Το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να δημιουργεί τριγμούς, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στη Δικαιοσύνη. Με νέες καταγγελίες και αποκαλύψεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι αρχές κινούνται προς πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει τις πολιτικές ευθύνες.
Διευρύνονται οι έρευνες για τις παράνομες επιδοτήσεις
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπαίνουν βαθύτερα στην υπόθεση, με επίκεντρο όχι μόνο τους αγρότες που εισέπραξαν επιδοτήσεις αλλά και τα πρόσωπα που φέρεται να διαμεσολάβησαν για να «μοιραστούν» τα ποσά. Όπως αναφέρει το in.gr, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σχεδιάζει εντατικούς ελέγχους ακόμα και σε πρώην υπουργούς ή βουλευτές, εφόσον κριθεί ότι το αδίκημα του ξεπλύματος δεν σχετίζεται με τα καθήκοντά τους.
Η στάση της κυβέρνησης και οι δημόσιες τοποθετήσεις
Το Μαξίμου εμφανίζεται αμήχανο, ενώ ο πρωθυπουργός ανέλαβε για ακόμα μία φορά την πολιτική ευθύνη, κάνοντας λόγο για αστοχίες και καθυστερήσεις στη διαχείριση της υπόθεσης.
«Πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει πολλές φορές λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες σε χειρισμούς, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται πιο έντονη προσπάθεια να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ευθύνης και τήρησης της νομιμότητας, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες και πολιτικές που ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση ήταν η μόνη που δεν εγκατέλειψε την υπόθεση:
«Η μόνη που δεν έχασε αυτό το θέμα είναι η κυβέρνηση. Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων το έχασε η αντιπολίτευση, το έχασαν τα ΜΜΕ, το έχασε δυστυχώς και η Ευρώπη για κάποιο διάστημα. Η Ελλάδα από το 2024 εφαρμόζει σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ένα ”μνημόνιο”. Είναι σε επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ελληνική κυβέρνηση, από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Καταγγελίες για εικονικούς βοσκότοπους και εμπλοκή συγγενών στελεχών
Σοβαρές καταγγελίες έρχονται από τον Δημήτρη Μπίκα, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη για το σκάνδαλο, ο οποίος αποκάλυψε πώς λειτουργούσε το κύκλωμα επιδοτήσεων:
«Αυτά έγινε το 2020 και απ’ ότι φαίνεται υπήρξε κεντρική καθοδήγηση για το πώς θα γίνει η δουλειά. Υπήρχε υψηλόβαθμο στέλεχος που έδινε εντολές για το ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Πώς βρέθηκε η κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, όχι υπουργού αλλά πιο πάνω, να δηλώνει βοσκότοποι στο χωριό μου; Το βρήκα όταν έψαξα μετά από μία ανώνυμη καταγγελία. Βρήκα να δηλώνουν στον τόπο μου, άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση. Πήγα στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό είμαι μάρτυρας.
Αύριο γίνεται το δικαστήριο, όπου θα καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Έχουν γίνει σημεία και τέρατα. Κάποιοι από αυτούς έχουν προαχθεί, έχουν φύγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν πάει στο υπουργείο Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και επίσης έχουν δηλωθεί δημόσιες εκτάσεις για βοσκότοποι».
Νομικές προεκτάσεις και το ζήτημα της παραγραφής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να μην καλύπτεται από το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Όπως εξηγείται:
«Η εγκληματική οργάνωση σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το άρθρο 86. Το άρθρο αφορά εγκλήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων. Η παραγραφή είναι 20ετής. Για την απιστία, την ηθική αυτουργία σε απιστία και τη συνέργεια σε απιστία που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, εάν βρεθεί υπουργός να ελέγχεται παύει η αρμοδιότητα της Βουλής αν ασκήσει ποινική δίωξη μετά το πέρας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβρη. Εάν προκύψει πως συμμετείχαν υπουργοί, ή στελέχη της κυβέρνησης δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Βουλή και πάμε στις κοινές διατάξει παραγραφής των εγκλημάτων».
Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον, τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την πολιτική σκηνή, καθώς το σκάνδαλο αγγίζει όλο και περισσότερους κρίκους της διοικητικής αλυσίδας.