Ο 33χρονος Θωμάς Νότας έφτιαξε μια «ρομποτική φάρμα» – Οι αγελάδες πηγαίνουν μόνες τους για άρμεγμα

ρομποτική

Μια φάρμα στη Λάρισα, αγελάδες, ρομπότ και 3D κάμερες. Ναι, το project αυτό υπάρχει στην Ελλάδα. Ο Θωμάς Νότας είναι 33 ετών και έχει στα χέρια του μια ιδιαίτερη φάρμα. Εκεί οι αγελάδες πηγαίνουν… μόνες τους για άρμεγμα, την δουλειά την κάνει ένα ρομποτικό σύστημα, ενώ σε live χρόνο καταγράφονται μια σειρά από δεδομένα που αφορούν το εκάστοτε ζώο.

Ο Θωμάς Νότας μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η tech-φάρμα, αναφέρεται στις συνεργασίες που έχει κλείσει με εταιρίες σε Γαλλία, ΗΠΑ και Ολλανδία, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το αν υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο πεδίο που δραστηριοποιείται.

Πότε ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με την φάρμα και πως προέκυψε αυτή η επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Ξεκίνησα πριν 5 χρόνια όταν και κλήθηκα να την αναλάβω ως αποτέλεσμα φυσικής διαδοχής χωρίς ωστόσο να έχω την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο. Η φάρμα δημιουργήθηκε το 1988 από τον πατέρα μου και τον θείο μου και πάντοτε καινοτομούσε, ιδιαίτερα στη γενετική και στη διατροφή, αποτελώντας ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα. Φιλοξένησε το 1ο φεστιβάλ γαλλικής αγελαδοτροφίας και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της γενετικής.

Πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό το ρομποτικό σύστημα που έχετε στη φάρμα σας;

Λειτουργεί καταρχάς με κύριο γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του ζώου. Όλο το 24ωρο η αγελάδα μπορεί να επισκεφθεί το ρομπότ όσες φορές θέλει και εκείνο θα κρίνει εάν πρέπει να αρμεχτεί ή όχι. Εάν είναι να αρμεχτεί τότε η αγελάδα παραμένει στο ρομπότ και της χορηγείται άμεσα τροφή η οποία υπολογίζεται από πολλούς παραμέτρους.

Στη συνέχεια το ζώο ζυγίζεται και το ρομπότ αναλαμβάνει τη διαδικασία πλυσίματος του μαστού με απολυμαντικό προετοιμάζοντας την αγελάδα για τη διαδικασία του αρμέγματος. Ακτίνες λέιζερ σκανάρουν τον μαστό για τον άμεσο εντοπισμό των θηλών ενώ δυο 3D κάμερες παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις του ζώου ώστε σε κάθε άρμεγμα το ρομπότ να γίνεται ακόμα πιο γρήγορο στην παραπάνω διαδικασία. Μόλις τελειώσει το άρμεγμα, ψεκάζεται στις θηλές απολυμαντικό και γίνεται απευθείας πλήρης ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος. Αξίζει να αναφερθεί πως στην όλη διαδικασία δεν παρεμβαίνει ποτέ άνθρωπος και η αγελάδα κυριολεκτικά το απολαμβάνει .

Επίσης οι αγελάδες φορούνε περιλαίμια με τσιπάκι όπου παρακολουθείται συνεχώς η κινητικότητα και ο μηρυκασμός τους. Είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι δείκτες διότι παίρνουμε αναφορές σχετικά με πιθανούς οίστρους, ώρα γονιμοποίησης, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στομάχου κτλ.

Άρα ουσιαστικά μέσα μια τέτοια «τεχνολογική φάρμα», τι είναι αυτό που κάνει ο ιδιοκτήτης; Έχει μια επίβλεψη και όλα τα άλλα γίνονται από τα μηχανήματα;

Ναι, η κεντρική ιδέα αυτή είναι. Οι περισσότερες ώρες εργασίας είναι πλέον στο γραφείο όπου ο όγκος των δεδομένων που έρχεται είναι μεγάλος και σε συνεχή βάση. Χρειάζεται παρακολούθηση αρκετές φορές μέσα στη μέρα για να πετύχεις άριστα αποτελέσματα διότι τα δεδομένα στο κοπάδι μπορούν να αλλάξουν οπουδήποτε στιγμή. Άλλωστε μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς.

