«Όχι» Μπάιντεν σε ισραηλινή επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν – «Θα λογοδοτήσει η Τεχεράνη για τους πυραύλους»

Ιράν

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η δήλωσή του σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος είχε δηλώσει υποστήριξη προς το Ισραήλ όσον αφορά την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής. Ωστόσο, το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα ανησυχίας για τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν κυρώσεις εναντίον του.

Η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν

Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, απάντησε ξεκάθαρα «όχι». Αυτό σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση από προηγούμενες δηλώσεις του, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης του Ισραήλ. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούν ενέργειες του Ιράν που στοχοποιούν είτε τις ίδιες είτε το Ισραήλ, όπως διατυπώθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τόνισε πως οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή είναι αμυντικού χαρακτήρα. Προειδοποίησε επίσης το Ιράν για τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε κίνηση εναντίον των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, τονίζοντας πως το ιρανικό καθεστώς θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του.

Η Γαλλία, διά στόματος του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο και να δράσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η θέση αυτή αντικατοπτρίζει την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τόνο. Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε την εκτίμησή του για την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση που, κατά την άποψή του, έχει δείξει το Ιράν τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ δεν συμβαίνουν σε απομόνωση, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας συγκρούσεις στον Λίβανο, τη Γάζα, τη Συρία και την Υεμένη.

Ο Νεμπένζια προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμη πιο επικίνδυνου κύκλου σύγκρουσης.

Οι ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σύμφωνα με την Τόμας-Γκρίνφιλντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση και να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, λόγω της στήριξής τους στην τρομοκρατία και της περιφρόνησής τους για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η επιβολή κυρώσεων θεωρείται από τις ΗΠΑ ως απαραίτητη κίνηση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένο, με τις παγκόσμιες δυνάμεις να καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση με λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω βία και κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Exit mobile version