Ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος ηγήθηκε αποστολής που είχε ως στόχο να κατακτήσει το πιο ψηλό βουνό των Άνδεων.
Στην προσπάθεια σκοτώθηκε ένας γιατρός από την Πάτρα, με τον 47χρονο ορειβάτη να κρατείται ακόμα στην Αργεντινή, χωρίς να γνωρίζει το γιατί -ή πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος είναι ο μόνος Έλληνας ορειβάτης, ο οποίος έχει πατήσει στις κορυφές των τριών υψηλότερων βουνών του κόσμου: έφτασε στα 8.848m, στο Everest, στα 8.201m, στο Cho Oyu (στα σύνορα της Κίνας και του Νεπάλ) και στα 8.046m, στο Shisha Pangma στα Ιμαλάια -έχει κατακτήσει τέσσερις κορυφές τους. Είναι ο αντιπρόεδρος της ορειβατικής ένωσης, στην Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιείται και στις τουριστικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο την ορειβασία.
Άρχισε να ασχολείται με το σπορ, όταν ήταν 18 χρόνων και αφού “κατέκτησε” τις απλές αναβάσεις, άρχισε να ανεβάζει το δείκτη δυσκολίας. Στο βιογραφικό του υπάρχουν καταγεγραμμένες αναρριχήσεις σε πάγο, βράχο, μεικτό πεδίο -εντός και εκτός συνόρων-, αλλά και πλήθος συμμετοχών σε ορειβατικές αποστολές. Το 2004 ήταν αρχηγός της πρώτης ελληνικής αποστολής που έφτασε έως το τέλος της διαδρομής, στο Everest. Οι εμπειρίες που αποκόμισε έγιναν μαθήματα, σε σχολή εκπαίδευσης ορειβατών, αλλά και ομιλίες προς στελέχη εταιριών.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φέτος ήταν ο αρχηγός της πενταμελούς αποστολής που ταξίδεψε από την Ελλάδα, για την κατάκτηση της Aconcagua, του πιο ψηλού βουνού των Άνδεων. Η αποστολή ξεκίνησε στις 2/1. Τέσσερις μέρες μετά εγκατέλειψε ένα μέλος και την επομένη η μόνη γυναίκα της αποστολής τέθηκε επίσης εκτός -με πρόβλημα υγείας.
Στις 13/1 ο καιρός δεν ήταν καλός και όταν επικοινώνησαν με τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα μετεωρολογικά δελτία, έμαθαν πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για άλλες τέσσερις ημέρες, πέραν της 14ης του μήνα που ήταν το μόνο “παράθυρο” για να φτάσουν στην κορυφή. Μαζί τα δυο εναπομείναντα μέλη συνέχισαν το δρόμο τους. Πενήντα μέτρα μετά, ένα μέλος ένιωσε αστάθεια και επίσης εγκατέλειψε. Έμειναν ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης Κωνσταντίνου -νευρολόγος στο επάγγελμα. Καθ’ οδόν ο καιρός χάλασε πολύ και όταν βρέθηκαν 60 μέτρα από την κορυφή (στα 6.900 μέτρα) συμφώνησαν να σταματήσουν.
Ο Παναγιώτης πάτησε στην κορυφή, για να βγάλει τις καθιερωμένες φωτογραφίες και στην επιστροφή συνέστησε στον Δημήτρη να σταματήσει εκεί όπου ήταν. Εκείνος συμφώνησε. Όπως επέστρεψαν στη σκηνή, ο Δημήτρης άρχισε να ταλαντεύεται, είχε την εντύπωση πως κάπου είχε σκοντάψει και λίγα βήματα αργότερα κατέρρευσε. O Παναγιώτης επιχείρησε να κάνει καρδιαγγειακή ανάνηψη, έδωσε το φιλί της ζωής για 20 λεπτά, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση. Aκολούθησε σχετικό post στη σελίδα του, στο Facebook.
