Ο καιρός… τρελάθηκε: Έβρεξε μέχρι και στη Σαχάρα, «πλημμύρισε» η έρημος – Δείτε τις σπάνιες εικόνες

Σαχάρα

Ένας πρωτοφανής κατακλυσμός βροχής έπληξε πρόσφατα τη Σαχάρα, την μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, αφήνοντας πίσω του εικόνες που μοιάζουν σχεδόν σουρεαλιστικές: λιμνοθάλασσες και καταπράσινες οάσεις να εμφανίζονται ανάμεσα στους αμμόλοφους. Αυτό το φαινόμενο, που συνέβη σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Γης, προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και ανησυχίες, καθώς οι συνέπειες αυτής της ξαφνικής μεταβολής είναι αμφίσημες.

Ασυνήθιστες καταιγίδες στη Σαχάρα

Η περιοχή του νοτιοανατολικού Μαρόκο, όπου κυρίως έλαβε χώρα το φαινόμενο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ξηρότερα σημεία της Γης. Σε αυτή την περιοχή οι βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, και ειδικά στα τέλη του καλοκαιριού. Παρά ταύτα, δύο συνεχόμενες ημέρες βροχής τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους βροχόπτωσης, προσφέροντας πολύτιμο νερό σε περιοχές που στερούνται υγρασίας επί δεκαετίες. Μια από αυτές ήταν η πόλη Τάτα, η οποία δέχθηκε μεγαλύτερες βροχοπτώσεις από όσες είχε παρατηρήσει εδώ και δεκαετίες.

Καταιγίδες και πρωτοφανείς εικόνες στη Σαχάρα

Οι καταιγίδες έφεραν τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής που δημιούργησαν σπάνιες εικόνες με λιμνούλες και ρυάκια να αναδύονται μέσα από την άμμο. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν το νερό να σχηματίζει λίμνες ανάμεσα στους φοίνικες, με τους ντόπιους να παρατηρούν το θέαμα με δέος. Αυτές οι πρωτοφανείς σκηνές καταγράφηκαν κυρίως στις τουριστικές περιοχές της Σαχάρας, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την έρημο να μεταμορφώνεται.

Σύμφωνα με τον Houssine Youabeb από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκο, τέτοια έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης έχουν να συμβούν εδώ και 30 έως 50 χρόνια, υπογραμμίζοντας πόσο σπάνιο είναι το γεγονός. Οι λεγόμενες εξωτροπικές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το κλίμα της Σαχάρας, αυξάνοντας την υγρασία και φέρνοντας περισσότερες βροχές στο μέλλον.

Ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες

Παρόλο που η βροχή έφερε ελπίδα για την ανακούφιση από την ξηρασία, οι καταιγίδες είχαν και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μαρόκο και την Αλγερία, ενώ οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήταν εκτεταμένες. Το φαινόμενο ανάγκασε την κυβέρνηση να διαθέσει κεφάλαια έκτακτης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι βροχές αυτές ήρθαν σε μια εποχή που το Μαρόκο αντιμετωπίζει συνεχή ξηρασία για έξι χρόνια, γεγονός που είχε εξαντλήσει τα αποθέματα νερού και είχε αναγκάσει τις τοπικές κοινότητες να περιορίσουν τη χρήση του.

Η επαναγέμιση της λίμνης Iriqui

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα των καταιγίδων ήταν η επαναγέμιση της λίμνης Iriqui, μιας διάσημης λιμνοθάλασσας που είχε στεγνώσει εδώ και 50 χρόνια. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA κατέγραψαν το φαινόμενο, καθώς το νερό εισρέει ορμητικά στη λίμνη, προσφέροντας μια απροσδόκητη αναγέννηση στην περιοχή.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η πληθώρα βροχοπτώσεων μπορεί να συμβάλει στην αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων που τροφοδοτούν τις κοινότητες της ερήμου. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι οι δεξαμενές της περιοχής, οι οποίες είχαν φραγεί, ξαναγέμισαν με πρωτοφανείς ρυθμούς. Παρά τις θετικές επιπτώσεις, παραμένει αβέβαιο σε ποιον βαθμό θα μπορέσουν αυτές οι βροχοπτώσεις να ανακουφίσουν πλήρως την παρατεταμένη ξηρασία.

Exit mobile version