Τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας που η αστρολόγος οδήγησε με το αυτοκίνητό της τον πρώην σύντροφό της, μεθυσμένο, στο σπίτι του;
«Στις 4 παρά τέταρτο με πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου και μου είπε “έλα, σε παρακαλώ, δεν με αφήνει να φύγω, βοήθεια (…) Την ώρα που έφτασα, αυτός ήταν στην πόρτα του οδηγού και όταν τον ρώτησα τί έκανε, μου απάντησε «Αχ, τι έκανα, τι έκανα!». Δεν πέρασε καν από το μυαλό μου ότι θα μπορούσε να είναι ατύχημα»…
Ο γιος της αστρολόγου ήταν βέβαιος στην κατάθεσή του. Η μητέρα του δεν βρέθηκε κάτω απ’ τις ρόδες του αυτοκινήτου εξαιτίας ενός πολύ περίεργου ατυχήματος. Η μητέρα του βρέθηκε εκεί, νεκρή, με σπασμένα τα πλευρά της και το στέρνο της σφηνωμένο κάτω απ’ την μπροστινή ρόδα, γιατί ο πρώην σύντροφός της οδήγησε το αυτοκίνητό της κατά πάνω της. Όμως το δικαστήριο είχε αμφιβολίες για την ενοχή του και -πρωτόδικα τουλάχιστον- θα αθωώσει τον 44χρονο κατηγορούμενο.
Ο γιος της διάσημης αστρολόγου, Νατάσας Λιβάνη, θα έπρεπε να περιμένει πέντε χρόνια ακόμη προκειμένου να δει τον ένοχο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Η βραδιά του εγκλήματος
Τη Μεγάλη Δευτέρα του 2013, η άτυχη αστρολόγος βρισκόταν στο σπίτι της, μαζί με τον πρώην σύντροφό της και τον γιο της σε μια φιλική βραδιά, όπως θα την περιέγραφε αργότερα ο τελευταίος. Όμως ο 44χρονος, Πολυζώης Οικονομίδης, άνθρωπος της «καλής κοινωνίας» και εγγονός παλαιού βουλευτή της Αχαΐας, είχε πρόβλημα με το αλκοόλ και εκείνο το βράδυ, δεν σταμάτησε να πίνει για όσες ώρες ήταν μαζί τους.
Ήταν τέτοια η κατάστασή του, που δυο ώρες περίπου μετά τα μεσάνυχτα, η Νατάσα Λιβάνη, προσφέρθηκε να τον μεταφέρει η ίδια στο σπίτι του στην Πολιτεία. Είτε κατά τη διάρκεια της διαδρομής είτε έξω απ’ την πόρτα του σπιτιού του 44χρονου, οι δυο τους καυγάδισαν άγρια. Μάρτυρες θα επιβεβαιώσουν αργότερα ότι οι φωνές τους ακούστηκαν πολύ έντονα εκείνα τα ξημερώματα.
Η αστρολόγος βγήκε απ’ το αυτοκίνητο και τηλεφώνησε στον γιο της. Του είπε να πάρει ένα ταξί και να έρθει στο σημείο, όμως δεν πρόλαβε να τελειώσει το τηλεφώνημά της. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε αργότερα ο γιος της, η κλήση τερματίστηκε απότομα, αφού προηγήθηκε ένας θόρυβος, κάτι σαν χτύπημα. Προσπάθησε να την καλέσει ξανά αλλά δεν το σήκωνε.
Ο 27χρονος γιος της αστρολόγου πήρε ένα ταξί και έφτασε στην οδό που βρισκόταν το σπίτι. Το θέαμα που αντίκρισε, δυστυχώς για εκείνον, θα επιβεβαίωνε τους χειρότερους φόβους του. Βρήκε το αυτοκίνητο της μητέρας του στην άκρη του δρόμου, με τη μια ρόδα πάνω στο στήθος της. Παρά το σοκ, κατάφερε να καλέσει ασθενοφόρο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για εκείνη.
Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο του εγκλήματος βρήκαν τον Οικονομίδη στη θέση του οδηγού σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς -την επόμενη μέρα, στο νοσοκομείο, όταν πια συνήλθε- είπε πως δεν θυμόταν τίποτα από όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ. Μάλιστα, όταν τον ενημέρωσαν ότι η αστρολόγος ήταν νεκρή, εκείνος θεώρησε(;) ότι του έκαναν πλάκα.
Μάλιστα έκανε λόγο και για ένα τρίτο πρόσωπο, φίλο της Λιβάνη, ο οποίος επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο και που κατά καιρούς η αστρολόγος φιλοξενούσε στο σπίτι της. Έδειξε εκείνον ως τον πιθανό δολοφόνο. Εντούτοις, ποτέ δεν αποδείχτηκε αυτό και φαίνεται ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα κατασκεύασμα της φαντασίας του.
Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος του και τον συνέλαβαν. Οι πρώτες υποψίες τους οδηγούσαν στο γεγονός ότι ο Οικονομίδης, όση ώρα έβλεπε την πρώην σύντροφό του να μιλάει στο τηλέφωνο, μεταπήδησε στη θέση του οδηγού έβαλε μπρος και πέρασε από πάνω της με το αυτοκίνητο -και μάλιστα δύο φορές, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ειπώθηκαν αργότερα στο δικαστήριο.
Η πρώτη δίκη που τον άφησε ελεύθερο
Ωστόσο, την Άνοιξη του 2014, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο επί ένα χρόνο προφυλακισμένος Οικονομίδης θα κριθεί αθώος με οριακή πλειοψηφία και θα απαλλαγεί από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Ο 44χρονος θα αρνηθεί ότι ήταν αυτός που τέλεσε το έγκλημα, θα δηλώσει εξ αρχής αθώος και θα καταφέρει να πείσει τους τέσσερις ενόρκους, οι οποίοι θα πλειοψηφήσουν υπέρ της απαλλαγής του. Απ’ την άλλη μεριά, οι τρεις τακτικοί δικαστές θα εκφράσουν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κριθεί ένοχος. Την ίδια γνώμη θα μοιράζεται μαζί τους και ο εισαγγελέας, ο οποίος και θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.
Η ανατροπή στο Εφετείο
Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο 48χρονος -πια- άντρας θα καθίσει ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, και θα ισχυριστεί, πάνω κάτω τα ίδια: πως δεν είναι σε θέση να θυμηθεί τι ακριβώς έγινε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι αποδεδειγμένα είχε καταναλώσει τεράστια ποσότητα, καθώς οι αστυνομικοί στον έλεγχο που του έκαναν βρήκαν ότι το αλκοόλ στο αίμα του ξεπερνούσε σχεδόν κατά έξι φορές την επιτρεπτή ποσότητα.
«Δε θα μπορούσα να δώσω κάποια εκδοχή για το πώς έχασε τη ζωή της», θα πει. «Γιατί στην κατάσταση στην οποία είχα περιέλθει από το αλκοόλ δεν έχω καμία μνήμη. Εγώ ξέρω ότι το πρωινό εκείνο έμαθα ότι η γυναίκα βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση. Στην αρχή νόμισα πως ήταν κάποιο αστείο».
Μία φίλη της αστρολόγου που θα καταθέσει ως μάρτυρας θα πει χαρακτηριστικά για τον κατηγορούμενο ότι «δεν ήταν καλά στα μυαλά του». Θα κάνει λόγο και για κάποιο ημερολόγιο που κρατούσε η 55χρονη και το οποίο ανακάλυψε ο γιος της μετά τον θάνατο της.
«Ούτε να τον δω στα μάτια μου», «δεν τον αντέχω άλλο», «έφυγα κλαίγοντας, πάνω από όλα η αξιοπρέπεια μου», «χώρισα», είναι μόνο μερικές από τις χειρόγραφες σημειώσεις της Λιβάνη που θα διαβαστούν στο δικαστήριο. Η μάρτυρας θα τον περιγράψει ως άνθρωπο «με πάθη και εμμονές», ενώ θα αποκαλύψει ότι την ημέρα του φόνου, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με το θύμα, όπου και της δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι ήθελε να ξεκόψει οριστικά από εκείνον.
«Τσακώνονταν, δεν του μιλούσε και αυτός ήθελε να τα ξαναβρούν, έτσι γινόταν», θα πει χαρακτηριστικά.
Η ιατροδικαστής που είχε διενεργήσει τη νεκροτομή στην άτυχη αστρολόγο θα είναι καταπέλτης εναντίον του.
«Δεν έχω ξαναδεί άτομο κάτω από τις ρόδες χωρίς να είναι τροχαίο», θα πει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί τροχαίο, καθώς το θύμα δεν παρασύρθηκε.
Σύμφωνα με όσα θα πει ακόμη, το σώμα της άτυχης γυναίκας ήταν ήδη στην άσφαλτο όταν «κάποιος» έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητο και σταμάτησε πάνω στον θώρακά της με την αριστερή μπροστινή ρόδα.
«Αυτό είχε αποτέλεσμα το βάρος του αυτοκινήτου να της προκαλέσει ασφυξία και αιμορραγία», ενώ όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα μπορούσε να προκληθεί και στην περίπτωση που απλά κυλούσε το αυτοκίνητο πάνω στο σώμα της γυναίκας, η ιατροδικαστής ήταν κατηγορηματική: «Δεν κύλησε, οδηγήθηκε από κάποιο άτομο».
Όλα έδειχναν ότι αυτήν τη φορά ο Οικονομίδης θα περνούσε την πόρτα της φυλακής. Και πράγματι έτσι έγινε. Το Εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία τελεσθείσας εν βρασμώ ψυχικής ορμής.