Τον Αθανάσιο Κουτρομάνο πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόταση της ΝΔ θα προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Βούτσης για την προεδρία του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Η κίνηση του Νίκου Βούτση να ρίξει στο τραπέζι το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα ελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η ΝΔ δήλωνε ότι το ζήτημα άρσης του αδιεξόδου για το ΕΣΡ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά ζητούσε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του νόμου Παππά αλλά και για τον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών.
Στις 15.00 η Διάσκεψη των Προέδρων
Στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Η Διάσκεψη μετατέθηκε λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών αλλαγής στη σύνθεσή της (εκλογή νέου προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων).
Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα της Alco η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το 73% των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και να μην επιμείνει στην θέση της, για συμφωνία μετά την κατάργηση του νόμου Παππά, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το News247.
Επίσης το 50% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανάλογο τίμημα, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις της δικαιοσύνης 3 στους 4 πολίτες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία, 64%, εκτιμά ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ξεκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτή, από την οποία και επηρεάζεται.
«Πρώτο και πολύ σημαντικό, συμπέρασμα της έρευνας είναι η επιθυμία , προτροπή , απαίτηση για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανές ότι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η κοινωνία επιθυμεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδηγεί στην αδειοδότηση των καναλιών. Ζητά λοιπόν αυτό να γίνει με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα. Η επιθυμία για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, επιβεβαιώνεται και από την θετική στάση σε σχέση με την πρόθεση έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργία των καναλιών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από του ΕΣΡ», εκτιμά για την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος .
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 9 Νοεμβρίου 2016 σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.
Οι θέσεις των κομμάτων
Στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης» έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για συναίνεση.
O νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης.
Είπε όμως ότι σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μη συναινεί «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας».
Μετά από δημοσιεύματα για νόμο -γέφυρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί για μια ακόμη φορά αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «καμιά περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».