Ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω 21.000 ευρώ για επίδομα ύψους 6900 ευρώ που έδωσε σε αποθανούσα ανάπηρη

Ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω 21.000 ευρώ για επίδομα ύψους 6.900 ευρώ που χορηγήθηκε σε αποθανούσα ανάπηρη

Μια οικογένεια καλείται να επιστρέψει ποσό 21.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, για αναπηρικό επίδομα που είχε χορηγηθεί στην αποθανούσα συγγενή τους. Αν και η γυναίκα είχε λάβει 6.900 ευρώ μεταξύ 2002 και 2004, ο οργανισμός, χρόνια μετά τον θάνατό της, διεκδικεί πολλαπλάσιο ποσό από την οικογένεια.

Η αμφισβήτηση της απόφασης μετά τον θάνατο

Η ιστορία ξεκινά μετά τον θάνατο της γυναίκας το 2009. Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, λάμβανε αναπηρικό επίδομα ύψους 6.900 ευρώ, με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής και της διοικητικής επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου. Ωστόσο, μετά τον θάνατό της, η τότε διευθύντρια του υποκαταστήματος ΙΚΑ αμφισβήτησε την εγκυρότητα της απόφασης.

Το δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή το 2011, αλλά το ΙΚΑ δεν ενημέρωσε την οικογένεια της αποθανούσας για την έκβαση της υπόθεσης. Έτσι, μόλις το 2020 η οικογένεια έλαβε ειδοποίηση ότι οφείλει να καταβάλει το ποσό των 16.196 ευρώ για το αναπηρικό επίδομα που είχε λάβει η αποθανούσα.

Τι υποστηρίζουν οι συγγενείς

Ο γαμπρός της αποθανούσας εξήγησε την κατάσταση μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η πεθερά του είχε λάβει συνολικά 6.900 ευρώ για το αναπηρικό επίδομα κατά τη διετία 2002-2004. Όταν η οικογένεια έλαβε την ειδοποίηση το 2020, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά για να αντιμετωπίσουν την απαίτηση του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, μετά από νομικές διαδικασίες, το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν αυξήθηκε τελικά στα 21.000 ευρώ.

Ανακολουθίες και αμφιβολίες στην υπόθεση

Ο γαμπρός, σχολιάζοντας την απόφαση, την χαρακτήρισε «κοροϊδία», τονίζοντας τις ανακολουθίες στα έγγραφα που έλαβαν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ενώ αρχικά το ΙΚΑ ανέφερε πέντε κληρονόμους, στην πραγματικότητα υπήρχαν τέσσερις. Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε, τα ποσά που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές στα διαφορετικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν στην οικογένεια δεν ταίριαζαν, παρόλο που οι αποφάσεις είχαν εκδοθεί την ίδια στιγμή.

Επιπλέον, ο γαμπρός υπέδειξε ότι η διευθύντρια του ΙΚΑ υπαινίχθηκε ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας επιτροπής που εξέτασαν την πεθερά του είχαν εμπλακεί σε παράτυπες ενέργειες, ενώ οι γιατροί της δευτεροβάθμιας επιτροπής δεν είχαν τέτοιες κατηγορίες, παρότι και οι δύο επιτροπές είχαν γράψει παρόμοιες διαγνώσεις.

Η οικογένεια συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη δύσκολη αυτή κατάσταση, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τις ασάφειες της υπόθεσης και να επιτύχει μια δίκαιη λύση.

Exit mobile version