Ο προστάτης των αθλητών και φίλος του Αγίου Δημητρίου γιορτάζει: Το θαύμα του Αγίου στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Καυτανζόγλειο Στάδιο

Ο Άγιος Νέστορας, ο προστάτης των αθλητών και αχώριστος φίλος του Αγίου Δημητρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου, μέρα αφιερωμένη στη μνήμη του. Ένα γεγονός στην ιστορία του Άγιου, με έντονη πνευματική και ιστορική σημασία, διαδραματίζεται στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Νέστορας ήταν ένας Χριστιανός μάρτυρας από τη Θεσσαλονίκη, ζώντας στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, με τις ηρωικές του πράξεις να διατηρούνται στη μνήμη των πιστών.

Η σύγκρουση του Νέστορα με τον Λυαίο

Ο Νέστορας είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εντυπωσιακή του σύγκρουση με τον Λυαίο, έναν δυναμικό και αυταρχικό παλαιστή που υποστήριζε την ειδωλολατρία. Πριν από τη μονομαχία, ο Νέστορας αναζήτησε την ευλογία του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος ήταν φυλακισμένος για την πίστη του στον χριστιανισμό. Ο Δημήτριος τον ευλόγησε και τον ενθάρρυνε να σταθεί απέναντι στον πανίσχυρο Λυαίο, αντλώντας δύναμη από την πίστη του.

Με το ηθικό του ακμαίο και την προσευχή «Θεέ του Δημητρίου βοήθει μοι», ο Νέστορας εισήλθε στο στάδιο και αντιμετώπισε τον Λυαίο μπροστά στα μάτια του Μαξιμιανού και του πλήθους. Παρά την τεράστια διαφορά στις σωματικές τους δυνατότητες, ο Νέστορας νίκησε και εξολόθρευσε τον Λυαίο, προκαλώντας την έκπληξη και τον θαυμασμό όσων τον παρακολουθούσαν.

Η αντίδραση του αυτοκράτορα Μαξιμιανού

Η νίκη του Νέστορα θεωρήθηκε συμβολική νίκη του χριστιανισμού απέναντι στην ειδωλολατρία. Ο αυτοκράτορας, εξοργισμένος από την ήττα του Λυαίου, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα, καταδικάζοντάς τον σε μαρτυρικό θάνατο. Έτσι, ο Άγιος Νέστορας κατατάχθηκε στους μάρτυρες του χριστιανισμού, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της Εκκλησίας.

Το θαύμα στο σημείο του Καυτανζογλείου Σταδίου

Στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Καυτανζόγλειο Στάδιο, υπήρχαν παλαιότερα νεκροταφεία προσφύγων. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία υπήρχε επίσης ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή, με αγίασμα που ανάβλυζε εκεί. Όταν σχεδιάστηκε η κατασκευή του σταδίου, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το εκκλησάκι, προκαλώντας την ανησυχία των πιστών που θεωρούσαν ιερό τον χώρο.

Παρά τις προσπάθειες των πιστών να αποτρέψουν την κατεδάφιση, η απόφαση δεν άλλαξε. Ωστόσο, τη νύχτα πριν την προγραμματισμένη κατεδάφιση, ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου είδε στον ύπνο του τον Άγιο Νέστορα, ο οποίος του ζήτησε να μην πειράξει το εκκλησάκι. Αντ’ αυτού, τον παρακάλεσε να δώσει το όνομά του στο ναό, έτσι ώστε να συνεχίσει να προστατεύει τους αθλητές που θα αθλούνταν στο στάδιο.

Συγκλονισμένος από το θαυματουργικό όραμα, ο υπεύθυνος αποφάσισε να ακυρώσει την κατεδάφιση και να μετονομάσει το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Νέστορα, τον οποίο οι πιστοί πλέον αναγνωρίζουν ως τον προστάτη των αθλητών.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.

Κοντάκιον

Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.

Ἀθλήσας καλῶς, ἀθάνατον τὴν εὔκλειαν, κεκλήρωσαι νῦν· καὶ στρατιώτης ἄριστος, τοῦ Δεσπότου γέγονας, ταῖς εὐχαῖς Δημητρίου τοῦ Μάρτυρος. Σὺν αὐτῷ οὖν Νέστορ σοφέ, πρεσβεύων μὴ παύσῃ ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Ὁ Οἶκος

Ῥώμῃ Θεοῦ ἀθλήσας, παμμάκαρ, νικηφόρος ἐδείχθης, τὸν ἐχθρὸν τοῖς ποσὶ καταπατήσας, δεδόξασαι, στεφανίτης σὺν ταῖς χορείαις τῶν σεπτῶν Ἀθλοφόρων Νέστορ ἐφάνης, καὶ Ἀαρὼν ὑπερήρθης Χριστοῦ Ἀθλητά, σὺν Ἄβελ αἷμα τὸ θεῖον σου προσενέγκας, καὶ θρόνῳ θείῳ τοῦ κτίσαντος παρεστώς, σὺν Ἀγγέλων τοῖς τάγμασι, πρεσβεύων μὴ παύσῃ ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Exit mobile version