Ο 2 χώρες που νίκησαν τον κορονοϊό: Γιατί Ισπανία και Πορτογαλία έχουν λίγα κρούσματα και άδειες ΜΕΘ;

oporto-portugal portogalia Πορτογαλία Οπόρτο

Λίγα κρούσματα, άδειες ΜΕΘ: Πώς Ισπανία και Πορτογαλία τα καταφέρνουν απέναντι στον κορονοϊό; Τι κάνουν καλύτερα οι δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου;

Αντίθετα με τη Γερμανία, την Αυστρία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονται απέναντι σε έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τις συζητήσεις για lockdown να επιστρέφουν, η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνονται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την πανδημία- με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ να βγαίνει ενισχυμένη.

«Οι κραυγές της αντιπολίτευσης έχουν πλέον σιωπήσει» διαπίστωνε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ομιλία του ενώπιον οπαδών στο τουριστικό θέρετρο Μπενιντόρμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τονίζοντας ότι ο «επικείμενος θρίαμβος» κατά της πανδημίας είναι «επιτυχία της κυβέρνησης και της κοινωνίας». Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μάλιστα ότι «το πιθανότερο την άνοιξη» ο κορoνοϊός θα έχει νικηθεί.

Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία χαρακτηρίζονται από την ισπανική εφημερίδα El Periódico «όαση» στην πανδημική έρημο της Ευρώπης κι ας βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα κρούσματα του τελευταίου επταημέρου. Στην Ισπανία σε 55 ανά 100.000 κατοίκους και στην γειτονική Πορτογαλία σε περίπου 100. Σε σύγκριση ωστόσο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στη Γερμανία αγγίζουν πλέον τα 340, στην Ολλανδία έχουν ξεπεράσει τα 700 και στην Αυστρία πλησιάζουν τα 1.000.

Καθοριστικό το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν καταγράφονται μόνο λιγότερα κρούσματα, μα σχετικά μικρός είναι ο αριθμός σοβαρά νοσούντων: Στην Πορτογαλία οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε 55, ενώ στην Ισπανία είναι κατειλημμένο μόλις το 13% των κλινών εντατικής θεραπείας με ασθενείς covid. Κατά συνέπεια ούτε σε Ισπανία, ούτε σε Πορτογαλία συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής λοκντάουν για ανεμβολίαστους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της DW, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται αναμφίβολα και στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, το οποίο φθάνει στην Πορτογαλία το 87% και στην Ισπανία το 80%. Είναι δηλαδή μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Ισπανοί και Πορτογάλοι μαθαίνουν για το κίνημα αρνητών του εμβολιασμού μόνο όταν βλέπουν στην τηλεόραση διαδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι όμως μόνο τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο χώρες εφαρμόζονται ελάχιστα περιοριστικά μέτρα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πολίτες απολαμβάνουν μεν την ζωή σε γεμάτα εστιατόρια και μπαρ, αλλά όταν κυκλοφορούν στο δρόμο φορούν σχεδόν πάντα προστατευτική μάσκα. Παράλληλα οι αρχές σε Πορτογαλία και Ισπανία παραμένουν σε εγρήγορση. Έτσι η αστυνομία της Μαδρίτης εξετάζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ σήμερα συνεδριάζει στη Λισαβώνα το υπουργικό συμβούλιο για να αξιολογήσει την κατάσταση και την ενδεχόμενη λήψη μέτρων ενόψει των γιορτών.

Σε πολύ καλή πορεία ο τουρισμός

Περήφανη για τις επιτυχίες της Πορτογαλίας στη μάχη καταπολέμησης της πανδημίας δηλώνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ρίτα Μαρκές σε επαφές της στη Γερμανία με αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες με σκοπό την προώθηση του τουρισμού. Η αξιωματούχος δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί προτιμούν ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα που εισήγαγε την πιστοποίηση Clean and Safe, την οποία έχουν λάβει 22.000 τουριστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια».

Ισπανοί και Πορτογάλοι τουριστικοί παράγοντες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις. Όπως τονίζει η γενική γραμματέας του πορτογαλικού υπουργείου Τουρισμού η ανάκαμψη του τουρισμού βρίσκεται «σε πλήρη εξέλιξη». Δεν πανηγυρίζουν ωστόσο όλοι για τα στίφη γερμανών τουριστών στα τουριστικά θέρετρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ο πορτογάλος σκιτσογράφος Λουίς Αλφόνσο, του οποίου ο ήρωας Bartoon σχολιάζει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην εφημερίδα Público, διερωτάται σκωπτικά με αφορμή την περιοδεία της Ρίτα Μαρκές στο εξωτερικό: «Μα δεν είναι οι Γερμανοί εκείνοι που έχουν τόσο πολλά κρούσματα;»

 Πηγή: DW

Exit mobile version