Ο πιο γνωστός αγρότης του TikTok μας αποκαλύπτει πώς να διακρίνουμε το αγνό από το νοθευμένο λάδι – Οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση
Ο Χρήστος Ντεντόπουλος, γνωστός αγρότης που έχει γίνει viral στο TikTok, παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους ακολούθους του, εξηγώντας με απλό και άμεσο τρόπο πώς να αναγνωρίσουμε το αγνό ελαιόλαδο και να το διαχωρίσουμε από το νοθευμένο. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και την εμπειρία του από τη ζωή στο χωριό, προσφέρει πρακτικά tips για να απολαμβάνουμε αυθεντικό ελαιόλαδο.
Τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού ελαιόλαδου
Στο νέο του βίντεο, ο Χρήστος εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα σημάδια που δείχνουν αν το ελαιόλαδο είναι πραγματικά καθαρό ή έχει υποστεί νοθεία. Εξηγεί πως το κορωνέικο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρεί το καλύτερο, είναι καταπράσινο όταν το ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι. Παράλληλα, όταν το δοκιμάζουμε, πρέπει να νιώσουμε ένα ελαφρύ κάψιμο στον ουρανίσκο και μια πικρή γεύση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενδείξεις ότι το λάδι είναι αγνό.
Αντίθετα, σημειώνει ότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως η πικρίλα ή το κάψιμο στο λάδι υποδηλώνει κακή ποιότητα. «Δεν ισχύει ούτε μία στο εκατομμύριο αυτό», σχολιάζει με χιούμορ, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι σημάδια ενός ποιοτικού ελαιόλαδου.
Η διαδικασία νοθείας στο ελαιόλαδο
Στη συνέχεια, ο αγρότης μας διαφωτίζει σχετικά με τη νοθεία που μπορεί να γίνει στο λάδι από κάποιους εμπόρους, παρόλο που δεν γενικεύει για όλους. Όπως εξηγεί, κάποιοι μπορεί να προσθέτουν ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο στο ελαιόλαδο για να μειώσουν το κόστος. Όταν το λάδι είναι νοθευμένο, χάνεται η χαρακτηριστική πικράδα και το κάψιμο που αισθανόμαστε στον ουρανίσκο όταν καταναλώνουμε καθαρό ελαιόλαδο.
Ο Χρήστος τονίζει ότι για να εξασφαλίσουμε την αγνότητα του λαδιού μας, είναι καλύτερο να προμηθευόμαστε λάδι απευθείας από παραγωγούς, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες που ενδέχεται να νοθεύουν το προϊόν.
Απολαύστε το video:
Πώς να ελέγξετε αν το λάδι είναι νοθευμένο
Ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν το λάδι του είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο είναι η δοκιμή στο ψυγείο. Ο Χρήστος εξηγεί ότι το γνήσιο ελαιόλαδο, όταν τοποθετηθεί στο ψυγείο, θα πήξει σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, ενώ το νοθευμένο λάδι δεν θα πήξει ποτέ, ακόμα και μετά από μήνες.
Με αυτό τον εύκολο τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε αν το λάδι που έχουμε είναι καθαρό, αποφεύγοντας έτσι να καταναλώσουμε νοθευμένο προϊόν.
Η σωστή αποθήκευση του ελαιόλαδου
Ο αγρότης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σωστή αποθήκευση του ελαιόλαδου. Όπως εξηγεί, όταν αγοράζουμε λάδι από παραγωγούς, το παίρνουμε συνήθως σε τσίγκινο τενεκέ. Ωστόσο, αυτός ο τενεκές δεν είναι κατάλληλος για τη μακροχρόνια αποθήκευση του λαδιού, καθώς προορίζεται μόνο για τη μεταφορά του.
Για να διατηρήσουμε την ποιότητα του λαδιού μας, προτείνει να το μεταγγίζουμε σε ανοξείδωτο δοχείο, το οποίο διασφαλίζει ότι το λάδι δεν θα αλλοιωθεί και θα παραμείνει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με αυτές τις πρακτικές συμβουλές, ο Χρήστος Ντεντόπουλος μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της προσεκτικής επιλογής και αποθήκευσης του ελαιόλαδου, ώστε να απολαμβάνουμε πάντα ένα αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας.
Δείτε την ανάρτηση:
@akouseme1 Λαδι μονο απο παραγωγους!!!#akouseme #fyp #fy ♬ πρωτότυπος ήχος – akouseme1