Ειδοποίησε τους αστυνομικούς, μέσω ασυρμάτου, σηκώθηκε ελικόπτερο για να παραλάβει τη σορό, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στα 6.900 μέτρα, με συνέπεια να μεταφερθεί ο αποβιώσας με φορείο έως το πιο κοντινό camp, στα 5.600 μέτρα. Ο Κοτρωνάρος πίεζε μέσω της ελληνικής πρεσβείας ώστε να επιστρέψει η σωρός στην Ελλάδα. Στις 10 Φεβρουαρίου έγραψε νέο post στο Facebook, μέσω του οποίου ενημέρωνε για τα εξής:
Την Πέμπτη 22/2, μέσω συνέντευξης που έδωσε στο Diario Uno της Αργεντινής, μάθαμε πως κρατείται ακόμα στη Mendoza (επί 39 ημέρες), του έχουν πάρει το διαβατήριο και είναι σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για το αν είχε ευθύνη ή όχι επί του θανάτου του Δημήτριου Κωνσταντίνου.
“Συμφωνώ με τις δικαστικές αρχές, αν χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους και ως εκ τούτου χρειάζονται να είμαι εγώ εδώ. Σέβομαι τους νόμους και τους κανόνες της Αργεντινής και αντιλαμβάνομαι πως αυτό που συμβαίνει είναι το φυσιολογικό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: είχα ζητήσει να αποκτήσω την άδεια να εργαστώ και να εξασφαλίσω χρήματα, ώστε να μπορώ να ζήσω, αλλά και να ζήσει η οικογένεια μου στην Ελλάδα, όσο περιμένω και δεν μου έχει δοθεί. Είμαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω κάτι να συντηρηθώ”.
Αν δεν στείλω χρήματα στην Ελλάδα, θα με βάλουν εκεί φυλακή όταν επιστρέψω
Εξήγησε πως οι πελάτες του ήταν αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι έτρεχαν μεγάλους μαραθώνιους, ενώ είχαν κατακτήσει πολλές κορυφές βουνών, με εξαιρετικές επιδόσεις. “Αυτή είναι η δεύτερη αποστολή που έκανα στη Mendoza. Μέσω της επιχείρησης που διατηρώ στην Αθήνα, έχω φέρει πολλούς σημαντικούς πελάτες εδώ για να επενδύσουν στον περιπετειώδη τουρισμό. Η Aconcagua ανήκει στα αξιοθέατα του κόσμου και θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε τουρίστες. Όχι μετανάστες ή πρόσφυγες που ήλθαν για να ζητήσουν βοήθεια. Ήλθαμε για να κάνουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές και όλο αυτό που συμβαίνει, κάνει κακό στην περιοχή”.
Τόνισε πως δεν έχει λάβει την παραμικρή βοήθεια από τους άρχοντες της Mendoza, μηδέ πληροφορίες για τις κατηγορίες που του απευθύνουν. “Δεν έχω πρόβλημα να είμαι εδώ, αλλά χρειάζομαι να ξέρω τι συμβαίνει. Τα λεφτά που έχω μου φτάνουν έως την Παρασκευή. Μετά θα πρέπει να κοιμάμαι στο δρόμο. Επίσης, με κάποιον τρόπο πρέπει να ζήσουν τα τρία παιδιά μου στην Ελλάδα -βάσει της δικαστικής απόφασης που αφορούσε το διαζύγιο μου και τη διατροφή που πρέπει να δίνω. Αν δεν τους στείλω χρήματα άμεσα, όταν επιστρέψω στην Ελλάδα, θα με βάλουν εκεί στη φυλακή”. Πρόσθεσε ότι “αν μαθευτεί όλο αυτό που τραβάω, θα υπάρχουν συνέπειες και η επιχείρηση που υπάρχει και αφορά την ορειβασία, στην Aconcagua, θα καταρρεύσει”.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας, στο Buenos Aires παρενέβη και έστειλε επιστολή με την οποία ενημερώνει πως θα υπάρξει πλήρης συνεργασία, προκειμένου ο Παναγιώτης να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινότητα της χώρας επίσης έχει επικοινωνήσει με τον Κοτρωνάρο, για να βοηθήσει όπως μπορεί.
news247.gr