Πρόκειται για την αντιρυτιδική μέθοδο που προτιμά πλέον η πλειοψηφία των γυναικών -και όχι άδικα! Με ένα μικρό τσιμπηματάκι, σε λίγα μόνο λεπτά, η όψη σου μπορεί να δείχνει κατά πολλά χρόνια νεότερη. Δεν γίνεται, όμως, να μην σας περνούν από το μυαλό, οι γενικότερες παρενέργειες της έγχυσης υλικού του botox στο δέρμα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι το botox που χορηγείται στο μέτωπο άλλαξε τη χημεία του εγκεφάλου των ανθρώπων, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν τα συναισθήματα των άλλων.
Botox: Το παγκόσμιο trend
Το Botox είναι ένα ενέσιμο υλικό που μειώνει ή εξαλείφει προσωρινά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου και χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση της εμφάνισης των γραμμών έκφρασης, των πτυχών στο μέτωπο και στο “πόδι της χήνας” κοντά στα μάτια.
Το Botox έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος κατά των ρυτίδων για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αλλά η έγχυσή του στο δέρμα εγείρει ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports ρίχνει νέο φως στο πώς το Botox μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου ενός ατόμου και συγκεκριμένα την ικανότητά του να ερμηνεύει τα συναισθήματα.
Το Botox είναι ένα ενέσιμο υλικό που μειώνει ή εξαλείφει προσωρινά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες στο πρόσωπο. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση της εμφάνισης των γραμμών έκφρασης, των ρυτίδων του μετώπου και των ποδιών της χήνας κοντά στα μάτια. Σύμφωνα με την American Society of Plastic Surgeons, οι ενέσεις Botox έχουν αυξηθεί κατά 459% από το 2000, καθιστώντας την την πιο κοινή ελάχιστα επεμβατική αισθητική επέμβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine και την εταιρεία βιοτεχνολογίας AbbVie μελέτησαν τις επιδράσεις του Botox στον εγκέφαλο πραγματοποιώντας σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) σε 10 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 33 και 40 ετών. Οι σαρώσεις εγκεφάλου έγιναν τόσο πριν όσο και μετά τις γυναίκες έλαβαν ενέσεις μπότοξ στο μέτωπό τους και τους έδειξαν φωτογραφίες χαρούμενων, θυμωμένων και ουδέτερων προσώπων και τους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα που εκφράζονται.
Πώς μεταβλήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τη λήψη ενέσεων Botox, η εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών άλλαξε στην αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εμπειρία συναισθημάτων, όταν κοιτούσαν θυμωμένα και χαρούμενα πρόσωπα. Η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκλήθηκε από το Botox ανέστειλε την ικανότητα των γυναικών να δείχνουν τα συναισθήματα που εκφράζονται μπροστά τους, αλλοιώνοντας τη χημεία του εγκεφάλου τους στη διαδικασία.
Αυτή η μελέτη είναι απλώς η πιο πρόσφατη σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που δείχνει πώς το Botox μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα ενός ατόμου. Ενώ το Botox συνδέεται συνήθως με αισθητικές επεμβάσεις, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, των σπασμών στον αυχένα, της εφίδρωσης, της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και του τεμπέλης οφθαλμού. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι ενέσεις Botox μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης και να βοηθήσουν τους άνδρες να καταπολεμήσουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να προγραμματίζουν ραντεβού με Botox, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας. Ενώ το Botox είναι γενικά ασφαλές όταν χορηγείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κινδύνους που εμπεριέχονται και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθείτε στη διαδικασία.
Συμπερασματικά, η τελευταία έρευνα για το Botox και τις επιπτώσεις του στον εγκέφαλο δείχνει ότι η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από τη θεραπεία μπορεί να αναστείλει την ικανότητα ενός ατόμου να ερμηνεύει τα συναισθήματα. Ενώ το Botox έχει γίνει μια δημοφιλής αντιρυτιδική μέθοδος για πολλές γυναίκες, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές παρενέργειες και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν υποβληθείτε στη διαδικασία.