Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 είναι Πακιστανός! Το γνωρίζατε;;

Αλέξανδρος Κάντερ-Μπαξ. «Μιλά αγγλικά, βουλγαρικά και βεγγαλικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βιογραφικό του νέου γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3, με το παράξενο-για το ελληνικό αυτί-επίθετο.

Ένα βιογραφικό που συνοδεύει την είδηση της τοποθέτησης νέας διοικούσας επιτροπής στο Τρίτο Δημόσιο Κανάλι της Θεσσαλονίκης.

Βεγγαλικά; Δεν ξέρω αν το πρώτο πράγμα που σου’ρχεται στο νου είναι το τραγούδι του Νταλάρα ή τα πυροτεχνήματα… Αν όμως ψάξεις λιγάκι, θα βρεις ότι τα βεγγαλικά είναι η γλώσσα του Ραμπιντρονάθ Ταγκόρ, του νομπελίστα στοχαστή και λογοτέχνη. Η γλώσσα που μιλιέται στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας και το σημερινό Μπανγκλαντές(πρώην ανατολικό Πακινστάν).

Αυτό είναι το μυστικό για την τέλεια αντρική στύση

Ότι στις 21 Φεβρουαρίου 1952 το Πανεπιστήμιο της Ντάκας του ανατολικού Πακιστάν αιματοκυλίστηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις του Δυτικού Πακιστάν. Προσπάθησαν να «σκοτώσουν» τα βεγγαλικά ως μητρική γλώσσα και με τη βία να επιβάλουν ως επίσημη τα ουρδού. Δεν τα κατάφεραν. Θα μάθεις ότι η σπουδαιότητα αυτού του αγώνα ήταν τόσο μεγάλη που η 21η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα μητρικής γλώσσας και ως μεγάλη εθνική επέτειος του Μπανγκλαντές. Μπανγκλαντές, αυτή η φτωχή χώρα που έχει έκταση όση περίπου η Ελλάδα και πληθυσμό 15 φορές μεγαλύτερο. Που στέλνει «καραβιές μεταναστών» σε μια χώρα, η οποία στέλνει τα δικά της παιδιά μετανάστες σε Ανατολή και Δύση και θέλει να τα αγαπούν σα δικά τους, να τους αναγνωρίζουν ίσες ευκαιρείς και δικαιώματα.

Τόσα πολλά πράγματα, από μια λέξη πυροτέχνημα…Τα βεγγαλικά.

Δεν ξέρω ποιος άνεμος έφερε το νέο διευθυντή της ΕΡΤ3 στα μέρη μας. Αν ήρθε με καράβι, με τραίνο, αεροπλάνο ή περπατώντας. Ενδεχομένως στο μέλλον να τύχει να του υποβάλω αυτό το αδιάκριτο ερώτημα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι με άγγιξε αυτό το αεράκι της αλλαγής. Σαν εκείνο που ένιωσα λίγες μέρες πριν, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απόκτηση ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών. Ναι, αυτό είναι Αριστερά. Να το λες και να το κάνεις πράξη: ότι σημασία δεν έχει από πού είσαι και από πού έρχεσαι, αλλά τι πραγματικά είσαι.

Τόσο απλά.

Το βιογραφικό που μας ταξίδεψε

Ο Αλέξανδρος Κάντερ-Μπαξ κατάγεται από το Μπανγκλαντές. Είναι σκηνοθέτης και εργαζόμενος της ΕΡΤ3 από το 1989, από τα πρώτα βήματα του Τρίτου Καναλιού στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Προγραμματισμού & Παραγωγής Προγράμματος της ΕΡΤ3. Από το 2011 έως και τις 11 Ιουνίου 2013 ήταν ο Διευθυντής Τηλεόρασης του Τρίτου Καναλιού.

Σε αυτή την πορεία των 27 χρόνων, σκηνοθέτησε δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές, αθλητικές, ιατρικές και μουσικές εκπομπές, εκπομπές κοινωνικής και ιστορικής έρευνας, τηλεοπτικές μεταδόσεις εκλογικών αποτελεσμάτων, αφιερώματα κλπ. Σκηνοθέτησε αθλητικές μεταδόσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004», τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004», κορυφαίες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, πολιτικά γεγονότα και συγκεντρώσεις. Ξεχώρισαν τα ντοκιμαντέρ του αρχαιολογικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου και ειδικά ντοκιμαντέρ, όπως το «SOS από τη Βαγδάτη» για τη ζωή και την καθημερινότητα του ιρακινού λαού μετά τον Πόλεμο του Κόλπου (1997), «Ο Γύρος της Μεσογείου σε Δύο Τροχούς», ένα οδοιπορικό στις χώρες της Μεσογείου (2000).

Δίδαξε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε τμήματα δημοσιογραφίας, σκηνοθεσίας, εικονοληψίας, μοντάζ, σκηνογραφίας κλπ.

Έχει Master of Arts στην Σκηνοθεσία του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης (Ανώτατο Ινστιτούτο Θεάτρου & Κινηματογράφου Σόφια Βουλγαρίας) και Diploma στις Θεατρικές Σπουδές (Schoοl of Drama, Ντάκα Μπανγκλαντές).

Εκτός από ελληνικά μιλά αγγλικά, βουλγαρικά και βεγγαλικά…

tvxs.gr

Exit mobile version