Πως είναι να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά και πως είναι το καθημερινό πρόγραμμα σας;

Σίγουρα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα πολλοί τομείς για να παραχθεί το γάλα. Είναι κάποιες φορές κουραστικό διότι εργαζόμαστε 365 το χρόνο με το ρομποτ να είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο αφού αρμέγει όλο το 24ωρο. Μια τυπική μου μέρα ξεκινά γύρω στις 7 το πρωί στο γραφείο όπου θα αξιολογήσω τις αναφορές που μου στέλνει το ρομπότ και έπειτα θα εφαρμόσω τις όποιες αλλαγές, όπως μεταφορά ζώων σε άλλη ομάδα, εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας, αναπαραγωγή κτλ. Παράλληλα ετοιμάζεται το φαγητό των ζώων και γίνονται οι διάφοροι καθαρισμοί της φάρμας. Έπειτα μπορεί να γίνουν παραγγελίες ζωοτροφών, επιδιορθώσεις στη φάρμα και ίσως κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Έχετε καταφέρει να κλείσετε συνεργασίες και με ξένες εταιρίες. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η διεθνής παρουσία σας;

Συνεργαζόμαστε εδώ και περίπου 30 χρόνια στον τομέα της γενετικής με την Γαλλική εταιρία Evolution International και την αμερικανική World Wide Sires. Στον τομέα της διατροφής με την επίσης γαλλική Terrena οπού μας παρέχει μέσω και ενός κορυφαίου διατροφολόγου την ανάλογη υποστήριξη της διατροφής των ζώων που αρμέγονται στο ρομπότ. Επίσης με την ολλανδική Lely αφού το ρομπότ είναι το Lely Astronaut A5. Οι προαναφερθείσες εταιρίες είναι οι κορυφαίες παγκοσμίως στο είδος τους και μας έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας μας.

Παράλληλα, συμμετέχετε και σε ένα online δίκτυο μέσω του οποίου έρχεστε σε επαφή με συναδέλφους σας από άλλες χώρες. Πως ακριβώς λειτουργεί αυτό;

Όλα τα ρομπότ της ίδιας εταιρίας (Lely) σε όλον τον κόσμο συνδέονται σε ένα κοινωνικό δίκτυο και εκεί μπορώ να γίνω φίλος με οποιονδήποτε παραγωγό και να συγκρίνουμε τις αποδόσεις μας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο διότι κάθε παραγωγός έχει το δικό του τρόπο λειτουργίας της φάρμας του και μπορούμε να δούμε άμεσα και σε βάθος τα αποτελέσματα κάθε διαφορετικής τεχνικής που εφαρμόζεται.

Επίσης μπορούμε να συγκρίνουμε τις αποδόσεις με τους μέσους όρους κάθε χώρας.

Με βάση την εικόνα που έχετε, υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο πεδίο που δραστηριοποιείστε; Μπορεί δηλαδή κάποιος να ανοίξει μια δική του φάρμα και να έχει καλά έσοδα, με ανάπτυξη σε βάθος χρόνου; Και μιλώ ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Kαι εσείς άλλωστε είστε 33 ετών…

Σαφώς και υπάρχουν ευκαιρίες και η τεχνολογική εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει το επάγγελμα μας ακόμη πιο ενδιαφέρον, προκλητικό και κερδοφόρο. Τα έσοδα είναι αρκετά καλά παρόλη τη χαμηλή τιμή του γάλακτος και την αυξημένη τιμή των ζωοτροφών. Πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος για τη δημιουργία μιας φάρμας αγελάδων είναι αρκετά υψηλό, περίπου €10.000/ζώο για το συνολικό στήσιμο της επιχείρησης. Δηλαδή μια τυπική φάρμα του δικού μας μεγέθους θα χρειαστεί μια επένδυση της τάξεως του €1.000.000 περίπου. Πέρα από το υψηλό κόστος χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, επιμονή και υπομονή γιατί δουλεύουμε κάτω υπό όλες τις συνθήκες, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Πηγή: itspossible.gr / Γιάννης Μπελεγρίνης

Exit mobile version