Σαν σήμερα βρέθηκε τυχαία το πτώμα της Σούλας Καλαθάκη και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της διπλής απαγωγής και της στυγερής δολοφονίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη είχε εμφανιστεί ο ένοχος…
Η άγρια δολοφονία της Σούλας Καλαθάκη και του Γιώργου Νικολαΐδη στις 28 Νοεμβρίου 1997 συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο. Η απαγωγή και η δολοφονία του ζευγαριού έγιναν μυστήριο μέχρι που ένας βοσκός βρήκε το τεμαχισμένο σώμα της Καλαθάκη στους θάμνους της Κατζιλιέριζα – Σέσι Γραμματικού στις 8 Μαΐου 1998. Το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στους φόνους ξετυλίχθηκε τελικά.
Οι γονείς του ζευγαριού άρχισαν να τους αναζητούν από την ίδια μέρα και μετά από 48 ώρες δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Την 1η Δεκεμβρίου ο πατέρας του Νικολαΐδη ανέφερε ότι εισέβαλαν στο σπίτι του γιου του και αφαίρεσαν μετοχές και επιταγές από την εταιρεία του γιου του. Μετά από λίγες μέρες το αυτοκίνητο του Νικολαΐδη βρέθηκε σταθμευμένο στην Κηφισιά.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, έγιναν αγορές μεγάλης αξίας στις πιστωτικές κάρτες του Νικολαΐδη και εξαργυρώθηκαν επιταγές που είχαν κλαπεί από το σπίτι του. Οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μίλησε με τη Νικολούλη στο τηλέφωνο
Η αστυνομία κατάφερε να βρει τα ίχνη του Παναγιώτη Κράμπη, φίλου του Νικολαΐδη, ο οποίος μάλιστα είχε καλέσει το «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, που είχε αντιμετωπίσει την εξαφάνιση του ζευγαριού, προφανώς για να θολώσει τα νερά. Είχε πει μάλιστα ότι ο Νικολαΐδης ήταν στο Λονδίνο.
Η αστυνομία κατάφερε να βρει την αρραβωνιαστικιά του Κράμπη, Μαρία-Μάνια Χωραΐτου, η οποία είχε κάνει σοκαριστικές αποκαλύψεις. Είπε ότι ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο με τον αρραβωνιαστικό της, της είχε πει ότι Ιταλοί μαφιόζοι είχαν απαγάγει τον Νικολαΐδη και τον σκότωσαν όταν προσπάθησε να διαφύγει. Ο Κράμπης της είχε πει επίσης ότι η Καλαθάκη δεν ήταν μαζί του και ότι κάπου κρυβόταν.
Η Χωραΐτου είπε ότι το πανάκριβο δαχτυλίδι και το παλτό που φορούσε ήταν δώρα του Κράμπη, αγορασμένα με τις πιστωτικές κάρτες του Νικολαΐδη. Παρέδωσε επίσης στην αστυνομία τραπεζική κάρτα του επιχειρηματία του, τον οποίο είχε κρύψει στο σπίτι της ο Κράμπης. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο Κραμπής της είχε δώσει 5 εκατομμύρια δραχμές, λέγοντας ότι προέρχονται από δουλειές που είχε κάνει με κάποιους Ιταλούς.
Στην κατάθεσή της ανέφερε και δύο ονόματα, φίλοι του Κράμπη, που τον είχαν βοηθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό μέσω Ιταλίας. Μάριος Ασημάκης και Θεόδωρος Κράλλης.
Η σύλληψη στο Λονδίνο και η αντίστροφη μέτρηση
Στις 16 Απριλίου 1999, η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι ο Παναγιώτης Κραμπής είχε συλληφθεί στο Λονδίνο. Εκδόθηκε στην Ελλάδα και δικάστηκε μαζί με άλλους 8. Ο Κραμπής αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην απαγωγή και τη δολοφονία και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ποιος διέπραξε τα εγκλήματα.
Οι ποινές και το σκεπτικό
Στις 8 Ιουλίου 2002, το δικαστήριο καταδίκασε τον Κραμπή σε δύο ισόβια και 25 χρόνια από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική συνέργεια στη δολοφονία και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εκβιασμού, της απάτης και της πλαστογραφίας. Ο Μάριος Ασημάκης καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια και στις δύο δολοφονίες και ο Ηλίας Μαζαράκης σε φυλάκιση εννέα μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Μαζαράκης απουσίαζε κατά τη διάρκεια της δίκης και παρά τα εντάλματα δεν είχε εντοπιστεί. Δικάστηκε μόνο για τα πλημμελήματα.
Η μητέρα της Καλαθάκη έκανε λόγιο για δίκη παρωδία.