Νέος Πρόεδρος της Λιβύης ο πρέσβης που απελάσαμε από την Αθήνα!

libya-ambassador

Τον είχαμε χαρακτηρίσει persona non grata επειδή η Λιβύη δεν μας είχε ενημερώσει για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τώρα ο πρωθυπουργός τον συγχαίρει! Δυσάρεστη εξέλιξη και η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης.

Παιχνίδια που παίζει καμιά φορά η τύχη! Ο Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι, που έκανε την έκπληξη και αναδείχθηκε μεταβατικός Πρόεδρος στη Λιβύη, είναι ο διπλωμάτης που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εκδιώξει από τη χώρα μας το 1919!

Συγκεκριμένα, ο Γιουνίς Μένφι πλήρωσε ότι η Τρίπολη δεν ενημέρωσε τη χώρα μας για την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου που πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είχε έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, είχε συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο …ούτε κουβέντα!

(Να σημειώσουμε εδώ τον πλήρη αιφνιδιασμό της Αθήνας για το μνημόνιο αυτό, καθώς τόσο η διπλωματία, όσο και οι μυστικές μας υπηρεσίες δεν πήραν χαμπάρι τις συζητήσεις μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας, ώστε να αποτρέψουν τις εξελίξεις!)

Η ελληνική κυβέρνηση, οργισμένη από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη μη ενημέρωσή της από τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποφάσισε στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 να εκδιώξει τον επικεφαλής της Λιβύης στη χώρα μας Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι, χαρακτηρίζοντάς τον persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

Ακριβώς δυο χρόνια και δυο μήνες μετά, ο Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι αναδεικνύεται Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, που έχει αποστολή, μαζί με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη Λιβύη, στις 24 Δεκεμβρίου.

Η ανάδειξη του Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι σε Πρόεδρο της Λιβύης έγινε σε συνάντηση 75 προσώπων από τη Λιβύη στη Γενεύη, σε μέρος που έχει κρατηθεί μυστικό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για λόγους ασφαλείας, η δε επιλογή των μεταβατικών αρχών έγινε δυνατή σε δεύτερο γύρο την Παρασκευή, καθώς ο πρώτος γύρος που διεξήχθη την Τρίτη δεν ανέδειξε νικητή αφού κανένας εκ των υποψηφίων δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% που απαιτούνταν για την εκλογή.

Ο Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι αναδεικνύεται πλέον σε ένα από τα πιο σημαντικά και ισχυρά πρόσωπα της Λιβύης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σπεύδει να χαιρετίσει την εκλογή του, όπως και του συνόλου της μεταβατικής ηγεσίας της Λιβύης.

Είναι, όμως, φανερό πως η Αθήνα ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η εκδίωξη του Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι ως persona non grata από τη χώρα μας, δυο χρόνια και δυο μήνες πριν.

Εν τω μεταξύ, δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί στην παρούσα φάση και η συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δυο χωρών, καθώς δύσκολα η Ρώμη θα στηρίξει εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, εφόσον χρειαστούν συμφωνίες κατά της Τρίπολης…

Πηγές: ieidiseis.gr

Exit mobile version