New deal για μία κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη ζητά ο Τσίπρας [video]

Εάν αύριο γινόταν δημοψηφίσματα σε όλα τα κράτη – μέλη, πόσες είναι οι πιθανότητες να μη βλέπαμε και άλλες αποχωρήσεις, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής και σχολίασε: “Δεν ψηφίζουν οι τράπεζες στα δημοψηφίσματα, οι πολίτες ψηφίζουν”.

Πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των ανισοτήτων στο εσωτερικό της ΕΕ θα αναλάβει η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία κυριάρχησε το Brexit.

Ο κ.Τσίπρας ζήτησε ένα new deal για την Ευρώπη με έμφαση σε μία κοινωνική ατζέντα και στην εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ.

“Θεωρώ ότι είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι ένα νέο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ένα new deal για μία Ευρώπη που θα ξαναεμπνεύσει του λαούς και αυτό το new deal πρέπει να συμπεριλαμβάνει την κοινωνική διάσταση”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ότι το σύμφωνο σταθερότητας μετράει το έλλειμμα του πληθωρισμού, υπάρχει όμως και τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα σήμερα στην Ευρώπη και τόνισε: “Δεν μπορεί να μειώνεις το έλλειμμα και να τριπλασιάζεις την ανεργία”.

[ad id=”215657″]

Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν την κρίση Ελλάδα και Γερμανία είχαν περίπου το ίδιο ποσοστό ανεργίας κοντά στο 7% και τώρα η Ελλάδα έχει 26% και η Γερμανία περίπου 4%.

“Μία Ευρώπη με ανισότητες δεν μπορεί να έχει προοπτική” τόνισε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη στο τραπέζι να μπει μία κοινωνική ατζέντα και η προσπάθεια εξάλειψης του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης.

Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των ανισοτήτων, για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές, θα καταθέσει προτάσεις και θα συγκροτήσει συμμαχίες πολιτικές και γεωγραφικές, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος μαζί με τον Ιταλό ομολόγο του Ματέο Ρέντσι έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο Ολάντ για μία συμμαχία του νότου.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε άλλωστε ιστορικό γεγονός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ.Βρετανία γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΕ μικραί“Δεν ψηφίζουν οι τράπεζες στα δημοψηφίσματα, οι πολίτες ψηφίζουν” νει και ο χάρτης αλλάζει.

“Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ποιος ο λόγος που οι Βρετανοί πολίτες έδωσαν αυτή την απάντηση”, είπε ο πρωθυπουργός.

Έθεσε μάλιστα το ρητορικό ερώτημα: “Εάν σήμερα γινόταν με το ίδιο ερώτημα δημοψήφισμα σε ολες τις χώρες της ΕΕ, πόσες είναι οι πιθανότητες να μη βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και σε άλλες χώρες;” και ζήτησε: “Να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς. Να αναστοχαστούμε για ένα νέο πιο ελκυστικό όραμα με προοπτική για τους πολίτες και το μέλλον της Ευρώπης”.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι: “Η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό επισήμανε μέσα από τη διεκδίκηση του λαού και της κυβέρνησης της, δυσλειτουργίες και ελλείμματα της ΕΕ. Νομίζω ότι σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει τεράστιο κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα και ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση”.

Παραδέχθηκε ότι η συζήτηση χθες και σήμερα στη Σύνοδο έγινε σε φορτισμένο κλίμα, εκτίμησε ωστόσο ότι “η ίδια η ζωή μας αναγκάζει να πάρουμε αποφάσεις και αυτό αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες στο να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι:

Είτε θα συνεχίσουμε ο καθένας να αποφασίζει για τον εαυτό του και όλοι μαζί για την εύρρυθμη λειτουργία των τραπεζών- αλλά δεν ψηφίζουν οι τράπεζες στα δημοψηφίσματα, οι πολίτες ψηφιζουν.

Είτε θα προχωρήσουμε σε μία πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας, η α λα καρτ αντιμετώπιση του προσφυγικού και η αίσθηση των πολιτών ότι όλα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, οδηγούν την Ευρώπη σε μία κατάσταση νευρικής κρίσης.

Πηγή: news247.gr

Exit mobile version