είναι ληθαργικά φίδια, για αυτό και η πρώτη τους αντίδραση αν αντιληφθούν ανθρώπινη παρουσία είναι να παραμείνουν σε ακινησία. Αν νιώσουν ότι έγιναν αντιληπτές, θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν. Σε περίπτωση που έχουν εγκλωβιστεί, παράγουν έναν χαρακτηριστικό συριγμό με στόχο να φοβίσουν τον εισβολέα.
Ωστόσο, εάν τύχει να συναντήσετε μια οχιά και να σας δαγκώσει, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.
Έχοντας επίγνωση των περιοχών όπου βρίσκονται συνήθως οι οχιές και κατανοώντας τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε σε περίπτωση δαγκώματος, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους και να εξασφαλίσετε την έγκαιρη θεραπεία, οδηγώντας σε καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης.
Θυμηθείτε, η πρόληψη και η προσοχή είναι βασικές κατά την εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς των διαφορετικών τοπίων της Ελλάδας.