Ο καλοσυνάτος τσαγκάρης από τα Κύθηρα πήρε εκδίκηση σκοτώνοντας 15 άτομα (video)

τσαγκάρης

Οι αποτρόπαιες δολοφονίες στα Κύθηρα, είναι από τις πρώτες περιπτώσεις μαζικής δολοφονίας στην Ελλάδα…

Στις 24 Αυγούστου του 1909 συνελήφθη ο Α.Λ. για τις δολοφονίες 15 ανθρώπων.

Ο απλός και καλοσυνάτος χωρικός, που μετατράπηκε σε δολοφόνο, μία μέρα νωρίτερα είχε διαπράξει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην χώρα μας.

Τι είχε συμβεί και πώς έγινε δολοφόνος

Ο δολοφόνος ήταν τσαγκάρης, μάστορας και οργανοπαίχτης και από τους πιο αγαπητούς κατοίκους των Κυθήρων. Έφτιαχνε χειροποίητα στιβάνια, ενώ τον συμπαθούσαν όλοι και δεν ήταν απλώς πελάτες, αλλά και φίλοι του που τον καλούσαν πάντα στις γιορτές και τα πανηγύρια τους.

Όμως, φέρεται να αναγκάστηκε να φύγει από τα Κύθηρα, ύστερα από πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον του, με στόχο τη συκοφαντική δυσφήμησή του.

Πώς κυκλοφόρησαν οι φήμες εναντίον του

Μια μέρα, μια γυναίκα από γειτονικό χωριό πήγε στο τσαγκαράδικό του, παρέλαβε τα στιβάνια που είχε παραγγείλει, αλλά αρνήθηκε να τα πληρώσει.

Εκείνος φυσικά ζήτησε τα χρήματά του και τον προσκάλεσε στο σπίτι για να τον εξοφλήσει. Όμως έφτασε ο σύζυγός της και βλέποντας τον στο σπίτι, εξοργίστηκε από την παρουσία ενός άλλου άνδρα. Τον ξυλοκόπησε και τον έδιωξε.

Στην συνέχεια κυκλοφόρησαν κακεντρεχείς φήμες για τον τσαγκάρη, ενώ αργότερα εκφράστηκαν υποψίες πως το επεισόδιο ήταν σκηνοθετημένο.

Έχασε την πελατεία του και μετακόμισε στην Αθήνα

Λόγω αυτού του γεγονότος, έχασε όλη την πελατεία του και μη έχοντας τι να κάνει αλλά και με συγχωριανούς που τον συκοφαντούσαν, μετακόμισε στην Αθήνα.

Ξεκίνησε να εργάζεται σ’ ένα τσαγκαράδικο στον Πειραιά, στο οποίο το αφεντικό ήταν συντοπίτης του, από τα Κύθηρα. Επειδή ήταν άριστος στην δουλειά του, γρήγορα απέκτησε καλή φήμη.

Όμως και πάλι, υπήρξε δολοπλοκία εναντίον του, καθώς η φήμη του καλού μάστορα προκάλεσε την ζήλια των συναδέλφων του.

Τοποθέτησαν στο σακίδιό του μερικά εργαλεία του μαγαζιού, θέλοντας να τον κατηγορήσουν για κλοπή. Όμως επειδή ποτέ δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο, το αφεντικό του τον αντιμετώπισε με επιείκεια. Η γυναίκα του αφεντικού φέρεται να επέμενε να ασκηθεί μήνυση εναντίον του, με επιχείρημα όσα είχαν γίνει στο νησί.

Έτσι τον κατηγόρησαν για κλοπή και φυλακίστηκε. Όταν βγήκε από την φυλακή, βρήκε νέα δουλειά, αλλά απολύθηκε για άγνωστους λόγους.

Η επιστροφή στο νησί και οι δολοφονίες

Ο ίδιος δεν είχε ξεχάσει όσα έγιναν στο νησί και θεωρώντας πως αυτό το περιστατικό ήταν η αιτία όλων των ατυχιών που είχε στην συνέχεια, αποφάσισε να εκδικηθεί.

Έτσι, στις 23 Αυγούστου του 1909 επέστρεψε στα Κύθηρα και δολοφόνησε με μαχαίρι 15 συγχωριανούς του, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατά την διάρκεια των εγκλημάτων, ήταν σε κατάσταση αμόκ και υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Το χρονικό των εγκλημάτων

Επειδή ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, λέγεται ότι μπερδεύτηκε, έχασε τον προορισμό του και βρέθηκε στο χωριό Καλοκαιρινές. Την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένη μία βάπτιση κοριτσιού, στην εκκλησία του χωριού. Έτσι, έστησε καρτέρι στο διπλανό δρομάκι και έμπηγε το μαχαίρι του σε όποιον περνούσε.

Αν και αρχικά οι χωρικοί θεώρησαν πως είναι κάποιος πειρατής, ο παπάς γρήγορα κατάλαβε πως δεν ήταν και τον πυροβόλησε στην πλάτη, χωρίς να δει για ποιον επρόκειτο. Ο δράστης δεν σκοτώθηκε, αλλά τραυματίστηκε και έτρεξε να κρυφτεί.

Οι χωρικοί μέτρησαν τα θύματα και ήταν 15, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα με τα δύο της παιδιά. Ο δολοφόνος κατάφερε να φτάσει στο σπίτι του, όπου πέρασε το βράδυ στην ταράτσα. Την επόμενη μέρα, 24 Αυγούστου του 1909 η γειτόνισσα ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της και διέκρινε τον αιμόφυρτο Α.Λ. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία.

Η αστυνομία έφτασε, κατάλαβαν πως πρόκειται για τον δράστη των εγκλημάτων και τον συνέλαβαν. Όμως, αν και όλοι πίστευαν πως θα του επιβληθεί θανατική ποινή, τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Λέγεται πως η έδρα αποφάσισε την συγκεκριμένη ποινή, προκειμένου ο δράστης να αναλάβει καθήκοντα δήμιου, κάτι που ίσχυε μόνο για δολοφόνους με μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Τον φώναζαν «Καπετάν Δεκάξι»

Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, αφού μετά την σύλληψή του, δολοφόνησε και έναν συγκρατούμενό του στις φυλακές του Ναυπλίου. Μάλιστα το ψευδώνυμό του μετά από τις δολοφονίες ήταν «Καπετάν Δεκάξι», λόγω του αριθμού των θυμάτων.

Πώς πέθανε

Στις φυλακές θεωρήθηκε από τους «ισχυρούς» αφού είχε σκοτώσει 15 ανθρώπους και στην συνέχεια και τον συγκρατούμενό του. Οι περισσότεροι όμως συγκρατούμενοί του ήταν Μανιάτες.

Εκείνοι ήταν που κανόνισαν με τον κουρέα τον φυλακών, στο προγραμματισμένο τους ραντεβού, να τον σφάξει με το ξυράφι, καθώς λέγεται πως το 16ο θύμα του «Καπετάν Δεκάξι» ήταν από τη Μάνη.

Οπότε, έτσι τον εκδικήθηκαν οι υπόλοιποι συγκρατούμενοί του.

*Με πληροφορίες από την mixanitouxronou.gr.

Exit mobile version