Το νερό με λεμόνι φέρεται να έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία και σημαντική συμβολή στην απώλεια των περιττών κιλών.
Επί της ουσίας το νερό με λεμόνι δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό ακριβώς που φαντάζεστε: χυμός από λεμόνι που αναμιγνύεται με νερό. Το πόσα λεμόνια θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Είναι ένα ρόφημα που μπορείτε να το απολαύσετε είτε κρύο, είτε ζεστό. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να προσθέσουν φλούδα λεμονιού, φύλλα μέντας, ή άλλα συστατικά.
Το νερό με λεμόνι έχει γίνει ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα, αφού φέρεται να βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής σας διάθεσης, του επιπέδου ενέργειας, του ανοσοποιητικού συστήματος και της μεταβολικής υγείας του οργανισμού.
[ad id=”215657″]
Υπάρχουν όμως μερικοί κοινότυποι μύθοι, οι οποίοι σχετίζονται με το λεμονόνερο. Πρόκειται για πληροφορίες που δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική ανακάλυψη και αποτελούν απλώς θεωρίες. Κάποιες από αυτές μάλιστα, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται, αλλά έχουν καταρριφθεί κιόλας από την επιστήμη!
Δείτε για τι μιλάμε…
Μύθος 1: Περιέχει ίνες που σας βοηθούν να χάσετε βάρος
Τα λεμόνια περιέχουν ένα είδος ίνας, που ονομάζεται πηκτίνη. Αυτή βοηθάει στην μείωση της όρεξης και της πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, το νερό με λεμόνι είναι βασικά ένα διήθημα, ένας πολύ αραιωμένος χυμός λεμονιού, ο οποίος περιέχει μόνο κάποια ιχνοποσότητα πηκτίνης. Ακόμη και ένα ολόκληρο λεμόνι περιέχει μόλις 2 γραμμάρια φυτικών ινών στο σύνολό του.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το νερό με λεμόνι έχει οποιαδήποτε αυξημένα οφέλη για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με το απλό νερό βρύσης. Έχει απλώς παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που το πίνουν τακτικά, χάνουν περισσότερα κιλά.
Μύθος 2: Κάνει πιο αλκαλικό το pH του οργανισμού σας
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής, οι τροφές αφήνουν μια “στάχτη” στον οργανισμό σας, η οποία επηρεάζει το pH του, δηλαδή το πόσο όξινος, ή αλκαλικός είναι.
Το νερό με λεμόνι λέγεται ότι είναι αλκαλικό. Ωστόσο, ούτε το pH του αίματος, ούτε κυττάρων σας μπορεί να μεταβληθεί από τη διατροφή.
Μύθος 3: Καταπολεμάει τον καρκίνο
Ο ισχυρισμός αυτός προέκυψε από τον προηγούμενο μύθο και βασίζεται στην παραδοχή ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να “ευδοκιμήσουν”, δηλαδή να πολλαπλασιαστούν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.
Αν και πράγματι τα καρκινικά κύτταρα “προτιμούν” το όξινο περιβάλλον, μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν και σε αλκαλικό. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν το δικό τους όξινο περιβάλλον και το να καταναλώνετεαλκαλικές τροφές δεν τα σταματάει.
Μύθος 4: Καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό
Το νερό βοηθάει γενικά στην εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα σας μέσω της ούρησης και της υγιούς κίνησης του εντέρου. Ωστόσο, το νερό με λεμόνι δεν βελτιώνει αυτήν τη διαδικασία.
Απλά έχει παρατηρηθεί, όπως και με τον πρώτο μύθο, ότι τα άτομα που πίνουν νερό με λεμόνι έχουν λιγότερες τοξίνες στο πεπτικό τους σύστημα. Αυτό όμως οφείλεται επί της ουσίας στο νερό και όχι στο λεμόνι.
Μύθος 5: Αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης σας
Και όμως, υπάρχει και αυτός ο ισχυρισμός! Το να πίνετε νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και με αυξημένη εστίαση και προσοχή το πρωί, αλλά δεν μπορεί να αυξήσει την ευφυΐα σας.
Μύθος 6: Έχει φυσική διουρητική επίδραση
Αυτό μπορεί να ισχύει σε μικρό βαθμό, αλλά είναι τόσο παραπλανητικό, που αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το άρθρο.
Κάθε τροφή, που περιέχει κάλιο, μπορεί δυνητικά να αυξήσει την παραγωγή ούρων. Αυτό σημαίνει, ότι σχεδόν όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Επιπλέον, όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερο θα ουρείτε. Είναι πασιφανές!
Εν κατακλείδι…
Είναι αλήθεια ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει ποικιλοτρόπως. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι τόσο το νερό από μόνο του, όσο και το λεμόνι από μόνο του, έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας.
Ο συνδυασμός τους, ωστόσο, δεν σας προσφέρει κάτι παραπάνω από ό,τι το καθένα από αυτά τα δύο σημαντικά διατροφικά στοιχεία ξεχωριστά. Απλά τυχαίνει, από γευστικής άποψης, να ταιριάζουν μεταξύ τους και έτσι να προωθούνται ως “μαγικός συνδυασμός”.
iatropedia.gr